MedWatch

Danske medicinalselskaber har adskillige kliniske forsøg i Ukraine

Ukraine er hjemsted for flere kliniske forsøg af store danske medicinalselskaber.

Ukrainere forlader landet, efter Rusland har startet en invasion. | Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS / X90076

Mens Rusland netop nu er ved at indtage Ukraines hovedstad Kiev, har flere danske medicinalselskaber igangværende kliniske forsøg flere steder i netop Ukraine.

I går meldte amerikanske Karuna Therapeutics ud, at tidslinjerne for deres anden fase 3-undersøgelse af et lægemiddel mod skizofreni, kaldet Emergent-3, er usikre, fordi 10 af de 19 forsøgssteder er i Ukraine.

Af registret over aktive kliniske forsøg fremgår det, at både Novo Nordisk, Lundbeck og Ascendis Pharma alle har kliniske forsøg på forskellige sites i Ukraine.

Novo Nordisk har i alt 12 kliniske forsøg i gang på adskillige sites i landet, hvor langt de fleste af forsøgene omfatter lægemidlet semaglutid i forskellige nye indikationer, herunder en kombination af type-2 diabetes og kronisk nyresygdom, samt mod hjerteproblemer hos folk med svær overvægt og som lægemiddel mod tidlig Alzheimers.

”Vi er i kontakt med vores datterselskab i Ukraine og evaluerer løbende situationen for patienter, både i forhold til levering af livsvigtig medicin og vores kliniske studier i landet. På nuværede tidspunkt fokuserer vi på at sikre, at patienter, der allerede deltager i vores kliniske studier, stadig modtager den medicin, de har behov for,” oplyser Novo Nordisk i en mail til MedWatch.

Lundbeck har lige nu to kliniske forsøg i Ukraine, blandt andet et fase 3-forsøg med depressionsmidlet Brintellix/Trintellix mod tilbagevendende depressionssymptomer hos børn.

Ascendis Pharma har blandt andet et fase 3-studie af lægemidlet lonapegsomatropin, hvor man sammenligner biotekselskabets lægemiddelkandidat mod placebo og lægemidlet somatropin til voksne med væksthormonmangel.

Alle selskabers kliniske forsøg foregår ligeledes på andre forsøgssteder end blot i Ukraine, og derfor vides det endnu ikke, om krigen i Ukraine påvirker selskabernes samlede kliniske studier.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier