Erhvervsdrivende fond investerer i dansk vaccineselskab
En af Danmarks større erhvervsdrivende fonde, Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond, er med en pengeindsprøjtning blevet medejer af det danske vaccinefirma Nextgen Vaccines.
Det fremgår af en registrering i det centrale virksomhedsregister, cvr, og fondens adm. direktør, Jacob Hjulmand, bekræfter.
"Vi investerer for at bidrage til at afhjælpe den aktuelle covid-19-situation. Målet er, at der så hurtigt muligt udvikles og markedsføres en effektiv vaccine, og at det bliver udviklet viden, som på sigt kan medvirke til, at der udvikles og markedsføres effektive vacciner til gavn for mange mennesker," siger Jacob Hjulmand.
"Forskernes arbejde i Nextgen har nøjagtig det formål, og derfor bliver vi nu medejere af virksomheden," uddyber Jacob Hjulmand, der som resultat af investeringen har fået en plads i biotekselskabets bestyrelse.
Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond investerer i fast ejendom, værdipapirer mm. og landede i 2019 et overskud på 66 mio. kr. Ved regnskabsårets udgang havde fonden en egenkapital på næsten 1 mia. kr., og en del af den bruger fonden på almennyttige formål, herunder uddelinger til opstartsvirksomheder, som kan sikre bæredygtighed i fremtiden både i Danmark og udlandet.
Præcist hvor mange penge fonden, der ifølge en nylig opgørelse er Danmarks 56. største, har skudt i det danske selskab, ønsker Jacob Hjulmand ikke at oplyse. Men af cvr-registret fremgår det, at fonden nu sidder på mellem 5-10 pct. af aktierne i Nextgen Vaccines, der er et spin-out fra Københavns Universitet stiftet af blandt andre Ali Salanti, Adam Sander og Morten Agertoug Nielsen, der også blandt drivkrafterne i et andet vaccineselskab, Adaptvac.
Nextgen Vaccines primære aktiv er majoritetsejerskab i netop Adaptvac.
Sammen med en række internationale forskningsinstitutter, herunder Københavns Universitet, dannede Adaptvac og Expres2ion Biotechnologies i februar 2020 covid-19-konsortiet, der står bag det i offentligheden pt. mest kendte bud på en danskudviklet vaccine mod covid-19.
Siden kom også Bavarian Nordic med i konsortiet, og det børsnoterede selskab har købt de kommercielle rettigheder til vaccinekandidaten, der netop nu testes i mennesker.
Kender hinanden
Helt nyt er kendskabet mellem Nextgen og Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond ikke.
Allerede marts 2020 besluttede bestyrelsen i fonden således at afsøge mulighederne for at støtte projekter, der kunne medvirke til at bekæmpe coronapandemien, fortæller Jacob Hjulmand.
"Rationalet var, at det var den bedste og hurtigste måde at medvirke til at hjælpe mange mennesker herhjemme, men potentielt også i resten af verden. Derfor støttede fonden allerede dengang Københavns Universitets og Adaptvacs udvikling af en vaccine," siger Jacob Hjulmand.
"Efter at have fulgt udviklingsprocessen tæt i et år, har fonden flere gange overvejet muligheden for at investere i Nextgen. For det første for at bidrage yderligere til udviklingen, og for det andet for at fastholde ’tilknytningen’ til projektet, og for det tredje for at foretage en attraktiv investering," siger Jacob Hjulmand.
Jeres investering i Nexgen Vaccines virker som en lidt indirekte investering? Hvorfor investerer I ikke direkte i Adaptvac eller Bavarian, som vel er dem, der for alvor sidder med vaccineudviklingen, hvis jeres mål er at få en coronavaccine på markedet hurtigst muligt?
"Det var for os en enkel, praktisk og hurtig måde at investere på. Ja, det er lidt længere ude, og vi kunne også have købt aktier i Bavarian, men så er man jo også langt væk. Hvis du køber aktier i Danske Bank, er du jo ikke tæt på ledelsen eller driften i Danske Bank," siger Jacob Hjulmand og lader dermed forstå, at fonden ønsker et aktivt ejerskab af Nextgen Vaccines.
"Vi vil bidrage i det omfang, der er behov for det, og i givet fald mest med vores viden og erfaring indenfor forretningsmæssige forhold," siger fondsdirektøren.
En stor cadeau
Hos Nextgen Vaccines glæder formanden sig over sine nye medejere og investeringen, de er kommet med.
Morten Agertoug Nielsen, der var blandt stifterne af Nextgen Vaccines, og som nu er formand for bestyrelsen, kalder således fondens engagement i selskabet for "en stor cadeau".
"Fonden startede med at støtte projektet i 2020 uden forudgående tæt kontakt og uden at modtage noget som helst i retur. Det har vi været utroligt taknemmelige for, og det har virkelig lettet vores arbejde i løbet af året," siger Morten Agertoug Nielsen til MedWatch.
Udover ham selv og nu altså også Jacob Hjulmand sidder i Nexgen-bestyrelsen også KU-forskerne Adam Sander og Ali Salanti, hvis forskning ligger til grund for arbejdet i Adaptvac, og som sidder med hænderne helt nede i covid-19-projektet.
"Fondens støtte har gjort, at vi ikke skulle ud at søge midler til de for eksempel meget dyre præ-kliniske, toksikologiske undersøgelser. Det er en meget stor cadeau til de folk, som er og har været involveret i opstarten af virksomheden," siger Morten Agertoug Nielsen.
"Forhandlingsforløbet har været præget af gensidig tillid, og de efterfølgende møder har vist, at matchet mellem fonden og holdet bag virksomheden er helt rigtigt," uddyber han og lader forstå, at målet for Nexgen på den korte bane er at udvikle og styrke Adaptvac.
"Især ved at udvikle ny IP, som styrker det oprindelige patent, der blev opfundet på Københavns Universitet," siger Morten Agertoug Nielsen.
Fremtid afhænger af licenser
Nexgen havde ved udgangen af 2019 en egenkapital på 303.896 kr. – om selskabet skal ud at rejse flere penge, end Gudbjørg og Ejnar Honorés Fond er kommet med, er uvist.
"I forhold til Nextgens og Adaptvacs fremtid, så afhænger den meget af de licenser, Adaptvac har lavet med Expres2ion og Bavarian. Om det går den ene eller anden vej, så regner vi med, at fonden vil bidrage med netværk og forretningsmæssige forhold," siger Morten Agertoug Nielsen.
Bavarian Nordic betalte up front 4 mio. euro, 29,8 mio. kr., til Adaptvac for licensrettighederne til covid-19-vaccinen, og dertil kommer udviklingsmæssige og salgsrelaterede milepælsbetalinger samt trinvist stigende royalties.
Den samlede værdi af licensaftalen, ekskl. royalties, er op til 136 mio. euro, godt 1 mia. kr., har Adapvac tidligere oplyst.
Spørger man Jacob Hjulmand afviser han ikke, at fonden vil komme med flere penge til Nexgen senere hen. Bekræfter gør han dog heller ikke.
"Vi har ikke drøftet det. For nu er vi bare glade for den investering, vi netop har gjort," siger Jacob Hjulmand.