MedWatch

Selskaber bag coronavacciner tjener 1000 dollar i sekundet

Tre producenter af coronavaccine vil ifølge opgørelse tjene 34 milliarder dollar i år tilsammen.

Foto: CHRISTOF STACHE/AFP / AFP

En række af de største producenter af coronavacciner tjener tilsammen mere end 1000 dollar - eller cirka 6500 kr. - hvert sekund.

Det viser en analyse fra sammenslutningen People's Vaccine Alliance (PVA), der arbejder for at udbrede adgangen til coronavacciner.

Analysen har set nærmere på overskuddene hos selskaberne Pfizer, Biontech og Moderna. De tre selskaber står bag to af de mest benyttede coronavacciner i verden.

PVA estimerer, at de tre selskaber tilsammen vil dele et overskud før skat på 34 mia. dollar - eller cirka 222 mia. kr. - mellem sig i år.

Det svarer til lidt over 1000 dollar i sekundet.

PVA's estimat baserer sig på selskabernes egne regnskaber. Det fremgår ikke, om estimatet kun bygger på indtjening fra salg af coronavacciner. Selskaberne får nemlig også indtjening fra salg af andre produkter.

-"Det er uanstændigt, at nogle få virksomheder tjener millioner af dollar hver eneste time, mens bare to procent af befolkningen i lavindkomstlande er blevet færdigvaccineret imod coronavirus. Pfizer, Biontech og Moderna har brugt deres monopoler til at prioritere de mest profitable kontrakter med de rigeste regeringer, samtidig med at de har efterladt lavindkomstlande ude i kulden," siger Maaza Seyoum, der er talsperson for den afrikanske del af PVA.

Ifølge PVA har Pfizer og Biontech leveret mindre end én pct. af deres totale forsyninger til lavindkomstlande, mens Moderna har leveret bare 0,2 pct.

Situationen har ifølge PVA medvirket stærkt til, at 98 pct. af indbyggerne i lavindkomstlande i øjeblikket ikke er færdigvaccineret.

PVA ønsker, at vaccineproducenterne deler deres teknologi med producenter i lav- og mellemindkomstlande via Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

PVA argumenterer for, at det ville kunne "øge de globale forsyninger, sænke priserne og redde millioner af liv".

Kommunikationsrådgiver: Medicinalbranchen går glip af århundredets brandingmulighed

Astrazeneca om vaccine-skepsis: "Mange glemmer at det er et non profit-projekt"

Manden bag coronavaccine er nu styrtende rig 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier