MedWatch

CHMP giver grønt lys: Novo Nordisks fedmemiddel er snublende tæt på europæisk godkendelse

Novo Nordisk meddeler, at CHMP har sagt god for fedmemidlet Wegovy. Medicinalselskabet venter lancering i anden halvdel af 2022.

Foto: Tidsvilde Stine/Ritzau Scanpix

Vejen er nu blevet banet for Novo Nordisks lancering af fedmemidlet Wegovy i Europa.

Novo Nordisk meddeler således, at det europæiske lægemiddelagenturs ekspertpanel, CHMP, har sagt god for Wegovy. Dermed er fedmemidlet snublende tæt på at få grønt lys til det europæiske marked.

Inden en godkendelse er helt på plads, skal EU-Kommissionen dog først sige god for midlet, men med en anbefaling fra CHMP anses denne proces typisk for værende en formssag. Ifølge meddelelsen fra Novo Nordisk, venter medicinalselskabet, at det vil ske inden for de næste cirka to måneder.

Dermed ser endnu et nyt og stort marked ud til at åbne sig for Wegovy, der i forsøg har vist et gennemsnitligt vægttab på omkring 17-18 pct. over 68 uger, og som blev lanceret i USA i juni. Over en toårig periode lyder det gennemsnitlige vægttab på 15 pct., oplyste Novo Nordisk i sidste uge.

Ingen nye lanceringer før sommer

Modsat det amerikanske marked kommer de europæiske fedmepatienter dog til at væbne sig med tålmodighed, når det kommer til en lancering af Wegovy, som bygger på GLP-1-analogen semaglutid.

For hvor fedmemidlet i USA blev den hurtigste lancering nogensinde for Novo Nordisk efter en godkendelse, venter medicinalselskabet tidligst at sætte gang i nye lanceringer af Wegovy i andet halvår 2022. Det har selskabet tidligere meddelt til MedWatch.

Ifølge torsdagens meddelelse oplyser Novo Nordisk ligeledes, at selskabet venter at lancere midlet i Europa i andet halvår 2022. 

Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker hos Sydbank, oplyste dengang i forbindelse med Novo Nordisks tidligere udmelding, at det ikke er atypisk, at der går længere tid mellem en godkendelse og lancering i Europa end i USA grundet forhandlinger om pris- og tilskudsforhold. Han vurderede dog alligevel, at der med Novo Nordisks udmelding var tale om mindre udskydelser på enkelte markeder i Europa – såfremt en europæisk godkendelse kom i hus.

Amerikansk efterspørgsel har overrasket

Årsagen til at Novo Nordisk har valgt at sætte prop i potentielle lanceringer uden for USA, skal netop findes på det amerikanske marked. For siden lanceringen i juni har medicinalselskabet oplevet væsentlig større efterspørgsel efter Wegovy end ventet, hvilket har ført til leveringsproblemer.

Doug Langa, koncerndirektør med ansvar for den amerikanske forretning, har tidligere oplyst, at der inden for de første fem uger blev udskrevet mere end 8000 recepter på Wegovy i USA. Til sammenligning brugte selskabets ældre fedmemiddel Saxenda, der blev lanceret i 2015 og som bygger på stoffet liraglutid, der er forgængeren til semaglutid, omkring fire år på at nå samme niveau.

På nuværende tidspunkt forventer Novo Nordisk at kunne følge med efterspørgslen i USA i starten af næste år. Indtil da vil både nye og eksisterende fedmepatienter kunne opleve forsinkelser på en måned eller længere, fremgår det af medicinalselskabets amerikanske hjemmeside.

Ud over Europa og USA har Novo Nordisk også ansøgt om markedsføringstilladelse til Wegovy hos de japanske sundhedsmyndigheder, PMDA. Wegovy er derudover også blevet godkendt af den britiske sundhedsmyndighed, MHRA, i september.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier