MedWatch

Dansk-stiftede Oscine Therapeutics solgt i mulig milliardhandel

Biotekselskabet Oscine Therapeutics, der udvikler celleterapier mod sygdomme i centralnervesystemet, er blevet solgt til det amerikansk Sana Biotechnology i en handel, der ifølge MedWatchs oplysninger kan nå næsten 1,3 mia. kr. "Sådan nogle handler hænger ikke lige på træerne, så selvfølgelig er jeg utrolig stolt," siger medstifter Christina Trojel-Hansen.

Christina Trojel-Hansen har netop solgt sit biotekselskab, Oscine Therapeutisc, til firma stiftet af folkene bag Juno Therapeutics. | Foto: Christina Trojel-Hansen, adm. direktør i Oscine

Et biotekeventyr har fået en lykkelig slutning for Christina Trojel-Hansen, der i september 2017 stiftede og indtog rollen som adm. direktør i biotekselskabet Oscine Therapeutics, der udvikler celleterapier mod sygdomme i centralnervesystemet.

Fredag lukkede den 38-årige forsker og forretningskvinde en handel, som ifølge MedWatch' oplysninger ultimativt kan overstige én mia. kr., med nogle af de største navne på celleterapiområdet i biotekindustrien.

"Det er kæmpestort. Det er der ingen tvivl om. Det er en stor milepæl at have startet et selskab, bygget det og solgt det. Sådan nogle handler hænger ikke lige på træerne, så selvfølgelig er jeg utrolig stolt over, at jeg er nået hertil og har sådan en succeshistorie," siger Christina Trojel-Hansen til MedWatch.

Handlen, Christina Trojel-Hansen og Oscines videnskabelige stifter og president Steven Goldman, indgik fredag, var med Seattle-baserede Sana Biotechnology stiftet af blandt andre folkene bag CAR-T-selskabet Juno Therapeutics, der blev overtaget af Celgene i 2018 for 11 mia. dollar.

Ifølge MedWatch' oplysninger lød den indledende investering fra Sana i Oscine på omkring 50 mio. dollar, mens den samlede værdi – efter det endelige opkøb – skal være løbet op i omkring 200 mio. dollar (1,28 mia. kr.), som dækker både faste betalinger og milepæle relateret til videre udvikling.

Kan du nikke genkendende til de beløb, MedWatch erfarer, at Oscine er blevet solgt for?

”Tjaa ... Det ved jeg ikke, om jeg må ... men jo, altså det kan jeg jo selvfølgelig godt nikke genkendende til. Det er korrekt, hvis alle milepæle opnåes,” siger Christina Trojel-Hansen, der har indgået en fortrolighedsaftale med Sana og derfor ikke ud af egen mund vil afsløre de eksakte beløb.

Med frasalget er det da fair at sige, at du nu er en yderst velhavende kvinde?

”Ja, det er det. Jeg klager ikke,” siger Christina Trojel-Hansen.

Sådan nogle handler hænger ikke lige på træerne, så selvfølgelig er jeg utrolig stolt over, at jeg er nået hertil og har sådan en succeshistorie.

Christina Trojel-Hansen, afgående medstifter, medejer og adm. direktør i Oscine

Købere besluttede sig tidligere end ventet

Oscine Therapeutics udspringer fra Novo Seeds' arbejde med at finde spændende forskningsprojekter på danske universiteter, som kan gøres til biotekvirksomheder - et arbejde, som Christina Trojel-Hansen tidligere stod i spidsen for.

Selskabet blev grundlagt i 2017 som et iværksætterselskab, IVS, på dansk grund, men blev siden lukket, og i stedet startede Christina Trojel-Hansen det nye selskab i samme navn op i USA.

Oscine Therapeutics fik allerede i juni 2019 en "betydelig" flerårig investering fra Sana, fremgik det dengang af en pressemeddelelse udsendt af University of Rochester Medical Center (URMC) i New York, der var medejer af selskabet.

Størrelsen på investeringen blev dengang ikke oplyst, men ifølge pressemeddelelsen var det "den største investering nogensinde" i et opstartsselskab fra universitetet.

”Oscine har haft rigtig godt fremskridt over de sidste par år, og Sana besluttede derfor at komme med et tilbud til os, der lød på opkøb af selskabet væsentligt tidligere, end hvad var oprindeligt aftalt,” forklarer Christina Trojel-Hansen i dag.

Bag Sana, der fokuserer på stamcelleterapier, står blandt andre den tidligere adm. direktør for Juno, Hans Bishop, og den tidligere finansdirektør, Steven Harr.

Hans Bishop, som nu er bestyrelsesformand i Sana, erklærer sig i en pressemeddelelse for ”begejstret” over potentialet i terapiprogrammerne, Oscine har udviklet til at hjælpe patienter med en række forskellige sygdomme i hjernen.

Han glæder sig også over, at Oscine-medstifter Steven Goldman følger med over i Sana, hvor han fremover bliver ansvarlig for CNS-området.

Hård afsked med Novo Seeds

Christina Trojel-Hansen blev i 2016 ansat hos Novo Seeds, Novo Holdings investeringsselskab for nye startups inden for life science, hvor hun kunne udleve en drøm om at kombinere indsigt i forskning med kommercialisering af forskningsresultater.

Gennem sit arbejde i Novo Seeds skulle Christina Trojel-Hansen sparre med akademiske forskere og udpege spændende nye projekter, som kunne nyde godt af yderligere bevillinger og havde potentiale til med tiden at blive spundet ud i egentlige selskaber.

Et af de projekter, hun havde et særligt godt øje til, sagde hun til MedWatch i maj 2017, var netop Steven Goldmans, og Novo Seeds blev investor i Steven Goldmans portefølje. Siden fik han Christina Trojel-Hansen til at tage springe fra jobbet hos Novo Seeds og i stedet blive medstifter, medejer og adm. direktør i deres fælles firma baseret på Goldmans forskning.

Selvfølgelig er det ikke nemt. Det er lidt ligesom at give sin baby væk.

Christina Trojel-Hansen, afgående medstifter, medejer og adm. direktør i Oscine

Forholdet til Novo Seeds blev skæmmet noget, da Christina Trojel-Hansen senere meddelte den danske fond, at den ikke længere skulle være en del af investorkredsen omkring hendes og Goldmans selskab.

I Novo Seeds havde Christina Trojel-Hansen ikke mulighed for at få aktier i de foretagender, hun beskæftigede mig med, og Novo Seeds havde værdiansat hendes selskab væsentlig lavere, end hun forudså, andre ville gøre i USA, og derfor besluttede hun at likvidere det danske selskab for i stedet at oprette det i USA.

”Det er ikke en rar situation at komme i. Men en gang imellem må man tage forretningskasketten på og træffe nogle valg - de er jo velbegrundede," sagde Christina Trojel-Hansen til Dagbladet Børsen i 2018.

Som at give sin baby væk

Nu siger hun farvel til endnu en arbejdsgiver, Oscine Therapeutics, og det er – trods en lykkelig slutning – ikke nemt. Selskabet er kommet langt og forsøg i mennesker nærmer sig hastigt.

”Vi blev opkøbt, før vi nåede i klinikken, men selskabet har udviklet sig supergodt. Alle de prækliniske udviklingsmilepæle er nået og på rette spor til at komme i kliniske studier i 2022,” siger Christina Trojel-Hansen, der som nævnt har indsigt i biotekindustrien fra især tiden i Novo Seeds.

”Jeg ved blandt andet derfra, at det ikke er ofte, man ser handler som denne ske. Ikke desto mindre er det med vemod, jeg nu afhænder Oscine til andre,” siger Christina Trojel-Hansen.

Hun kalder det imidlertid for et ”godt udkomme”, eftersom Sana ifølge Christina Trojel-Hansen har mange erfarne ansatte, som vil tage sig godt af Oscine-programmerne.

”Det hjælper at vide, men det alligevel faktisk ret hårdt. Det er lidt ligesom at give sin baby væk. Du bruger en masse tid og kræfter og lægger en masse følelser i at udvikle et selskab i både modgang og medgang,” siger Christina Trojel-Hansen.

”Så selvfølgelig er det ikke nemt at give det væk. Det var et længere forhandlingsforløb, men lærerigt, og alle parter er tilfredse med resultatet,” siger Christina Trojel-Hansen.

Juno-stiftere får købsoption på dansk-stiftet biotekselskab

Novo Seeds-talent tager tøjlerne i nyt biotekselskab

Novo Seeds-talent spotter de akademiske guldkorn

Novo-talent blev hjulpet på vej af Carlsberg-formand

Juno-stiftere starter nyt celleterapiselskab med tunge investorer i ryggen 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier