MedWatch

Fra "fake news" til statsstøtte på få timer: EU tog fusen på Bavarian Nordic

Mandag nåede Bavarian Nordic at kalde selskabets vaccinesamarbejde med den danske stat for "fake news" få timer inden, aftalen blev offentliggjort. Bavarian Nordic blev overrasket af en pressemeddelelse fra EU, lyder det fra selskabets CFO.

Foto: LISELOTTE SABROE//

Mandag bliver en af de dage, man sent glemmer på direktionsgangen i det danske vaccineselskab Bavarian Nordic.

Her faldt en længe ventet aftale på plads mellem selskabet og Sundhedsministeriet, der betyder, at staten vil støtte Bavarian med 800 mio. kr. i bestræbelserne på at få en vaccine mod covid-19 klar til markedslancering.

Inden nyheden blev officielt meldt ud, havde EU-Kommissionen dog taget forskud på glæderne ved at gå ud med nyheden om, at EU havde godkendt den danske stats støtte til Bavarian Nordic.

"Vi har forhandlet meget tæt med myndighederne hen over hele sommeren og var også i tæt dialog med dem om kommunikationen, selv på dagen, hvor det skete. Alt var minutiøst koordineret, så det, der overraskede os, var, at Kommissionen går ud og kommunikerer på egen hånd uden at koordinere det ordentligt med os andre. Det overrasker os,” fortæller Henrik Juuel, der er finansdirektør i Bavarian Nordic, i forbindelse med Bavarian Nordics halvårsregnskab, der blev præsenteret onsdag.

Henrik Juuel fortæller, at det ikke stod skrevet i Bavarian Nordics drejebog for mandagen, at EU-Kommisionen skulle gå ud med en pressemeddelelse, inden at aftalen mellem Bavarian og Sundhedsministeriet var underskrevet.  

"Der var ikke nogen overraskelse mellem os og de danske myndigheder overhovedet, men det betød selvfølgelig, at vi var nødt til at stoppe handlen med aktien og få tingene på plads og få vores meddelelse ud, så vi kunne genoptage handlen. Så der var meget tæt koordination mellem os og de danske myndigheder, men Kommissionen snød os og kom indenom med deres kommunikation,” siger Henrik Juuel.

Den nye kommunikation fik hurtigt sat fut under Bavarian-aktien, der nåede at stige med 13 pct., inden handlen med aktien kl. 11.46 blev suspenderet på Nasdaq-børsen i København.

"Fake news"

Lidt over en time senere kunne nyhedsbureauet Ritzau Finans fortælle, at Bavarian Nordics chef for investor relations Rolf Sass Sørensen understregede, at den danske stat endnu ikke havde indgået en aftale om støtte til et fase 3-studie med selskabets coronavaccinekandidat.

Det er "fake news", lød det fra investor relations-chefen.

"Vores officielle politik er, at vi ikke kan kommentere på det. Så længe vi har lukket for aktien, kan vi faktisk ikke tage telefonen, havde jeg nær sagt. Så der ville vi alligevel ikke kunne give nogen kommentarer," siger Henrik Juuel og tilføjer:

"Jeg ved ikke helt, hvordan Rolfs kommentarer er blevet fortolket, men det er klart, at hvis vi stopper aktien, så kan vi ikke diskutere med journalister eller analytikere, hvad der foregår. For vi har ganske kort tid til at gå ud til markedet og kommunikere, så alle får den samme besked."

Han understreger, at det var Bavarian Nordic selv, der anmodede Nasdaq-børsen om at suspendere handlen med aktien.

"Det var os der selv valgte at lave stop i handlen, fordi der var en information derude, som vi ikke havde kommunikeret. Det var vores eget valg." siger Henrik Juuel og tilføjer:  

"Vi havde adviseret børsen for flere uger siden om, at den her proces kørte, så de var advaret, fordi der kan ske lækager i sådan en proces, der gør, at man pludselig er nødt til at stoppe handlen. Så det var bare et spørgsmål om at ringe til børsen og advisere dem om, at det her foregik. Det gav os et par timer til at få ordnet tingene med de danske myndigheder, så vi var klar til at gå ud og annoncere."

Melding vakte undren

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, der står for en betragtelig del af Bavarians Nordics handelsvolumen på børsen, undrede sig over, at Bavarian Nordic valgte at kalde rygterne i markedet om en aftale med staten for "fake news".

"Jeg synes, at det var mærkeligt," siger Per Hansen.

Efter at have læst kommentaren fra Bavarian Nordic sendte Per Hansen en note ud til investorerne i Nordnet, hvor budskabet lød, at bare fordi Bavarian Nordic siger, at der ikke er en aftale, betyder det ikke, at der ikke kommer en aftale.

"At det så kom 34 minutter senere, kunne jeg ikke vide," siger Per Hansen, inden han slår fast:  

"Afsenderen fra selskabet bidrog til, at investorerne ikke blev bedre informeret, og det er lidt ærgerligt, for i virkeligheden er det en super god nyhed."

Han peger på, at Bavarian Nordic nu har finansieringen på plads til at sende sin vaccinekandidat i fase 3, og at sandsynligheden for, at de vil lykkes med det her, er ret god.

"Bavarian Nordic bidrog selv lidt til usikkerheden og forvirringen, men det er jo en decideret god nyhed," siger Per Hansen.  

"Så hvad skulle man have gjort? Man skulle bare sige, at i det øjeblik, at der foreligger en information, som vi kan meddele, så går vi ud med den. Jeg tror, at det er udtrykket "fake news" der gør udslaget," siger han.

Han understreger dog, at handlen med aktien var suspenderet, da fake news-prædikatet når markedet, og at kommentaren derfor ikke fik en kurspåvirkende effekt.

"Det vil sige, at der ikke er nogen, der handler på det, og der er ikke nogen, der udtaler sig, mens handlen kører vildt op eller ned.  Men – nu siger jeg det bare meget politisk korrekt – man kunne med fordel have valgt et andet ord, og så tror jeg godt, at du ved, hvad det betyder," siger Per Hansen.

EU har ansvaret

Også Sydbanks senioranalytiker Søren Løntoft Hansen mener, at Bavarian kunne have udtrykt sig mindre bombastisk i situationen. Han understreger dog, at han mener, at kritikken skal rettes mod EU, der gik ud med en pressemeddelelse om aftalen, inden den var underskrevet.

"Jeg tænker, at der i nogle tilfælde er ordvalg, man fortryder, når man bliver spurgt om noget. Der kunne man måske godt have valgt en anden ordlyd. Men det gør jo ikke om på, at jeg synes pilen peger langt, langt mere på EU her. De har virkeligt jokket godt og grundigt i spinaten, som jeg ser det," siger Søren Løntoft Hansen.

Han mener, at EU skulle have vist mere forsigtighed i betragtning af, at Bavarian Nordic er et børsnoteret selskab.

"Man kan altid vælge andre ord, men man skal også tænke på, at Bavarian blev taget lidt på sengen her og formentlig er lidt presset; de er nødt til at bede Nasdaq OMX om børspause og skal virkelig trække i arbejdstøjet på det her tidspunkt i forhold til, hvad de måske egentlig havde planlagt," siger Søren Løntoft Hansen.

Bavarian om statsstøtte til fase 3-forsøg på 800 mio. kr.: "Det er fake news" 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier