MedWatch

Zealand Pharmas behandling af lavt blodsukker godkendt

Zealand Pharma har fået den amerikanske lægemiddelstyrelses, FDA's, godkendelse af selskabets nødpen Zegalogue med virkemidlet dasiglucagon. (opdateret).

Emmanuel Dulac - Adm. Direktør i Zealand Pharma. Her i lab sammen med laboratorietekniker Nina Støber Vejlemand. | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Midlet bruges som nødbehandling til diabetikere over 6 år, der oplever alvorlige pludselige episoder af for lavt blodsukker - også kaldet hypoglykæmi.

Det oplyser Zealand Pharma mandag aften.

"Denne godkendelse hjælper med at gøre det muligt for børn og voksne med diabetes at være i stand til at tackle pludselig og svær hypoglykæmi, som hurtigt kan udvikle sig fra en mild begivenhed til en nødsituation," siger Jeremy Pettus, der er assisterende professor i medicin ved University of Californien San Diego, i meddelelsen fra selskabet.

Markedsføringstilladelsen gælder for patienter med diabetes på 6 år eller derover.

Godkendelsen er baseret på resultater fra tre fase 3-forsøg med voksne og børn med diabetes, der viser mediantid til blodsukkergendannelse fra svær hypoglykæmi på 10 minutter efter injektion af 0,6 mg/0,6 ml dasiglucagon, oplyser Zealand Pharma.

Zegalogue vil blive lanceret på det amerikanske marked i juni, fremgår det af meddelelsen.

Zealand Pharma har også forsøgt at udvikle dasiglucagon til brug i behandling af hyperinsulinisme - en arvelig sygdom, der medfører for lavt blodsukker grundet for meget insulin i kroppen.

I december måtte selskabet dog oplyse, at det ikke opfyldte de primære endemål med sit fase 3-studie med Dasiglucagon mod hyperinsulinisme.

Til gengæld blev der opnået opmuntrende delmål, og Zealand Pharma arbejder derfor videre med udviklingen.

Sammen med partneren Beta Bionics er Zealand Pharma i øvrigt også ved at udvikle et kunstigt bugspytkirtelsystem, der skal kunne hjælpe diabetikere med reguleringen af insulin og glukagon.

Hos raske mennesker producerer bugspytkirtlen hormonerne insulin og glukagon. Insulinet frigives for at sænke blodsukkeret, mens glukagon modsat kan hæve blodsukkeret, hvis det bliver for lavt.

Hormonerne er derfor essentielle i reguleringen af blodsukkeret. Zealand Pharma har indgået et samarbejde med Beta Bionics og håber at udvikle et kunstigt bugspytkirtelsystem, der indeholder begge hormoner.

Men glukagon har tidligere kun været godkendt i fast form, som skal opløses, og herefter er holdbarheden meget kort, da det er ustabilt og har tendens til at klumpe.

Zealand Pharmas Dasiglucagon har dog vist sig mere stabilt og kan holde sig flydende i længere tid ved stuetemperatur.

Zealand Pharma-topchef inden mulig godkendelse: Vi kan tage et kæmpe spring

Forud for USA-lancering spår Zealand Pharma om voksende udgifter  

Mere fra MedWatch

FDA godkender mikrobiommiddel fra Ferring

Medicinalselskabet Ferring Pharmaceuticals har fået amerikansk godkendelse af sin biologiske kandidat mod tarminfektioner med den ondartede bakterie clostridium difficile.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier