FDA siger god for fjerde vaccinestik fra Pfizer og Moderna

Blot to uger efter, at Pfizer og partneren Biotech anmodede de amerikanske sundhedsmyndigheder om at få en nødgodkendelse af med deres fælles coronavaccine til ældre personer, har FDA givet grønt lys. Også Moderna har fået agenturets godkendelse.
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Det amerikanske medicinalselskab og Pfizer og dets tyske udviklingspartner Biontech har af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, opnået godkendelse af en anden runde booster-vaccine til personer fra 50 år og derover. Godkendelsen gælder dem, der allerede er blevet boostet med en covid-vaccine, uagtet producent, og som enten er 50 år og ældre eller 12 og ældre, hvis de er immunkompromitterede.

Det oplyser FDA i en meddelelse.

Også Moderna har fået imødekommet sin ansøgning fra 17. marts om at få godkendt et fjerde stik - det andet boosterstik. Godkendelsen til Moderna dækker voksne over 50 år, der er blevet boostet én gang, plus immunkompromitterede voksne over 18 år.

”Virussen fortsætter med at udvikle sig, og vi er i øjeblikket på randen af endnu en potentiel bølge drevet af BA.2-varianten,” siger Stéphane Bancel, adm. direktør i Moderna i en meddelelse fra selskabet.

Omkring to tredjedele af fuldt vaccinerede amerikanere over 65 år og lidt over halvdelen af mennesker mellem 50 og 64 år har indtil nu fået deres første booste-stik, ifølge Reuters.

”Data viser, at mRNA-boostere fortsat er det bedste forsvar mod alvorlig infektion og død, og vacciner er en grundlæggende del af vores folkesundhedsbeskyttelse. Nu har sundhedsudbydere mulighed for at rådgive personer med højere risiko (for at blive smittet med covid-19, red.) om, hvornår og hvordan de kan blive boostet og opbygge immunitet forud for fremtidige udbrud,” uddyber han.

Godkendelserne kommer alt imens, at debatten om nødvendigheden for et fjerde stik breder sig. Flere lande i Europa såvel som Israel har således allerede godkendt et fjerde stik til udsatte personer samt ældre, og i januar begyndte Danmark at tilbyde udvalgte personer med et svært nedsat immunforsvar et fjerde stik, fordi deres tidligere vaccinationer har nedsat eller manglende effekt.

Herhjemme vil personerne i målgruppen for fjerde stik blive tilbudt samme vaccinetype, som de fik ved tidligere vaccinationer; enten Biontech-Pfizer eller Moderna. Der skal være gået mindst tre måneder siden 3. stik, før man kan få det 4. stik.

Plejehjemsbeboere og personer over 85 år er så godt beskyttede af et 3. stik, at Sundhedsstyrelsens ikke vurderer, at det ikke er nødvendigt på nuværende tidspunkt at tilbyde 4. stik til de ældste, oplyste styrelsen i februar.

Pfizer og Moderna uenige om behov for fjerde stik mod covid-19

Moderna vil have godkendt fjerde stik for alle voksne i USA

Pfizer søger om godkendelse af andet boosterstik til ældre

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også