MedWatch

Fejl i Lægemiddelstyrelsen stoppede støtte til dansk vaccine

Lægemiddelstyrelsen sagde til Sundhedsminiseriet, at den ikke kunne støtte Adaptvacs udviklikling af en vaccine mod coronavirus. Det var en misforståelse.

Lægemiddelstyrelsen har fejlagtigt sat en stopper for offentlig dansk støtte til udviklingen af Adaptvacs vaccine mod covid-19. | Foto: Lægemiddelstyrelsen/PR

Den danske vaccine Adaptvac blev forbigået, selv om Sundhedsministeriet var interesseret i at støtte vaccineudviklingen og indkøbe vaccinen, skriver Information.

Lægemiddelstyrelsen havde forklaret ministeriet, at fordi Adaptvac havde indgået en aftale med lægemiddelproducenten Bavarian Nordic, der på daværende tidspunkt var i forhandlinger med EU-Kommissionen, kunne Sundhedsministeriet ikke støtte Adaptvac økonomisk.

Men det var en fejlfortolkning.

Det bekræfter både Sundhedsministeriet og EU-Kommissionen over for Information.

Sundhedsministeriet var ellers interesseret i både at støtte udviklingen af vaccinen og at indkøbe den.

Inden Adaptvac i slutningen af juli indgik et samarbejde med Bavarian Nordic, var Sundhedsministeriet på anbefaling af Lægemiddelstyrelsen klar til at indgå en aftale med Adaptvac, som indebar støtte med cirka 75 millioner kroner (ti millioner euro).

Men aftalen mellem Adaptvac og Bavarian Nordic fik altså Lægemiddelstyrelsen til at meddele Sundhedsministeriet, at "vinduet for national aftale med AdaptVac" nu var "lukket".

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, kalder forløbet "helt horribelt".

"Det er fuldstændig uacceptabelt, at myndighederne ikke sikrer sig, at de svar, man giver, er korrekte, når de har så stor betydning for Danmarks forsyningssikkerhed og rolle i den globale produktion af vacciner," siger Peder Hvelplund. Han har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd i sagen.

Også Martin Geertsen, sundhedsordfører for Venstre, er rystet.

"Det er helt skandaløst. Hvis man ikke har styr på juraen i forhold til lægemidler i Lægemiddelstyrelsen, hvem pokker skulle så have det? Det er utrygt for at sige det mildt," siger han og tilføjer:

"Vi er nødt til at få redt trådene ud i det her og placeret et ansvar."

Sundhedsministeriet afviste at støtte dansk vaccine trods anbefaling

Dansk corona-vaccine gives til første patient i dag: "Et gigantisk skridt for os" 

Bavarian Nordic om ny kapitalrejsning: Covid-19 var den afgørende katalysator  

Mere fra MedWatch

Topchef efter nyt studieflop: "Det ligner jo lidt en Orphazyme"

Efter endnu et fejlslagent fase 2-forsøg, der har kostet biotekselskabet Asarina Pharma 50 mio. kr., nærmer det danskledede selskab sig afgrunden. Kun to skud har selskabet nu tilbage i bøssen, finansieringen til det ene mangler, og flopper de også, må selskabet dreje nøglen om, fortæller topchef Peter Nordkild.

Mærsk-donation til KU skal give laboratorier i topklasse

Etableringen af nye faciliteter i Mærsk Tårnet sikrer såkaldte GMO klasse 3-laboratorier, hvor forskere i Danmark vil kunne arbejde med blandt andet virus på et langt mere avanceret niveau end hidtil, lyder det fra Københavns Universitet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier