EU vil sikre bedre tilgang til billig kopimedicin med ny lægemiddelstrategi

EU-Kommission vil have billigere og dermed mere tilgængelige lægemidler til europæerne, og så skal EU’s lægemiddelindustri styrkes, og forsyningssikkerheden være i top, næste gang vi står i en pandemi
Margaritis Scinas, EU-kommissær med ansvar for fremme af europæisk levevis, og sundhedskommissær, Stella Kyriakides, præsenterede onsdag EU-Kommissionens nye lægemiddelstrategi. | Foto: Stephanie Lecocq/AFP/Ritzau Scanpix
Margaritis Scinas, EU-kommissær med ansvar for fremme af europæisk levevis, og sundhedskommissær, Stella Kyriakides, præsenterede onsdag EU-Kommissionens nye lægemiddelstrategi. | Foto: Stephanie Lecocq/AFP/Ritzau Scanpix

BRUXELLES

En antropocentrisk strategi.

Det vil sige en strategi med mennesket i centrum.

Sådan præsenterede Margaritis Scinas, EU-kommissær med ansvar for fremme af europæisk levevis, onsdag EU-Kommissionens nye lægemiddelstrategi sammen med sin kollega, Stella Kyriakides, EU-kommissær for sundhed.

Som græker frydede Schinas sig over ordet, der kommer fra hans eget sprog, og det er da også betegnende for en strategi, hvor patienten står øverst.

Også over industrien.

"Vi reagerer konkret på, hvad patienter har brug for: effektive lægemidler af høj kvalitet til overkommelige priser," sagde Scinas da kommissærerne præsenterede den nye strategi i EU-Kommissionens presserum.

Det betyder blandt andet lettere tilgang til billigere kopimedicin.

"Kommissionen vil overveje målrettede politikker, der støtter større generisk og biosimilær konkurrence," står der i strategien.

Fjerne barrierer

Det handler blandt andet om at fjerne barrierer, der kan hindre kopimedicin i at komme hurtigst muligt ud på markedet, og en klarlægning af reglerne om, hvor meget sådan medicin egentlig skal testes inden markedsføringstilladelse.

Kommissionen vil også være mere opmærksom på håndhævelsen af EU’s konkurrenceregler, fordi den har fundet ud af, at lægemidddelvirksomheder, der producerer originale produkter, "indimellem implementerer strategier for at forhindre adgangen eller udvidelsen af medicin til mere overkommelige priser fra deres generiske og biosimilære konkurrenter", som der står i strategien.

Og selvom prissætning af lægemidler er et nationalt anliggende, vil Kommissionen forsøge at øge samarbejdet mellem EU-landenes myndigheder om politikker for prissætning, betaling og offentlige indkøb for at forsøge at gøre nye lægemidler mere prisoverkommelige og dermed sundhedsvæsnerne mere bæredygtige.

Revidering af lovgivning

Samtidig vil Kommissionen se, om man kan sørge for en hurtigere vurdering af de aktive stoffer, der bruges i kopimedicin på tværs af medlemslandene, så de hurtigere kan få markedsføringstilladelse.

Det sidste er en del af en revidering af den grundlæggende lægemiddellovgivning, som Kommissionen vil fremsætte forslag til i 2022.

Det handler om revidering af direktivet for oprettelse af en fællesskabskodeks for lægemidler og forordningen om fastlæggelse af fællesskabsprocedurer for godkendelse og overvågning af medicin.

For at opfylde patienternes behov, vil EU-Kommissionen også se på, hvordan man kan sørge for at dække uopfyldte behandlingsbehov indenfor for eksempel sjældne sygdomme, visse kræftformer og nye antibiotikaformer.

Det skal for eksempel gøres ved at kanalisere flere forskningsmidler til områderne, og øge incitamenterne for virksomhederne til at forske i dem.

Og så vil Kommissionen lave offentlige indkøb af antibiotika og sætte ind over for at begrænse brugen i kampen mod antibiotikaresistens, som er en af de største fremtidige sundhedstrusler for europæerne.

Støtte til industrien

Selvom patienterne står centralt i den nye lægemiddelstrategi, så vil EU-Kommissionen også støtte konkurrenceevnen, innovationen og bæredygtigheden i den europæiske lægemiddelindustri.

Det skal blandt andet ske ved støtte til forskning og innovation gennem forskningsprogrammet Horizon 2020 og sundhedsprogrammet EU4Health.

Men også ved at etablere en digital infrastruktur og et særligt europæisk sundhedsdataområde, hvor sundhedsdata kan deles på tværs af grænserne i Europa på en sikker måde til gavn for industrien og forskningen.

Kommissionen vil fremsætte forslag til sundhedsdataområder næste år.

Strategisk autonomi

Det sidste store ben i strategien er sikring af strategisk autonomi, som er blevet et af EU-Kommissionens nye yndlingsord.

Det vil sige en sikring af forsyningssikkerheden.

Covid-19-pandemien skabte i starten konkurrence om forsyning af mange af de samme lægemidler og værnemidler internt i Europa, samtidig med at både nogle medlemslande og lande uden for Europa opsatte forskellige handelshindringer som for eksempel eksportrestriktioner på lægemidler.

Derfor vil kommissionen indlede "en struktureret dialog" mellem aktører i lægemiddelindustrien og offentlige myndigheder for at finde sårbarheder i den globale forsyningskæde for kritiske lægemidler. Derefter vil Kommissionen udforme politiske løsningsmodeller for at styrke forsyningssikkerheden i Europa.

"Det er ikke en bagdør til protektionisme. Vi er nødt til at kunne klare os selv og ikke være afhængige af andre," lød det fra Magaritas Schinas, der understregede, at Europa "aldrig igen" må stå så uforberedt som man gjorde, da corona-pandemien brød ud.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også