Billigere insulin presser billigere alternativer

De store medicinalselskaber sænker ifølge iagttagere deres priser på insulin for også at presse de biosimilære kopiprodukter ud af markedet. 
Novo Nordisk sænker ifølge iagttagere ikke kun prisen på insulin for patienternes skyld. | Foto: Jacob Ehrbahn
Novo Nordisk sænker ifølge iagttagere ikke kun prisen på insulin for patienternes skyld. | Foto: Jacob Ehrbahn
af marketwire

Efter års beklagelser om, at udgifterne til medicin stiger, er medicinalselskaberne begyndt at sætte prisen på insulin ned. 1. marts var det Eli Lilly, der skar 70 pct. af prisen på nogle insulintyper. To uger senere svarede Novo Nordisk og Sanofi igen med tilsvarende prisnedsættelser.

Det skriver Bloomberg News.

Og ikke mindre vigtig for diabetespatienter, der betaler flere hundrede dollar om måneden for behandling, har Eli Lilly og Sanofi indført nye politikker rettet mod såkaldt ”cappping copays” - hvad patienter skal betale for et hætteglas på apoteket - til 35 dollar for mange versioner.

Men mens alt dette er gode nyheder for folk med diabetes, siger iagttagere, at grænser på egenbetaling risikerer at få insulinpriserne til at stige. Ændringerne presser nemlig konkurrencen fra nye, billigere alternativer også kaldet biosimilære versioner af insulinerne.

Kopiproducenten Civica er på vej med insulinerne Glargin, Lispro og Aspart, hvis sidstnævnte eksempelvis er det aktive stof i Novos hurtigtvirkende insulin, Novorapid. Insulinerne vil blive prissat til højest 30 dollar per 10 milliliter hætteglas, når de kommer på markedet næste år.

Men givet et valg mellem et velkendt mærke, som patienterne har brugt i årevis og et ukendt alternativ, vil patienter vælge den originale version, hvis der er lille eller ingen forskel i prisen, skriver Bloomberg News.

”Det ligner en gave til patienten, men omkostningerne i det lange løb er omhyggeligt camoufleret,” siger Robin Feldman, juraprofessor ved University of California College of the Law i San Francisco, til Bloomberg.

Og Kasia Lipska, endokrinolog og lektor ved Yale School of Medicine, siger, at prisnedsættelser er et forsøg fra lægemiddelproducenternes side i ”at blive på markedet og holde fast i det monopol, de har på insulin.”

Siden Eli Lilly udviklede den første kommercielle insulin for et århundrede siden, er det er blevet et af verdens mest eftertragtede præparater, der hjælper diabetikere med at kontrollere blodsukkeret. Amerikanske Medicare-udgifter på insulin toppede 13 mia. doller i 2017, hvilket var mere end otte gange højere end ti år tidligere.

I 2018 var den gennemsnitlige amerikanske listepris for et 10-milliliter hætteglas insulin, hvilket er nok til alt fra et par dage til en måned, afhængigt af sværhedsgraden af en persons sygdom, 98,70 dollar - mere end fem gange prisen i andre udviklede lande. Den højere pris skyldtes blandt andet mangel på gennemsigtighed i prisfastsættelsen, og den amerikanske regerings mislykkede forsøg på at få en aftale om omkostningerne hjem.

I 2010 åbnede Affordable Care Act døren for kopimidler. Men konkurrencen er udeblevet - og i dag er blot to kopi-insuliner godkendt. Det er billigere versioner af Sanofis Lantus og Eli Lillys Viatris.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også