MedWatch

Hospital afbryder samarbejde med biotekselskab: "Har udvist markante tillidsbrud og handlet uetisk, så det basker"

Herlev Hospitals Center for Cancer Immunterapi (CCIT) har med øjeblikkelig virkning trukket sig ud af sit samarbejde med danske Cbio efter beskyldninger om tillidsbrud og manglende samarbejdsvilje. Adm. direktør i Cbio stiller sig uforstående og afviser anklagerne.

Inge Marie Svane, leder af Nationalt Center for Cancer Immunterapi (CCIT) | Foto: Herlev Hospital / PR

Tillidsbrud, manglende samarbejdsvilje og uetisk adfærd.

En strid om en central medarbejder, der indtil for nyligt var ansat på Herlev Hospitals Center for Cancer Immunterapi (CCIT), får nu centeret til med øjeblikkelig virkning at afbryde alt samarbejde med den nystiftede, danske celleterapiproducent Cbio, som blev indgået i sommer, og som havde til formål at forbedre produktionen af en af centerets eksperimentelle celleterapier og for Cbios vedkommende på sigt at kommercialisere den.

I spidsen for CCIT står den internationalt anerkendte kræftforsker Inge Marie Svane, og hun er vred.

”Jeg kan ikke længere tage ansvaret for og stå inde for et fortsat samarbejde, hvor samarbejdsviljen ikke er gensidig, og hvor man i så høj grad skader både min forskning, men jo også i særdeleshed den potentielt livsreddende behandling, jeg laver til mine patienter,” siger hun til MedWatch.

”Cbio har over de seneste måneder udvist markante tillidsbrud og handlet uetisk, så det basker. Vi ser derfor ingen anden udvej end at afbryde vores samarbejde med øjeblikkelig varsel,” uddyber hun.

Vidste det ville skade CCIT

Stridens kerne, medarbejderen hos CCIT, der som eneste tilbageværende bioanalytiker var afgørende for CCITs virke, valgte i november at opsige sin stilling for i stedet at melde sig under fanerne hos Cbio og der forfølge ambitionen om i kommercielt regi at udvikle en ny celle-baseret immunterapi til dødeligt syge kræftpatienter.

Ifølge Inge Marie Svane ”kaprede” topchef i Cbio, Ulrik Cordes, den pågældende medarbejder fra CCIT vel vidende, at det ville skade CCITs kernefunktion, som Ulrik Cordes ifølge hende har bygget sit selskab op omkring.

”Vi blev på ingen måde advaret,” siger Inge Marie Svane.

CCIT samarbejder med en række andre biotek- og medicinalfirmaer og tilbyder som et af få steder i verden T-celleterapi til især terminalt syge modermærkepatienter. Lægemiddelproduktionen kræver omfattende ekspertise, som i CCIT kun den pågældende bioanalytiker var i besiddelse af.

Cbio har over de seneste måneder udvist markante tillidsbrud og handlet uetisk, så det basker.

Inge Marie Svane, leder af Nationalt Center for Cancer Immunterapi (CCIT)

Men efter personens exit har CCIT siden 1. november ikke kunnet tilbyde behandlingen, og CCIT har nu måttet aflyse behandlingen til ”adskillige patienter”.

”Det har virkelig store konsekvenser for os, og det har vi forsøgt at få ham til at forstå. Men det har åbenbart ikke været tilstrækkeligt til, at han mente, at han skulle vise en velvilje overfor os. Ulrik Cordes er på den helt forkerte grænse af moral, og det kan vi ikke fungere under,” siger Inge Marie Svane.

CCIT har også måttet stoppe al rekruttering af patienter til de forsøg, centeret kører for sine øvrige internationale samarbejdspartnere indenfor biotek og akademisk forskning.

”Det går ud over mig, min enhed, mine patienter og kliniske forsøg med vigtige samarbejdspartnere. Jeg har mistet al tillid i vores samarbejde, og når han kan finde på at gøre det her mod os, kan han jo sådan set gøre hvad som helst,” siger Inge Marie Svane.

Afviser pure

Ulrik Cordes nægter at skulle have handlet uetisk eller på anden måde forkert.

”Jeg kan pure afvise, at vi på nogen måde har forsøgt at kapre nogen. Den pågældende medarbejder har uopfordret søgt en stilling hos os via Jobindex med ønsket om at forlade det arbejde, hun hidtil havde været i,” siger Ulrik Cordes til MedWatch.

Han garanterer, at han f.eks. ikke på forhånd har prikket den pågældende bioanalytiker på skulderen og sagt, at Cbio ville slå en stilling op.

Blandt de over 100 ansøgere, der var til stillingen, var den omtalte medarbejder fra CCIT ”den bedst kvalificerede,” og desuden er det the name of the game, at vigtige medarbejdere en gang imellem skifter job, lyder det.

”Det sker jo for desværre for os alle sammen, og så må man jo bruge tiden til selvrefleksion og diskutere med sig selv, hvorfor folk går fra ens virksomhed eller organisation,” siger Ulrik Cordes.

En meget velvillig aftale

Det var for ca. 2 år siden, at Inge Marie Svane første gang blev kontaktet af Ulrik Cordes, som ønskede at lave en biotekvirksomhed, der kunne producere T-celleterapier på kontrakt for biotekselskaber og hospitaler.

”Han have efter sit ophold i udlandet åbenbart fundet ud af, at han ville bruge resten af sit arbejdsliv på at redde kræftpatienter gennem T-celleterapi. Men det havde han selvfølgelig ikke nogen som helst baggrund for, så han kontaktede os, da han så for sig, at vi lavede en teknologioverførsel til ham, så han kunne blive i stand til kommercielt at producere de her produkter,” forklarer Inge Marie Svane.

Det førte til samarbejdet, der konkret består i, at CCIT vil overføre knowhow og IP-rettigheder til Cbio ud fra et ønske om at støtte dansk biotek samt at booste udviklingen på T-celleterapifeltet med henblik på at supportere en mere bredt tilgængelig behandling, som Inge Marie Svane forklarer det.

”Det er en meget stor gave, vi giver ved at overføre en for ham afgørende vigtig teknologi til Cbio. At han nu gør, som han gør, synes jeg ikke, er en særlig fair måde at takke os på,” siger Inge Marie Svane.

Som sådan var der ikke planlagt en up front betaling for IP/teknologi-transfer, men hvis Cbio begyndte kommerciel produktion, skulle der dog betales et mindre engangsbeløb til CCIT.

”Altså en meget velvillig aftale fra vores side. Når man er så tætte samarbejdspartnere, og når han (Ulrik Cordes, red.) bygger en virksomhed baseret udelukkende på vores know how og teknologi, så har man en forventning om, at han ikke kaprer vores kernemedarbejder i produktionen i den proces,” siger Inge Marie Svane.

Forsøgte at kapre afdelingsleder

Ifølge Inge Marie Svane forsøgte Ulrik Cordes også at rekruttere lederen af hendes afdeling, en akademiker, der har været central i opbygningen af CCIT, og som indgik i samarbejdet med Cbio. CCIT stillede op med to medarbejdere, mens Cbio bidrog med en.

”Det lykkedes ham heldigvis ikke, for i så tilfælde havde han jo sat mig fuldstændigt skakmat,” siger Inge Marie Svane.

Hun anerkender, at bioanalytikeren, der skiftede til Cbio, er i sin fulde ret til at gøre det.

”Jeg har ikke nogen hard feelings for hende - hun har været her i omkring syv år og har været en drøndygtig medarbejder. Hun kan selvfølgelig gøre, som hun vil,” siger Inge Marie Svane.

Det er vel ikke meningen med en offentlig finansieret forskningsinstitution, der er på finansloven, at de skal rende rundt og udstille virksomheder, der basalt set forsøger at skabe nye arbejdspladser her i Danmark.

Ulrik Cordes, adm. direktør i Cbio

Hun havde blot gerne set, at hun med Cbio kunne have lavet en aftale, der forlængede bioanalytikerens opsigelsesfrist med et par måneder.

Det ville give bioanalytikeren mulighed for at oplære et nyt bioanalytikerhold i den specifikke fremstillingsproces af T-celler, som kun hun var tilstrækkelig uddannet i, og som udover at være afgørende for at kunne holde gang i CCITs behandlingstilbud også var en del af aftalen mellem CCIT og Cbio at levere.

”Men det kunne ikke lade sig gøre i Ulrik Cordes verden, selvom han ved, at bioanalytikeren var den eneste, vi havde, der kunne hele produktionen. Det, vi max fik ham til, var, at hun kom 3-4 fire udvalgte dage for at færdiggøre det behandlingsprodukt, som alvorligt syge kræftpatienter lå og ventede på,” siger Inge Marie Svane.

Mødt med lukket dør

Hun fortæller, at CCIT først om et halvt år vil have oplært nye bioanalytikere til, at de kan fremstille, og at det i den periode ikke vil være muligt at behandle patienter.

Ulrik Cordes afviser, at han ikke har strakt sig langt. Ifølge ham har Cbio forsøgt at komme i dialog med CCITs ledelse, om hvordan Cbio bedst kunne overhænde arbejdet, der lå, velvidende at der var et gab.

”Men vi er blevet mødt med en lukket dør. Vi har, desværre, kun fået lov til at udveksle e-mails, og baseret på denne information, har vi gennem hele november ugentligt hjulpet CCIT med at sikre patientbehandlinger for kritisk syge patienter,” siger Ulrik Cordes og tilføjer, at der allerede er lavet to patientbehandlinger med hjælp fra Cbio.

Så du afviser altså fuldstændig påstanden om, at du ikke har ønsket at udstrække opsigelsesfristen?

”Det har ikke nogen gang på jord overhovedet at komme med de postulater. Hvor meget vil man have, at man som virksomhed skal tvinge sine ansatte til? Det er jo en, der frivilligt kommer til os, og som gerne vil væk fra et sted,” siger Henrik Cordes.

”Vi talte med den pågældende bioanalytiker, og hun gik med til at være der i den periode, vi kom frem til, men ville ikke være der i de to måneder, CCIT forlangte,” siger han.

Slut med at bruge navn og gode ry

Ifølge Inge Marie Svane har Ulrik Cordes i perioden, samarbejdet gik på, brugt CCIT og hendes navn og omdømme som platform for at rejse midler til Cbio. Det skal være slut, lyder det nu.

”Jeg ved, at han går og namedropper mig allevegne. Jeg ved, at han åbner døre for sig selv ved at nævne mit og mit centers navn, og det vil jeg ikke længere have. For jeg kan ikke stå inde for det arbejde, han laver, nu samarbejdet er brudt,” siger Inge Mare Svane.

Ulrik Cordes betoner, at han ikke har brudt nogen juridiske aftaler med hensyn til reference til samarbejdet.  

”Vi har jo stadig en kontrakt mellem os, hvor det reguleres, og hvor der står, at vi godt må bruge hinanden. Men det er klart, at vi så nu må finde ud af, hvad der så skal ske,” siger Ulrik Cordes.

Han undrer sig over, at en offentlig institution, som CCIT er, ”i den grad ønsker at udstille en opstartsvirksomhed på den her måde”.

Hvad bevæggrunden er, kan han ikke forstå.

”Det er vel ikke meningen med en offentlig finansieret forskningsinstitution, der er på finansloven, at de skal rende rundt og udstille virksomheder, der basalt set forsøger at skabe nye arbejdspladser her i Danmark,” siger Ulrik Cordes.

Han forsikrer, at projektet vil køre videre, men om nødvendigt i et andet setup.

”Vi har freedom to operate, og vi har tænkt os at levere på det, vi har lovet til vores investorer og andre interessenter. Vi fortsætter, men nok i et andet regi end i samarbejde med CCIT,” siger Ulrik Cordes.

Opstartsfirmaet Cbio henter 5 mio. kr. til produktion af celleterapier

Direktør bliver iværksætter – lander 26 mio. kr. til at producere celleterapier

Immunitrack og Herlev Hospital lander 5,5 millioner kr. til kræftterapi

Norsk kræfthåb og dansk topforsker sætter gang i fase 2-studie 

Mere fra MedWatch

Johnson & Johnson misser forventningerne til salget

Selvom der er blevet solgt utallige Johnson & Johnson-vacciner mod covid-19, og Genmab-midlet Darzalex også har spædet godt til i kassen, så præsterer selskabet dårligere end analytikerne ventede i tredje kvartal.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier