Ny viden om immunforsvaret kan give bedre vacciner

Ved at få en bedre forståelse af immunforsvaret, mener forskere at kunne lave vacciner mod blandt andet allergier og autoimmune sygdomme.
Foto: Aarhus Universitet / Pr
Foto: Aarhus Universitet / Pr
Af Mie Skov Andersen

De vacciner, forskere mener at kunne designe, bygger på en dybere indsigt i autoimmune sygdomme, allergier og immunforsvaret. Forskerne mener at have fundet afgørende ny viden om de såkaldte B-celler, der er en vital del af kroppens eget forsvar. 

Det skriver det sundhedsvidenskabelige fakultet ved Aarhus Universitet, Health, i en pressemeddelelse.

Studiet, der er udgivet i tidsskriftet Nature Communications, påviser, at B-cellernes aktiveringsmekanisme ikke blot starter, når B-cellerne bliver krydsbundet på celleoverfladen, men også bliver aktiveret af antigener, der kun kan binde én receptor ad gangen. 

”Vi har vist, at den måde, man i de seneste 30-40 år har forklaret B-cellernes aktivering, er forkert. Det er et vigtigt fund, fordi det åbner døren til bedre vacciner og bedre behandling af en stor gruppe af sygdomme,” siger Søren Degn, lektor på Institut for Biomedicin og seniorforfatter på artiklen.

Vacciner kan være på vej

Denne nye viden mener Søren Degn kan bruges til at skabe bedre vacciner:

”Resultatet er markant, fordi det er et nybrud i forståelsen af, hvordan de vigtige immunceller ’ser’ fjender. Når vi forstår, hvad der sker, kan vi efterligne det i forbindelse med design af nye vacciner, så vi sikrer maksimal effekt. Man kan sige, at vores fund kan gøre os bedre til at efterligne den sygdomsfremkaldende mikroorganisme og dermed bedre til at provokere eller ’snyde’ immunsystemet til at lave et godt immunrespons, når vi vaccinerer,” siger han.

Forskerne er blandt andet begyndt på prækliniske vaccineforsøg med et mål om at oversætte fundene til klinisk relevante vaccinedesign.

Forskerne forsøger også at bruge samme værktøjer med omvendt fortegn til at gå ind og slukke for skadelige immunreaktioner som fx allergier og autoimmune sygdomme.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også