En del af Watch Medier

MedWatchlørdag4. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
27.05.2021kl. 07.17

Erhvervsdrivende fond investerer i dansk vaccineselskab

Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond har skudt penge i Nextgen Vaccines, der er stiftet af forskerne bag den mulige vaccine mod coronavirus, der udvikles i et konsortium bestående af blandt andre Bavarian Nordic og Adaptvac.
Jacob Hjulmand, adm. direktør for Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond. | Foto: PRIVATFOTO
af ALBERT RØNNING-ANDERSSON

En af Danmarks større erhvervsdrivende fonde, Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond, er med en pengeindsprøjtning blevet medejer af det danske vaccinefirma Nextgen Vaccines.

Det fremgår af en registrering i det centrale virksomhedsregister, cvr, og fondens adm. direktør, Jacob Hjulmand, bekræfter.

"Vi investerer for at bidrage til at afhjælpe den aktuelle covid-19-situation. Målet er, at der så hurtigt muligt udvikles og markedsføres en effektiv vaccine, og at det bliver udviklet viden, som på sigt kan medvirke til, at der udvikles og markedsføres effektive vacciner til gavn for mange mennesker," siger Jacob Hjulmand.

"Forskernes arbejde i Nextgen har nøjagtig det formål, og derfor bliver vi nu medejere af virksomheden," uddyber Jacob Hjulmand, der som resultat af investeringen har fået en plads i biotekselskabets bestyrelse.

Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond investerer i fast ejendom, værdipapirer mm. og landede i 2019 et overskud på 66 mio. kr. Ved regnskabsårets udgang havde fonden en egenkapital på næsten 1 mia. kr., og en del af den bruger fonden på almennyttige formål, herunder uddelinger til opstartsvirksomheder, som kan sikre bæredygtighed i fremtiden både i Danmark og udlandet. 

Præcist hvor mange penge fonden, der ifølge en nylig opgørelse er Danmarks 56. største, har skudt i det danske selskab, ønsker Jacob Hjulmand ikke at oplyse. Men af cvr-registret fremgår det, at fonden nu sidder på mellem 5-10 pct. af aktierne i Nextgen Vaccines, der er et spin-out fra Københavns Universitet stiftet af blandt andre Ali Salanti, Adam Sander og Morten Agertoug Nielsen, der også blandt drivkrafterne i et andet vaccineselskab, Adaptvac.

Nextgen Vaccines primære aktiv er majoritetsejerskab i netop Adaptvac.

Sammen med en række internationale forskningsinstitutter, herunder Københavns Universitet, dannede Adaptvac og Expres2ion Biotechnologies i februar 2020 covid-19-konsortiet, der står bag det i offentligheden pt. mest kendte bud på en danskudviklet vaccine mod covid-19.

Siden kom også Bavarian Nordic med i konsortiet, og det børsnoterede selskab har købt de kommercielle rettigheder til vaccinekandidaten, der netop nu testes i mennesker.

Vi investerer for at bidrage til at afhjælpe den aktuelle covid-19 situation. Målet er, at der så hurtigt muligt udvikles og markedsføres en effektiv covid-vaccine.

Jacob Hjulmand, adm. direktør i Gudbjørg og Einar Honores Fond

Kender hinanden

Helt nyt er kendskabet mellem Nextgen og Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond ikke.

Allerede marts 2020 besluttede bestyrelsen i fonden således at afsøge mulighederne for at støtte projekter, der kunne medvirke til at bekæmpe coronapandemien, fortæller Jacob Hjulmand.

"Rationalet var, at det var den bedste og hurtigste måde at medvirke til at hjælpe mange mennesker herhjemme, men potentielt også i resten af verden. Derfor støttede fonden allerede dengang Københavns Universitets og Adaptvacs udvikling af en vaccine," siger Jacob Hjulmand.

"Efter at have fulgt udviklingsprocessen tæt i et år, har fonden flere gange overvejet muligheden for at investere i Nextgen. For det første for at bidrage yderligere til udviklingen, og for det andet for at fastholde ’tilknytningen’ til projektet, og for det tredje for at foretage en attraktiv investering," siger Jacob Hjulmand.

Jeres investering i Nexgen Vaccines virker som en lidt indirekte investering? Hvorfor investerer I ikke direkte i Adaptvac eller Bavarian, som vel er dem, der for alvor sidder med vaccineudviklingen, hvis jeres mål er at få en coronavaccine på markedet hurtigst muligt?   

"Det var for os en enkel, praktisk og hurtig måde at investere på. Ja, det er lidt længere ude, og vi kunne også have købt aktier i Bavarian, men så er man jo også langt væk. Hvis du køber aktier i Danske Bank, er du jo ikke tæt på ledelsen eller driften i Danske Bank," siger Jacob Hjulmand og lader dermed forstå, at fonden ønsker et aktivt ejerskab af Nextgen Vaccines.

