MedWatch

Life science er motoren bag dansk patentsucces under corona

Især life science-branchen bidrager til, at Danmark over en bred kam fortsat viser stærke innovative takter med et højt niveau af patentansøgninger i 2020 på trods af pandemien og nedlukning af landet. Dansk Biotek jubler, men kalder også på bedre rammevilkår.  

Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, kalder life science for en af Danmarks mest centrale sektorer, når det kommer til innovation og opfindelser. | Foto: Patent- og Varemærkestyrelsen / PR

Trods corona var der stort set lige så mange patentansøgninger fra danske virksomheder i 2020 som året før.

Det skyldes især life science-branchen, der med en stærk vækst i antallet af ansøgninger kompenserer for nedgangen i andre industrier.

Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed (EPO), hvor opfindere kan få beskyttet deres patenter i op til 44 lande i Europa.

"Life science markerer sig som en af Danmarks mest centrale sektorer, når det kommer til innovation og opfindelser," siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen, til MedWatch, om analysens resultater, der meget klart viser, at det er innovationer inden for sundhedssektoren, der har drevet danske patentansøgninger i 2020.

I alt blev der sidste år indsendt 2404 danske patentansøgninger i coronaåret 2020, hvilket kun er 11 færre end rekordåret 2019.

Flest ansøgninger til EPO blev indsendt inden for kategorien ’motorer, pumper og turbiner’ – et teknologifelt, hvor mange grønne patentansøgninger indsendes. Alligevel faldt antallet af patentansøgninger her med 20,6 pct. efter at være vokset med 25 pct. i 2019.

Det faktum, at medicinsk teknologi og farmaceutiske innovationer viser så stærk en vækst i antallet af patentansøgninger, er særdeles værdifuldt for Danmark og dansk økonomi.

Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen

Til gengæld blev medicinsk teknologi Danmarks næstmest aktive teknologifelt med  en stigning på 18,7 pct. mod et dyk på 10 pct. året før, og lægemidler indtog tredjepladsen med en kraftig stigning på 42,4 pct. i forhold til 2019, hvor væksten lød på 1,7 pct.

"Det faktum, at medicinsk teknologi og farmaceutiske innovationer viser så stærk en vækst i antallet af patentansøgninger, er særdeles værdifuldt for Danmark og dansk økonomi. Især nu hvor vi står midt i den værste sundhedskrise, som vi har set i nyere tid," siger Sune Stampe Sørensen, der til at bakke op om påstanden kan skele til en analyse fra investeringsbanken Carnegie, der viser, at selskaber med mange nye patenter klarer sig bedre på børsen.

Selskaber, hvis portefølje af patenter, patentansøgninger og andre intellektuelle ejendomsrettigheder, kaldet IP, er som oftest også de selskaber, hvis aktiekurs er vokset mest, skrev Finans således i oktober og fremhævede i den forbindelse hørekoncernen GN Store Nord, biotekkometen Genmab og medicoselskabet Ambu.

Skift i typen af ansøgninger

Med 20 pct. færre patentansøgninger rykkede bioteknologi i 2020 til fjerdepladsen blandt Danmarks mest patentaktive teknologiområder.

Ser man på det samlede billede af danske patenteringsaktiviteter, kompenserede væksten i medicinsk teknologi og lægemidler imidlertid for faldet i 'motorer, pumper, turbiner' og bioteknologi.

"Den danske life science-industri er relativ mangfoldig. Bioteknologi har over de seneste 10 år været Danmarks mest aktive teknologifelt inden for life science, men det billede er under forandring. Under corona-pandemien har medicinsk teknologi og navnlig lægemidler markeret sig i form af en kraftig stigning i antallet af patentansøgninger," siger Sune Stampe Sørensen.

Hos brancheforeningen Dansk Biotek glæder formand Hans Schambye sig over innovationskraften indenfor medicinsk teknologi og farma.

Vi lever af gode idéer og innovative opfindelser, og at det er innovationer inden for sundhedssektoren, der mest af alt driver danske patentansøgninger i 2020, er beundringsværdigt, lyder det.

"Det er positivt, at de danske lægemiddel, - biotek, - og medicovirksomheder udviser stigende patenteringsaktivitet. Det reflekterer, at life science er en stadig vigtigere branche i Danmark, som skaber nye, innovative produkter, der sælges over hele verden," siger Hans Schambye til MedWatch.

Det koster gerne i omegnen af 1 mia. dollars og 10 år at udvikle et nyt lægemiddel. Patenter er i den forbindelse helt centrale for den innovative produktudvikling, for hvis man ikke kan patentere sine produkter, kan man ikke beskytte sin opfindelse og dermed tjene de store investeringer i forskning og udvikling hjem igen.

Derfor er det er så afgørende, at virksomheder - store som små - beskytter deres idéer med rettigheder for at kunne klare sig i den internationale konkurrence og for, at det i det hele taget kan betale sig at bruge ressourcer på at innovere, lyder det.

"Med den stadigt stigende forskningsaktivitet, vi ser i de danske life science-virksomheder, sammenholdt med, at patentering er helt centralt i udvikling af medicinske produkter, hænger det rigtigt godt sammen, at de danske life science-virksomheder formår at holde skansen, hvad antal ansøgninger angår," siger Hans Schambye.

Forslag om tvungen patentopløsning er "absurd"

I kampen mod corona slog Margrete Auken, der er europaparlamentariker for SF, overfor MedWatch forleden på tromme for, at det skal være muligt at tvangsopløse patenter for de virksomheder, der har udviklet vaccinerne, så flere kan producere dem.

Forslaget mødte kritik fra De Konservative, Lif og Bavarian Nordic og også Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte skeptisk over for tankerne om tvangsopløsning af vaccinepatenterne.

Det samme gør Hans Schambye – ikke kun overfor vaccinepatenter, men patenter generelt set.

"Forslaget om at opløse patenter er absurd og kan undergrave hele innovationen indenfor lægemiddeludvikling," siger Hans Schambye.

Medicinalselskabet Lundbeck måtte f.eks. se sin omsætning på epilepsimidlet Onfi dykke omkring 70 pct. ét år efter patentudløbet, og også salget af Abbvies storsællert Humira er for kraftigt nedadgående i Europa efter patentudløbet dér og ventes at dykke tilsvarende i USA, når det amerikanske patent udløber i 2023.

Var det ikke for patentperioden, ville de to milder måske aldrig være blevet udviklet.

Der er – siger Hans Schambye – i dag etableret "et glimrende system", hvor patenter sikrer, at opfindere og udviklere kan generere en indtjening i en periode, så innovation giver økonomisk mening, mens patent-løbetid og generiske producenter sikrer, at lægemidler bliver meget billige og tilgængelige, når patenter udløber.

"Hvis man rokker ved det system, risikerer man at ødelægge den innovation, som har drevet de kæmpe fremskridt, der er sket i behandlingen af patienter i løbet af de sidste 100 år," siger Hans Schambye.

"Den tidligere Østblok viste, hvad der sker, hvis man fjerne stimulationen til at være innovativ – så ender man med Lada’er og Trabant’er – og en patientbehandling, der ikke længere udvikler sig," uddyber han.

Skab bedre rammevilkår

Analysen fra den München-baserede EPO, der er verdens førende myndighed inde for patentsøgning, viser, at Danmark er det tredje mest innovative land, når der måles på antallet af ansøgninger pr. indbygger - kun overgået af Schweiz og Sverige, og foran lande som Holland, Finland og Tyskland.

Men der er plads til forbedring, lyder det fra Hans Schambye.

"Der er andre lande i Europa, som gør meget mere for at stimulere patentering, f.eks. i form af lavere skat på patent-relaterede indtægter, såkaldte patent boxes. Det ville give god mening, hvis vi havde et lignende system i Danmark, så vi kunne tiltrække og fastholde endnu mere innovation," siger Hans Schambye.

Der er andre lande i Europa, som gør meget mere for at stimulere patentering, f.eks. i form af lavere skat på patent-relaterede indtægter, såkaldte patent boxes.

Hans Schambye, formand i Dansk Biotek

Omtrent 19 pct. af de danske eksportindtægter stammer fra farma-, biotek- og medicinalvirksomhederne, og alene i perioden 2010-2019 er den danske life science-eksport tredoblet til 142 mia. kr.

Alligevel har Danmark stort set samme antal patentansøgninger i 2020 som i 2010.

Sune Stampe Sørensen vurderer da heller ikke, at der er plads til at hvile på laurbærrene, hvis momentum skal holdes og gerne også styrkes i fremtiden.

"Danmark har en stærk styrkeposition inden for life science, som vi skal værne om. Det er i den sammenhæng vigtigt at fastholde et globalt rettighedssystem med stærk beskyttelse og håndhævelse, som virksomhederne kan regne med og gerne et, der er mest muligt ensartet og forudsigeligt," siger Sune Stampe Sørensen.

"Samtidig skal vi udnytte det potentiale de mange mikrovirksomheder i industrien har, og som er med til at drive den innovative udvikling frem," uddyber han.

Politikere vil have fingre i medicinalselskabernes patenter på vacciner

Endnu flere angriber Lundbecks milliardsællert 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier