MedWatch

USA udskyder beslutning om Johnson & Johnson-vaccine

Eksperter har brug for mere tid til at undersøge mulig sammenhæng mellem sjældne blodpropper og vaccine.

De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, har brug for mere tid til at vurdere Johnson & Johnson vaccine. | Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix

De amerikanske sundhedsmyndigheder har udskudt en beslutning om, hvorvidt vaccinen fra Johnson & Johnson skal tages i brug igen.

Det besluttede et ekspertpanel under USA's Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC) natten til torsdag dansk tid.

Eksperterne har brug for at undersøge vaccinen nærmere.

Epidemiolog Lynn Batha var en af dem i ekspertpanelet, der talte for at udskyde beslutningen.

"Ved at få mere robust information mener jeg, at vi kan være mere sikre omkring, hvordan vi taler om sikkerheden for den her vaccine," siger hun.

Der vil fredag blive taget en beslutning om, hvornår panelet skal mødes igen. Det kan være om 7-10 dage, udtalte embedsmænd fra CDC.

CDC og den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, meldte tirsdag ud, at de anbefalede at sætte vaccinen på pause efter seks sjældne tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede. Knap syv millioner har fået vaccinen i USA.

Efterfølgende valgte Johnson & Johnson at sætte udrulningen af vaccinen i Europa i bero. Derfor har Danmark i øjeblikket knap 40.000 vaccinedoser på køl hos Statens Serum Institut.

Danmark har lagt billet ind på at købe 8,2 millioner vacciner fra Johnson & Johnson. Det er omkring en tredjedel af Danmarks samlede vaccinebestillinger.

De danske sundhedsmyndigheder besluttede onsdag at skrotte brugen af AstraZeneca-vaccinen som følge af en formodet sammenhæng mellem vaccinen og sjældne tilfælde af blodpropper.

Der er derimod endnu ikke taget stilling til Johnson & Johnson-vaccinen i Danmark.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) vil i næste uge komme med en udmelding om brugen af Johnson & Johnsons coronavaccine. Det oplyste EMA onsdag.

Det er EMA, der står for at anbefale vacciner til brug i EU.

"EMA vil fremskynde evalueringen og forventer på nuværende tidspunkt at offentliggøre en ny anbefaling i næste uge," skriver EMA, og tilføjer:

"Mens undersøgelsen pågår, er det stadig EMA's opfattelse, at fordelene ved vaccinen - at forhindre covid-19 - overgår risikoen for bivirkninger, lød det."

FDA bekræfter amerikansk suspendering af Johnson & Johnsons coronavaccine 

EMA varsler nyt om Johnson & Johnson-vaccine næste uge

Første doser af coronavaccine med uvis fremtid er ankommet til Danmark

Johnson & Johnson udskyder vaccineudrulning i EU 

Mere fra MedWatch

Zealand Pharma-topchef: "En meget travl tid for os"

Der er tralvt hos Zealand Pharma, som i næste måned står over for den vigtige lancering af blodsukkermidlet Zegalogue i USA. Ifølge topchef Emmanuel Dulac er biotekselskabet godt i gang med at levere på dets plan for lanceringen, ligesom han venter at kunne melde nyt ud om forventningerne til glepaglutid i andet kvartal.

Den frivillige ordning med suspenderede vacciner vakler

Ordningen, der skal gøre det muligt for danskerne frivilligt at vælge at lade sig vaccinere med en vaccine fra Astrazeneca eller Johnson & Johnson, vakler. Hvis en vejledning fra Sundhedsstyrelsen bliver ført ud i livet, kan ordningen blive for kompliceret at gennemføre, er vurderingen. Og er den overhovedet en god idé?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier