Biogen får afvist Alzheimer-middel af Veterans Affairs

Biogen får ikke støtte fra den amerikanske salgskanal Veterans Affairs til at sælge sit Alzheimermiddel Aduhelm til krigsveteraner i landet. Veterans Affairs savner klare beviser for midlet effekt og hæfter sig i stedet ved alvorlige bivirkninger.
Foto: Casper Dalhoff/UDL
Foto: Casper Dalhoff/UDL
af ritzau finans

Det offentlige amerikanske salgskanal, Veterans Affairs (VA), vil ikke betale for brugen af Biogens nyeste middel mod Alzheimers sygdom, der blev hastegodkendt tidligere på sommeren.

Det skriver avisen Wall Street Journal.

Alzheimermidlet Aduhelm vil ikke blive gjort tilgængeligt med støtte fra VA, oplyser en talskvinde fra organisationen, der henviser til manglende bevis på, at midlet forbedrer kognitive funktioner, samtidig med at det kan føre til alvorlige bivirkninger.

Det fremgår desuden, at det ville blive en bekostelig affære at dække omkostningerne på Aduhelm.

En undersøgelse foretaget af VA's egne læger og forskere påviste, at der i USA er 150.000 krigsveteraner med en Alzheimer-diagnose.

Brugen af Aduhelm til samtlige krigsveteraner ville ifølge undersøgelsen løbe op i en årlig udgift på 4 mia. dollar - svarende til mere end 25 mia. kr. - eksklusive udgifter til undersøgelser.

Veteranministeriet dækker medicinomkostninger for mere end 9 mio. krigsveteraner. VA har ifølge Wall Street Journal ry for at bruge sin størrelse til at presse sig til store rabatter fra medicinalproducenterne.

Aduhelm fik en fremskyndet godkendelse af den amerikanske fødevare- og lægemiddelstyrelse, FDA, i juni, hvilket udløste protest blandt styrelsens uafhængige ekspertgruppe.

Tre medlemmer af gruppen sagde op som følge af godkendelsen, efter at den eksterne gruppes undersøgelse i november konkluderede, at der ikke var tilstrækkeligt bevis for, at Aduhelm virkede.

Biogen er konkurrent til Lundbeck, der ligeledes udvikler medicin til behandling af symptomer forbundet med Alzheimers sygdom. Sidste nyt fra det danske medicinalselskab om midlet Brexpiprazol kom i april, hvor et fase 3-studie af midlet blev forlænget.

Lundbeck afleverer forhenværende Alzheimers-håb til privatejet biotekselskab 

Demens-professor om ny Biogen-godkendelse: Det første lille trin på en meget længere vej 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også