Kofod: Danske firmaer kan være med til at løfte vaccinekapacitet

Danske virksomheder skal bidrage til, at EU får verdens største vaccinekapacitet i kampen mod virusser, det mener udenrigsminister Jeppe Kofod efter møder med EU-komissiær og danske vaccineproducenter.
Bavarian Nordic et af de selskaber, der i dag har drøftet EU's vaccinekapacitet med udenrigsminister Jeppe Kofod og EU-kommissær Thierry Breton. | Foto: Emil Helms
Bavarian Nordic et af de selskaber, der i dag har drøftet EU's vaccinekapacitet med udenrigsminister Jeppe Kofod og EU-kommissær Thierry Breton. | Foto: Emil Helms
AF RITZAU

Danmark og danske virksomheder skal være en aktiv del i EU's bestræbelser på at øge vaccineproduktionen markant.

Det er budskabet fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S). Han har torsdag drøftet EU's vaccinekapacitet med EU-kommissær for det indre marked Thierry Breton og en række danske life science-virksomheder.

Det er virksomheder inden for det farmaceutiske, bioteknologiske og medicinske område.

"Danmark har en fantastisk life science-industri, og det er vigtigt at bringe den i spil både på kort og langt sigt. Dansk life science kan blive en del af løsningen til at få udrullet vacciner," siger Jeppe Kofod på et pressemøde.

Han slår desuden fast, at regeringen "vender hver en sten" for at øge kapaciteten, da det er afgørende for at åbne samfundet.

Ifølge Thierry Breton, der også er leder af EU's vaccinetaskforce, vil Danmark være "meget involveret" i at øge vaccinekapaciteten.

Han har på mødet fremlagt EU's vision for en større produktionsplatform og opfordrer nu virksomheder til at samarbejde om løsningen.

"Inden året er omme, har EU verdens største vaccinekapacitet," siger Thierry Breton på pressemødet.

Ser man på, hvilke lande der er længst fremme med vaccinationer nu, halter EU-lande bagud i forhold til eksempelvis USA og Storbritannien. Men ifølge Thierry Breton er tempoet stort set ens.

"USA startede lidt før os, fordi det var ekstremt vigtigt for os at have fuld sikkerhed, før vi godkendte vaccinerne. Fjerner du de fire ugers difference, så har vi cirka samme fart," siger han.

På mødet var der deltagelse af direktører fra virksomhederne Bavarian Nordic, AJ Vaccines, AGC Biologics, Fujifilm Diosynth Biotechnologies og ALK.

"Taskforcen, som Thierry Breton leder, til at få produktionen op, er meget vigtig, og i dag så vi, at danske firmaer er klar til at levere og hjælpe," siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Danske firmaer er klar til Mette Frederiksens vaccinesats: "I væsentlige dele af processen kan vi godt gøre en forskel"

Novo Nordisk Fonden drøfter dansk vaccineproduktion med regeringen

Sundhedsministeriet afviste at støtte dansk vaccine trods anbefaling

Stor uklarhed om Mette Frederiksens vaccinepartnerskab med den danske life science-sektor 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også