MedWatch

To virksomheder løber med kæmpekontrakt på levering og drift af vaccinationscentre 

Ud af et felt på fem har Region Midtjylland udvalgt to virksomheder som vindere af det nationale udbud om at levere og drive vaccinationscentre landet over. En region udestår dog stadig, og Region Midtjylland går nu i direkte forhandlinger for at få den sidste region besat.

Tirsdag åbner vaccinationscentrene i Region Midt - det betyder, at vaccinationsprogrammet går videre til næste trin. Der er lavet vaccinationscenter på den gamle færgeterminal i Aarhus. | Foto: Marie Ravn/JPA

Region Midtjylland har netop sat navn på vinderne af det udbud, som regeringen og regionerne for nyligt oprettede for at få hjælp fra private virksomheder til vaccination mod coronavirus.

Det fortæller Dorte Christensen, vicedirektør i Region Midtjylland med ansvar for indkøb og medikoteknik, til MedWatch.

"Vi har valgt dem, der samlet set har givet de økonomisk set mest fordelagtige tilbud i kombination med kvaliteten af det, de fortæller, de kan levere. Og blandt de fem bydere, der var, har vi fundet, at to af dem faldt bedst ud," siger Dorte Christensen om vinderne af udbuddet, der vægtede kvalitet med 60 pct. og pris med de resterende 40 pct, og som Berlingske har vurderet vil garantere vinderne en samlet daglig mindstebetaling på 15 mio. kr. i kontraktperioden frem til udgangen af juli 2021.

De to virksomheder, der skal sikre vaccination af danskerne frem til 31. juli er Practio og Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS), som over for MedWatch allerede i februar erklærede sig klar til at byde ind på det offentlige udbud, der skal sikre kapacitet til at vaccinere 100.000 dagligt som supplement til regionernes egen indsats, der i dag er på tilsvarende 100.000.

Vi har valgt dem, der samlet set har givet de økonomisk set mest fordelagtige tilbud i kombination med kvaliteten af det, de fortæller, de kan levere.

Dorte Christensen, vicedirektør i Region Midt med ansvar for indkøb og medikoteknik.

Hver virksomhed har maksimalt kunnet byde ind på tre af de fem delaftaler, udbuddet dækkede over, og for Danske Lægers Vaccinations Service blev det til gevinst på alle de tre regioner, selskabet, der er landets største udbyder af vaccinationer, lagde billet ind på.

I Region Hovedstaden, Region Nordjylland og Region Midtjylland bliver det således det Søborg-baserede DLVS, der i dag har 54 ansatte fordelt ud på flere end 50 vaccinationsklinikker i Odense, Skive, Vejle og 32 andre kommuner, der skal give vaccinestikket i armene på danskerne i de egne af landet.

I Region Syddanmark får Practio opgaven. Den København-baserede vaccinevirksomhed, der siden 2015 har været ansvarlig for vaccinationer på apoteker i Danmark, havde budt på to regioner, men endte altså kun med at få den ene.

"Det var prisen, der afgjorde det. Så vidt jeg er orienteret, var de nogenlunde lige gode på de andre kriterier, men på prisen var der en forskel, som gjorde, at Practio altså må nøjes den ene," siger Dorte Christensen, der helt har forbigået de sidste bejlere, der var til at vinde udbuddet, virksomhederne Copenhagen Contractors, Liveaid Covid og Waterfront Doctors Vaccination.

Kan stadig nå det trods forsinkelser

Afgørelsen og udpegningen af vinderne kommer, efter at Region Midtjylland i begyndelsen af marts måtte ændre i udbudsmaterialet efter indsigelser fra flere virksomheder i høringsperioden.

Tidligere var forventningen, at der ville ligge en afgørelse klar i slutningen af marts, og at en kontrakt formelt ville kunne underskrives umiddelbart efter påske.

Men indsigelserne tvang Region Midtjylland til dengang at forlænge fristen for at søge med mere end 14 dage, og da påsken siden kom i vejen, blev offentliggørelsen af vinderne altså udskudt til i dag, tirsdag.

"Vi mente ikke, at det var fair at lade stand still-perioden (klageperiode efter udpegningen af vinderne, red.), hvor vi forpligter os til ikke at skrive kontrakt, løbe over en masse helligdage. Stand still-perioden er jo til for, at de ikke-vindende leverandører har mulighed for at gøre indsigelse og klage i perioden," forklarer Dorte Christensen.

Den aktuelle stand still-periode udløber nu ved midnat den 16. april 2021, og kontraktstart er skudt til 16. maj mod tidligere altså her lige efter påskedagene.

"Når vi ser på, hvordan vaccinetildelingen forløber i øjeblikket, kommer det ikke til at betyde det store, at vi kommer senere i gang. Vi kan godt nå det, selvom der skulle komme store leveringer af vacciner snart. Det er helt klart min vurdering," siger Dorte Christensen.

En region mangler fortsat

Selvom to vindere nu er udpeget, udestår stadig en større hurdle for Region Midtjylland.

For mens regionerne Hovedstaden, Nord- og Midtjylland fik flere tilbud, har ingen virksomheder budt ind på opgaven om at levere vacciner til Region Sjælland, der derfor lige nu ingen privat leverandør har til at vaccinere borgerne der.

"Der var ikke nogen, der bød på den region, så nu går vi i direkte forhandling med de mulige leverandører for at se, om vi kan blive enige om en aftale," siger Dorte Christensen.

Der var ikke nogen, der bød på den region, så nu går vi i direkte forhandling med de mulige leverandører for at se, om vi kan blive enige om en aftale.

Dorte Christensen, vicedirektør i Region Midt med ansvar for indkøb og medikoteknik

Det sker allerede i denne uge.

"Vi går i direkte forhandling med dem og hører dem ad om, hvad det var, der gjorde, at de ikke bød på Region Sjælland. Er der noget i Region Sjællands set up, vi skal have ændret lidt på, for at de vil byde ind? Hvad kan vi gøre, for at de også finder den region interessant? Det skal vi finde ud af," forklarer Dorte Christensen.

Hun fortæller, at det oplagte vil være at gå til Practio eller nogle af de andre virksomheder, der bød ind på de andre regioner.

"Vi vil forhandle med dem, som vi allerede en gang har vurderet er konditionsmæssigt i orden. Vi går ikke ud og afsøger markedet for en masse nye spillere. Vi vil tage fat i dem, som har budt og se om vi ikke kan tale os til rette med en af dem," siger Dorte Christensen.

Mandag havde omtrent 13,5 pct. af den danske befolkning fået deres første stik med en af de godkendte coronavacciner, og 409.187 borgere, svarende til 7 pct. af befolkningen, er nu fuldt vaccineret.

Afgørelsen for udbud af vaccinationsopgave er udskudt

Fem virksomheder dyster om at massevaccinere danskerne

Udbud af vaccinationscentre forlænges efter kritik fra virksomheder

Private virksomheder skal dyste om vaccinationscentre: "Det må ikke glippe - vi skal have samfundet i gang igen"

Københavnsk sundhedsselskab vaccinerer mod covid-19 i England – nu vil de gøre det samme i Danmark

Endnu en bejler til udbud af vaccinationscentre melder sig på banen  

Mere fra MedWatch

Biontech-direktører: Derfor måtte Afrika vente på coronavacciner

Tyske Biontech vil bruge de mange corona-milliarder på at hjælpe lande i Afrika med at komme både coronavirus, malaria og turberkulose til livs, men alligevel stod kontinentet langt nede i køen, da de første coronavacciner skulle distribueres. MedWatch har spurgt hvorfor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier