MedWatch

Regeringen vil opfylde life science-branchens store ønske – små selskaber savner afgørende håndsrækning

Der er i life science-industrien bred opbakning til Regeringens planer om at gøre forsknings- og udviklingsfradraget på 130 pct. permanent fremfor en midlertidig ordning, men for de mindste selskaber er der stadig et stort punkt på ønskesedlen.

Foto: Gregers Tycho/IND

Helt overordnet er der stor glæde i life science-branchen over, at regeringen nu lægger op til at gøre fradraget på forskning og udvikling permanent som en del af et nyt reformprogram i stedet for at fortsætte den midlertidige forhøjelse, der blev indført i sommeren 2020.

Hos Dansk Biotek er formand Hans Schambye glad for at politikerne nu endelig vil tage kampen op om at gøre det til fast inventar for de forskningstunge virksomheder. Det er nemlig et tiltag, som Dansk Biotek og andre interessenter i den danske life science-industri har kæmpet for længe. 

"Der er enormt vigtigt, at man tager dette skridt, fordi der har været uklare signaler fra regeringen på det her område, og når der er uklare signaler, så påvirker det, hvilke beslutninger, der bliver taget i virksomhederne. Hvis man ikke ved, om man kan få lov til at trække det fra næste år, ligesom man har gjort i år, så vil det få en betydning for planlægningen," siger Hans Schambye til MedWatch.

Det er med til at gøre Danmark til et attraktivt land for investeringer

Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef, Dansk Erhverv

"Det er specielt positivt, fordi der har været bred enighed i Folketinget om, at det var en god ide, men de har ikke kunne finde ud af at blive enige om at beslutte det. Så man må sandelig håbe, at det lykkes denne gang, og at det ikke drukner i politisk fnidder," tilføjer han med henvisning til, at der endnu kun er tale om et udspil, og ikke tiltag, som allerede er blevet forhandlet endeligt på plads.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv fremhæver Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef, at spørgsmålet om virksomheders forskningsfradrag har været blandt de højst prioriterede områder.

"Det er med til at gøre Danmark til et attraktivt land for investeringer," siger han til MedWatch.

"Tidligere har man som virksomhed fået mere for forskningskronerne i de lande, vi konkurrerer med, og det har simpelthen sat Danmark bagud i konkurrencen," lyder det videre fra Mads Eriksen, der mener, at man med et permanent forhøjet fradrag sender et vigtigt signal til virksomhederne:

"Forskningsinvesteringer er kendetegnet ved at være langsigtede investeringer, og med et midlertidligt højt fradrag har virksomhederne faktisk ikke kunne vide, hvilken investeringshorisont de havde, hvis de investerede i Danmark. Ved at gøre det her permanent viser vi, at en investering i forskning og udvikling ikke bare er fornuftig 2021 men i hele investeringsperioden. Og det er først dér, det bliver rigtig, rigtig interessant," siger han.

Gavner ikke de mindste

Blandt de mindre virksomheder i den danske life science-industri er der dog også forbehold i den ellers varme modtagelse af udspillet. Det er blandt andet tilfældet hos NMD Pharma, som for nylig er lykkes med at rejse kapital og derfor har en række forsknings- udviklingsprojekter i støbeskeen.

"For en virksomhed som NMD Pharma er det ekstremt vigtigt, at forsknings- og udviklingsfradraget bliver koblet sammen med skattekreditten, som ikke er fulgt med op til 130 pct.," skriver driftsdirektør Thomas Kongstad Pedersen til MedWatch.

Skattekreditordningen giver mulighed for at virksomheder kan få udbetalt skatteværdien af den del af deres underskud, som er relateret til forsknings- og udviklingsaktiviteter på op til 25 mio. kr. Altså ønsker de små biotekselskaber en større samtænkning mellem de to ordninger.

Den pointe bakker Hans Schambye fuldt ud NMD Pharma op i. For forsknings- og udviklingsfradraget kommer de virksomheder til gode, som har en indtjening, og er altså eksempelvis ikke relevant for den lange række af små- til mellemstore biotekvirksomheder, som endnu ikke er nået frem tid markedet med et produkt.

Det er skattekreditten, som står allerøverst på ønskesedlen for os, så den del vil vi fortsætte med at kæmpe for

Hans Schambye, formand, Dansk Biotek

Det er en klasse af selskaber, som Hans Schambyes egen virksomhed, Galecto, også tilhører.

"Det skal koblet op på skattekreditten, fordi det også skal komme til gavn for små virksomheder, der ikke har nogen indtægter, men det har man tilsyneladende ikke forstået på borgen. Alle de virksomheder, der ikke tjener penge, har jo ikke nogen gavn af det forhøjede forskningsfradrag, og det giver ingen mening, ligesom det stiller os også dårligere rent konkurrencemæssigt end i andre lande, hvor man har det," siger Hans Schambye og tilføjer:

"Det er skattekreditten, som står allerøverst på ønskesedlen for os, så den del vil vi fortsætte med at kæmpe for, men det er klart, at for life science branchen som sådan, så har det forhøjede fradrag stået meget, meget højt på sedlen," siger Hans Schambye.

Stabiliserer branchen

En mere uforbeholden positiv reaktion finder man hos de større forskningstunge virksomheder, som allerede trækker penge ind, men hvor der dog stadig bliver skelet kraftigt til forsknings- og udviklingsbudgetterne.

"Innovation er kernen i Ambu, og hvis det forhøjede fradrag for forskning og udvikling bliver permanent, er det en klar styrkelse af vores innovationskraft. Det vil bestemt være en god dag i Ambu," skriver Ambu til MedWatch.

Lignende toner finder man hos Leo Pharma, der også ser store fordele i en mere stabil status på forsknings- og udviklingsfradraget, også i forhold til at kunne planlægge udenlandske rekrutteringer til projekter i forsknings- og udviklingsafdelingen.

"Derfor er vi naturligvis glade, hvis forsknings- og udviklingsfradraget nu bliver permanent, da det forbedrer vores muligheder for at planlægge og investere fremadrettet. Viden er Danmarks vigtigste ressource og det nye udspil vil bidrage til, at vi som virksomheder – og Danmark som nation – bliver styrket i en stadig hårdere international konkurrence," lyder det fra Dennis Schmidt Pedersen, der står i spidsen for people & communication hos Leo Pharma.

"Når virksomheder investerer i forskning, bidrager det til at fremme forudsætningerne for produktion i Danmark og dermed for at fastholde og skabe arbejdspladser. Det er afgørende, at Danmark bliver mere attraktiv som investeringsland, så vi kan fastholde og udvikle vores position på vidensområdet," tilføjer han.

Pointen om at det styrker stabiliteten i selskabernes planlægning for forsknings- og udviklingsafdelingerne vækker genklang hos Coloplast, hvor adm. direktør Kristian Villumsen også håber på, at regeringen lykkes med ambitionen om at gøre fradraget permanent.

"En permanentgørelse af F&U-fradraget vil sikre stabilitet omkring dansk innovation og konkurrenceevne i mange år fremover, og vi håber på en bred politisk aftale," siger han og uddyber:

"Vi lancerede i 2020 – under covid-19 – en ny strategi, Strive25, hvor innovation er et hovedtema, og hvor en væsentlig del af de projekter, der skal drive vores vækst i fremtiden, kommer til at ligge i vores forsknings- og udviklingsafdeling i Humlebæk og vores innovationsfabrik i Mørdrup."

God sandsynlighed for succes

Regeringens udspil skal nu forhandles på plads med de øvrige partier på Christiansborg, og hos Dansk Erhverv vurderer Mads Eriksen, at der er god sandsynlighed for, at et permanent forhøjet fradrag også vil finde vej til en endelig aftale.

"Blandt andre Venstre har jo haft det med i det seneste finanslovsudspil, så det er noget, der rækker på tværs af politiske skel," siger han.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier