Amerikansk Johnson & Johnson-beslutning kan komme fredag

USA's statsepidemiolog Anthony Fauci regner med, at de amerikanske sundhedsmyndigheder vil træffe en beslutning om brugen af coronavaccinen fra Johnson & Johnson på fredag
Anthony Fauci, statsepidemiolog for USA, regner med en snarlig beslutning angående Johnson & Johnsons vaccine mod covid-19. | Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP / AFP
Anthony Fauci, statsepidemiolog for USA, regner med en snarlig beslutning angående Johnson & Johnsons vaccine mod covid-19. | Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP / AFP
AF RITZAU

På fredag kan der i USA komme et svar på, hvad der skal ske med vaccinen mod corona fra Johnson & Johnson.

Sidste uge blev vaccinen sat i bero efter seks sjældne tilfælde af særlige blodpropper hos syv millioner vaccinerede.

Om vaccinen tages i brug igen, kan altså blive besluttet fredag.

Det siger landets ledende statsepidemiolog, Anthony Fauci, søndag i programmet "Face the Nation" på tv-kanalen CBS.

"Jeg ved ikke, om der har været flere tilfælde. Det ved vi på fredag, og jeg vil være meget overrasket (..), hvis vi ikke har en genoptagelse i en eller anden form på fredag," siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den amerikanske pause betød, at Johnson & Johnson valgte at udskyde udrulningen i Europa, som ellers skulle til at starte.

I sidste uge fik Danmark knap 40.000 doser fra firmaet. De står dog nu på køl, indtil det er besluttet, hvorvidt de skal bruges.

Ender det med, at vaccinen ikke tages i brug i Danmark, kan det forsinke vaccinationer tre uger, så alle voksne først får tilbudt en vaccine ved udgangen af august.

Et ekspertpanel under USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) skal fredag mødes og diskutere vaccinen.

Hvad dommen bliver, ved Fauci dog ikke endnu:

"En af mulighederne er at få den (vaccinen, red.) tilbage, men at gøre det med nogle former for restriktioner eller en slags advarsel, men jeg tror, at vi kender svaret på det på fredag," siger han ifølge Reuters.

Danmark har lagt billet ind på i alt 8,2 millioner doser af Johnson & Johnson-vaccinen. I alt er der lagt billet ind på vacciner til at kunne vaccinere i alt 25 millioner borgere.

Alle disse vacciner er dog endnu ikke godkendt til brug. Man har dog indgået mange aftaler for at sikre at få nogle til landet, såfremt de ender med at blive godkendt.

Johnson & Johnson-problemer kan forsinke vaccinationer tre uger

J&J bad kollegaer om fælles undersøgelse af blodpropper med vacciner

EMA varsler nyt om Johnson & Johnson-vaccine næste uge 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også