"Vi vil bidrage i det omfang, der er behov for det, og i givet fald mest med vores viden og erfaring indenfor forretningsmæssige forhold," siger fondsdirektøren.

En stor cadeau

Hos Nextgen Vaccines glæder formanden sig over sine nye medejere og investeringen, de er kommet med.

Morten Agertoug Nielsen, der var blandt stifterne af Nextgen Vaccines, og som nu er formand for bestyrelsen, kalder således fondens engagement i selskabet for "en stor cadeau".

"Fonden startede med at støtte projektet i 2020 uden forudgående tæt kontakt og uden at modtage noget som helst i retur. Det har vi været utroligt taknemmelige for, og det har virkelig lettet vores arbejde i løbet af året," siger Morten Agertoug Nielsen til MedWatch.

Udover ham selv og nu altså også Jacob Hjulmand sidder i Nexgen-bestyrelsen også KU-forskerne Adam Sander og Ali Salanti, hvis forskning ligger til grund for arbejdet i Adaptvac, og som sidder med hænderne helt nede i covid-19-projektet.

Forhandlingsforløbet har været præget af gensidig tillid, og de efterfølgende møder har vist, at matchet mellem fonden og holdet bag virksomheden er helt rigtigt.

Morten Agertoug Nielsen, formand for Nextgen Vaccines

"Fondens støtte har gjort, at vi ikke skulle ud at søge midler til de for eksempel meget dyre præ-kliniske, toksikologiske undersøgelser. Det er en meget stor cadeau til de folk, som er og har været involveret i opstarten af virksomheden," siger Morten Agertoug Nielsen.

"Forhandlingsforløbet har været præget af gensidig tillid, og de efterfølgende møder har vist, at matchet mellem fonden og holdet bag virksomheden er helt rigtigt," uddyber han og lader forstå, at målet for Nexgen på den korte bane er at udvikle og styrke Adaptvac.

"Især ved at udvikle ny IP, som styrker det oprindelige patent, der blev opfundet på Københavns Universitet," siger Morten Agertoug Nielsen.

Fremtid afhænger af licenser

Nexgen havde ved udgangen af 2019 en egenkapital på 303.896 kr. – om selskabet skal ud at rejse flere penge, end Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond er kommet med, er uvist.

"I forhold til Nextgens og Adaptvacs fremtid, så afhænger den meget af de licenser, Adaptvac har lavet med Expres2ion og Bavarian. Om det går den ene eller anden vej, så regner vi med, at fonden vil bidrage med netværk og forretningsmæssige forhold," siger Morten Agertoug Nielsen.

Bavarian Nordic betalte up front 4 mio. euro, 29,8 mio. kr., til Adaptvac for licensrettighederne til covid-19-vaccinen, og dertil kommer udviklingsmæssige og salgsrelaterede milepælsbetalinger samt trinvist stigende royalties.

Den samlede værdi af licensaftalen, ekskl. royalties, er op til 136 mio. euro, godt 1 mia. kr., har Adapvac tidligere oplyst.

Spørger man Jacob Hjulmand afviser han ikke, at fonden vil komme med flere penge til Nexgen senere hen. Bekræfter gør han dog heller ikke.

"Vi har ikke drøftet det. For nu er vi bare glade for den investering, vi netop har gjort," siger Jacob Hjulmand.

Relaterede artikler:

  • Martin Roland Jensen, medstifter og formand for Expres2ion Biotechnologies, kalder delvis overdragelse af Adaptvac-ejerskab for "den bedste løsning for alle parter". | Foto: Expres2ion Biotechnologies / PR

    Expres2ion afgiver dele af ejerskab af ombejlet vaccineselskab

    For abonnenter

  • Kontraktproducenten AGC Biologics og vaccineselskabere Adaptvac og Expres2ion har sammen med en stribe forskningsinstitutioner dannet et konsortium for udvikling af en vocid-19-behandling. | Foto: Stefan Wermuth/Reuters/Ritzau Scanpix

    Danske selskaber danner konsortium – vil udvikle vaccine mod covid-19

    For abonnenter

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK | Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Kampen om USA fortsætter for ALK: "Dem, der vinder, er dem, der ikke giver op"

Der er stadig langt op til fordums ambitioner om det amerikanske marked for ALK. Allergikoncernen har smidt allergologerne i skraldespanden og fokuserer nu benhårdt på børnelægerne efter en indikationsudvidelse tidligere på året.

For abonnenter

Foto: Novo Nordisk / Pr
Medicinal & Biotek

Sydbank: Wegovy holder stadig tempoet højt

Peter Lyhne Uhrenholt indtrådte i april 2022 som adm. direktør for Estron. Investor Poul Thyregod sidder som bestyrelsesformand. | Foto: Estron / Pr
Høreapparater

Estron solgt til kapitalfond

Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK, fik stort set lige meget i løn i 2022 som i 2021. | Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Trods rekordresultat er ALK-topchefs lønpakke uændret i 2022

For abonnenter

Foto: Dado Ruvic
Medico & Rehab

Kinesiske myndigheder har godkendt produkt fra Coloplasts kæmpeopkøb

For abonnenter

Luja kan potentielt set være et produkt med den innovation, som har manglet i årevis på kateter-markedet. Traditionelle katetre har kun to huller, og hvis de blokeres under tømningen af blæren, skal kateteret flyttes, som kan give infektion. Det forsøger Luja at afhjælpe ved i stedet at have 80 små huller.
Medico & Rehab

Coloplast vil sætte ny behandlingsstandard med kateteret Luja men holder tæt om salgsforventninger

For abonnenter

Læs også

Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK | Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Kampen om USA fortsætter for ALK: "Dem, der vinder, er dem, der ikke giver op"

Der er stadig langt op til fordums ambitioner om det amerikanske marked for ALK. Allergikoncernen har smidt allergologerne i skraldespanden og fokuserer nu benhårdt på børnelægerne efter en indikationsudvidelse tidligere på året.

For abonnenter

Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK, fik stort set lige meget i løn i 2022 som i 2021. | Foto: Gregers Tycho/Ritzau/Ritzau Scanpix
Medicinal & Biotek

Trods rekordresultat er ALK-topchefs lønpakke uændret i 2022

Grundlønnen steg for ALKs Carsten Hellmann i samme tempo som de øvrige ALK-ansatte, men medregnes diverse bonusordninger er den samlede lønpakke alligevel stort set uændret i forhold til året før.

For abonnenter

Foto: Stine Tidsvilde
Medicinal & Biotek

Novo Nordisk vil fastholde medarbejdere med aktiegave til 35.000 kr

Novo Nordisks flere tusinde medarbejdere har modtaget en gave i form af muligheden for modtage 37 betingede aktier som i august 2026 kan veksles til Novo Nordisk B-aktier.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Kampen om USA fortsætter for ALK: "Dem, der vinder, er dem, der ikke giver op" – 3. feb.
  • Sydbank: Wegovy holder stadig tempoet højt – 3. feb.
  • Estron solgt til kapitalfond – 3. feb.
  • Trods rekordresultat er ALK-topchefs lønpakke uændret i 2022 – 3. feb.
  • Kinesiske myndigheder har godkendt produkt fra Coloplasts kæmpeopkøb – 3. feb.
  • Kina accepterer behandling af allergitabletansøgning fra ALK – 3. feb.
  • ALK spår vækst på mellem 7-11 pct. i 2023 – lavere end i 2022 – 3. feb.
  • Medicinformand om anbefalinger til kortere sagsbehandling: Vil tage tid at implementere – 3. feb.
  • Coloplast vil sætte ny behandlingsstandard med kateteret Luja men holder tæt om salgsforventninger – 3. feb.
  • Medie: GN-formands exit kan genstarte opkøbsplaner – 3. feb.
  • Endnu en sten ryddet af vejen for at udskyde deadline for MDR-ordning – 3. feb.
  • Dupixent er nu en nidobbelt blockbuster – 3. feb.
  • Unilabs og Siemens Healthineers indgår milliardsamarbejde – 3. feb.
  • Sydbank: Coloplast viser bedre takter end ventet – 3. feb.
  • Coloplast lancerer kateter med ny teknologi – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Senior Health Economics and Outcomes Research (HEOR) Manager

  • Supply Chain Manager

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Commercial Director

  • Regulatory Affairs Professional

  • Senior Clinical Project Manager

  • Lead Data Architect

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Application Manager

  • Clinical Operational Associate

  • Medical Advisor (Metabolism)

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Application Manager

Se flere jobs

Watch Job

  • Forvaltningsservicechef i Vestforbrænding

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Head of Business Development

  • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

Se flere jobs

Job

  • Senior Health Economics and Outcomes Research (HEOR) Manager

  • Supply Chain Manager

  • Erfaren Patentrådgiver

  • Commercial Director

  • Regulatory Affairs Professional

  • Senior Clinical Project Manager

  • Lead Data Architect

  • Specialist til udbud på lægemidler til danske sygehuse

  • Application Manager

  • Clinical Operational Associate

  • Medical Advisor (Metabolism)

  • Sr. Director, Drug Safety Physician

  • Application Manager

Se flere jobs

Kolofon

MedWatch
Søg

Sektioner

  • Medicinal & Biotek
  • Medico & Rehab
  • Laboratorie & Diagnostik
  • Høreapparater
  • Digital sundhed
  • Samfund
  • Mennesker
  • Sygdom & Sundhed
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Mikkel Aabenhus Hemmingsen

mah@medwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8387

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Job

Abonnement

Prøv MedWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

medwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7441

Læs mere om abonnement her

Adresse

MedWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8370

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © MedWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
MedWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge