Novavax dykker på børsen efter rygter om forsinkelser

Novavax afviser rygterne, der dog alligevel fik aktien til at styrtdykke på børsen. Faldet var dog ikke så voldsomt, som de første indikationer i formarkedet (opdateret).
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714

Aktien i Novavax dratter onsdag med 16,6 pct. til 133,90 dollar, efter at mediet Politico i en artikel har beskrevet store vanskeligheder for selskabet med at producere tilstrækkeligt rene doser af sin mulige coronavaccine.

Novavax har to gange tidligere udskudt sin ansøgning hos de amerikanske sundhedsmyndigheder, Food and Drug Administration, FDA, om en godkendelse af den proteinbaserede vaccine, netop på grund af vanskeligheder med at leve op til FDA's sikkerhedskrav til produktionen.

Vaccinen har ellers vist en høj effektivitet, på sammenligneligt niveau med Pfizers og Modernas, samt få bivirkninger i to store fase 3-forsøg.

Ifølge Politico er Novavax ikke i stand til at producere tilstrækkeligt rene vacciner. FDA kræver en renhedsprocent på minimum 90 pct., men de unavngivne kilder i artiklen fortæller, at Novavax endnu ikke kan komme højere end 70 pct. Det kan reducere effekten af vaccinen og øge risikoen for bivirkninger.

Novavax har onsdag dog afvist artiklens indhold.

"Som svar på nylige nyhedsartikler med anonyme kilder bekræfter Novavax tilliden til vores evne til at levere vores højkvalitetsvaccine," hedder det i en meddelelse

Koncernen opremser desuden de mange fremskridt, som det tidligere har oplyst markedet om, og fremhæver atter, at Novavax ved udgangen af fjerde kvartal ventes at kunne producere 150 mio. doser hver måned.

"Vi er sikre på, at vores vaccine snart vil spille en betydelig rolle i det globale arsenal mod covid-19, og at den vil differentiere sig ved sit potentiale til at adressere to store udfordringer, der bremser verdens evne til at afslutte pandemien: Globale distributionsudfordringer og vaccineskepsis," udtaler topchef Stanley C. Erck.

Novavax' vaccine, hvis den skulle blive godkendt, udmærker sig ved at være markant billigere end Pfizers og end Modernas. Og derfor spiller den en vigtig rolle i planerne for at vaccinere i udviklingslandene.

Tidligere i oktober ansatte Novavax, måske også som anerkendelse af de produktionsudfordringer, selskabet har haft, Dr. Denny Kim som sikkerhedsdirektør og direktør for global vaccinesikkerhed. Kim kommer fra Johnson & Johnson, hvor han var del af den ledelsesgruppe, som havde direkte ansvar for Johnson & Johnsons coronavaccine.

Den amerikanske regering har under daværende præsident Donald Trump i juli 2020 tildelt 1,6 mia. dollar til Novavax, der aldrig tidligere har haft et godkendt lægemiddel, for at hjælpe med at finansiere testforsøg og produktion af vaccinen.

Novavax var i formarkedet onsdag faldet med så meget som 26 pct.

Mens investorerne handler aktien ned, så forholder analytikerne sig afventende. Ifølge data fra Bloomberg News har tre finanshuse udsendt opdateringer efter Politicos artikel, og alle tre har fastholdt købsanbefalingerne og deres kursmål.

I snit har seks analytikere et kursmål på 264 dollar, hvilket svarer til knap 95 pct. i potentiale

Novavax dykker 22 pct. efter rygter om problemer med vaccineproduktion

Pfizer og Moderna kan fordoble vaccinesalg i 2022 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også