MedWatch

Johnson & Johnson genoptager vaccineudrulning i Europa

Udrulning af Johnson & Johnsons vaccine blev stoppet efter få tilfælde af blodpropper. Nu genoptages den.

Foto: SHANNON STAPLETON/Reuters / X90052

Johnson & Johnson genoptager sin vaccineudrulning i Europa, der i sidste uge blev sat på pause. Det oplyser selskabet tirsdag i en pressemeddelelse.

Udrulningen blev stoppet, efter at der i USA blev set sjældne tilfælde af specielle blodpropper blandt få af de vaccinerede.

I USA blev brugen indstillet, og Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) besluttede også at kigge på vaccinen. Tirsdag er der så kommet nyt.

Her har EMA kunnet fortælle, at der er en mulig sammenhæng mellem vaccinen og de sjældne tilfælde af blodpropper.

Det anbefales derfor, at risikoen bliver tilføjet til produktbeskrivelsen. Det fastholdes dog, at fordelene ved vaccinen opvejer risikoen.

Den henstilling vil Johnson & Johnson følge - og herefter fortsætte udrulningen.

"Sikkerheden og trivslen for de personer, der bruger vores produkter, er højeste prioritet for os," siger forskningsdirektør Paul Stoffels i meddelelsen.

Johnson & Johnson-vaccinen er den vaccine, som Danmark har bestilt flest doser af. I alt har Danmark lagt billet ind på 8,2 millioner doser.

De første knap 40.000 doser ankom til Danmark i sidste uge. Her blev de lagt på køl og opbevaret, indtil det er besluttet, hvad der skal ske med dem.

Myndighederne er ikke kommet med en udmelding, efter at EMA tirsdag har holdt pressemøde. Det vides derfor ikke endnu, om vaccinen tages i brug.

I modsætning til de tre andre coronavacciner, der bruges - eller har været brugt i Danmark - kræver den kun et stik. De andre kræver to.

I øjeblikket bruger Danmark to vacciner - fra Pfizer/BioNTech og Moderna.

En vaccine fra AstraZeneca har også været i brug. Det blev dog stoppet på grund af sjældne tilfælde af blodpropper - ligesom ved vaccinen fra Johnson & Johnson.

I alt har knap 1,1 million danskere fået mindst et stik med en vaccine. Cirka 520.000 personer er færdigvaccinerede.

Mere fra MedWatch

Topchef efter nyt studieflop: "Det ligner jo lidt en Orphazyme"

Efter endnu et fejlslagent fase 2-forsøg, der har kostet biotekselskabet Asarina Pharma 50 mio. kr., nærmer det danskledede selskab sig afgrunden. Kun to skud har selskabet nu tilbage i bøssen, finansieringen til det ene mangler, og flopper de også, må selskabet dreje nøglen om, fortæller topchef Peter Nordkild.

Mærsk-donation til KU skal give laboratorier i topklasse

Etableringen af nye faciliteter i Mærsk Tårnet sikrer såkaldte GMO klasse 3-laboratorier, hvor forskere i Danmark vil kunne arbejde med blandt andet virus på et langt mere avanceret niveau end hidtil, lyder det fra Københavns Universitet.

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier