FDA indfører strengere regler over for lægemidler med særstatus
Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, vil indføre en hårdere linje over for lægemidler med særstatus. Det er midler, der har udsigt til at blive godkendt hurtigere baseret på kortsigtede beviser, efter at de har fået tildelt såkaldt fast track-status.
Det skriver Wall Street Journal.
Under det accelererede program godkendes lægemidler baseret på kortsigtet empiriske bevisførelser, men det forlanges, at virksomhederne følger op med studier, der beviser, at lægemidlet virker.
Virksomhederne har i flere tilfælde ikke fremlagt efterfølgende beviser eller gået med til at fjerne lægemidlet fra markedet, når der ikke har været tilstrækkelige beviser for effekten af lægemidlet.
FDA er nu begyndt at tage lægemidler af markedet, senest hos GSK, der blev bedt om at fjerne et middel mod leukæmi, efter der ikke blev fremlagt ordentlige beviser for virkningen af produktet.
Til Immunogen og ADC Therapeutics, der udvikler midler mod kræft, har FDA afvist at give en hurtig godkendelse, medmindre virksomhederne påbegynder studier, der beviser virkningerne af produkterne.
FDA har før fået kritik af læger og forskere, for ikke at være hårdføre nok mod lægemiddelsproducenter, der har sat ineffektive, omkostningstunge produkter på markedet.