MedWatch

Trustpilot for medicin går i luften med 350.000 anmeldelser: "Patienter er de største eksperter"

Danske Drugstars lancerer i dag en ny global tjeneste, der samler medicinbrugernes erfaring med tusindvis af lægemidler. Det skal give blandt andet medicinalindustrien helt ny indsigt i, hvad patienterne tænker om deres produkter, forklarer selskabets direktør Claus Møldrup.

På Drugsdisclosed.com er hundredetusindevis af anmeldelser af lægemidler samlet. | Foto: Drugstars / PR

De virtuelle døre er fredag blevet slået op til en tjeneste på internettet, hvor patienter kan dele deres erfaringer med konkrete lægemidler og medicinalindustrien kan få indsigt vurderingen af egne og konkurrerende produkter.

Bag tjenesten, der har fået navnet Drugsdisclosed.com, står danske Drugstars, der siden opstarten i 2015 har indsamlet netop disse data, hvorfor det nye site kan gå i luften med præcist 352.044 anmeldelser af flere end 14.000 forskellige lægemidler.

Ifølge stifter og adm. direktør Claus Møldrup kan åbenhed om disse data give patienterne en stemme, der kan høres hele vejen ind de globale medicinalselskabers hovedkvarterer.

"Patienterne står ofte på sidelinjen, og medicinalindustrien og myndighederne har dialogen på deres vegne," siger han til MedWatch.

"Patienterne er de største eksperter i deres medicin, men de bliver ikke hørt af industrien og myndighederne. Men hvis man har store mængder data om brugernes erfaringer, så har vi at gøre med noget viden, som kan være med til at skabe et bedre sundhedsvæsen i fremtiden," tilføjer han.

I forbindelse med lanceringen af Drugsdisclosed har Drugstars gennemført en undersøgelse blandt 2300 patienter, hvor 61 pct. angiver, at de har et ønske om at kunne give medicinalproducenterne direkte feedback på deres produkter, men 69 pct. føler, at industrien ikke lytter til dem.

25.000 anmeldelser af p-piller

De mange medicinvurderinger er indsamlet gennem mobilappen Drugstars, hvor patienter bliver belønnet for at tage deres medicin – belønningen, der kommer i form af stjerner, kan den enkelte patient efterfølgende veksle til en pengedonation til en af de mere end 60 deltagende patientforeninger.

Samtidig er brugerne blevet bedt om at vurdere det deres medicin på en række parametre, som for eksempel i hvor høj grad de er trygge ved behandlingen, og om de er tilfredse med den information, der leveres i pakken med lmidlet, og det er disse vurderinger, der nu gøres frit tilgængelige for offentligheden, mens ansatte i medicinalindustrien for 49 euro om måneden kan købe sig til en særlig adgang, der gør det nemmere at se data i professionel sammenhæng.

I modsætning til andre internettjenester som Trustpilot og Tripadvisor er vægten hos Drugsdisclosed dog ikke lagt på den enkelte brugers erfaringer. I stedet er de patienternes besvarelser præsenteret som lagkagediagrammer, der viser hvordan alle vurderinger fordeler sig.

Det er min klare overbevisning, at eksempelvis 100.000 anmeldelser af et givent lægemiddel er meget mere værd end et studie, hvor man har inddraget 2000-3000 patienter.

Claus Møldrup, adm. direktør, Drugstars

"Det er præcis ligesom med kliniske forsøg, hvor det jo heller ikke er den enkelte patients respons, der bliver publiceret. Vi viser data i aggregeret form, og dermed giver det relevans," siger Claus Møldrup.

Blandt de mest anmeldte produkter er p-piller, hvor Drugstars for nogle produkter har indsamlet helt op til 25.000 patientvurderinger, mens det for andre produkter - som eksempelvis diabetesmidler - er mere normalt med 400-500 anmeldser af de forskellige produkter på markedet.

"Med så mange besvarelser er det for farmaindustrien muligt at se, hvordan egne brands klarer sig mod konkurrenterne, når det handler om hvordan, patienterne opfatter produktet," siger Claus Møldrup.

Supplerer real world evidence

Han peger på, at der for udviklerne af lægemidler ikke tidligere har været et forum, hvor de så direkte har kunne høre patienternes oplevelser med deres produkter, fordi medicinalindustriens kontakt til omverdenen er så reguleret.

Samtidig efterspørger især de systemer - offentlige såvel som private - der betaler for industriens produkter i højere og højere grad såkaldt real world evidence, der kan give et mere komplet billede af nye lægemidlers effekt i en patientgruppe, der ikke er så nøje udvalgt som ved kliniske forsøg, der skal danne grundlag for de regulatoriske myndigheders godkendelse af produktet.

Og det behov kan en tjeneste som Drugsdisclosed.com måske være med til at dække, mener Claus Møldrup.

"Vi er der ikke endnu, så brugerdata som vores er mest en tilføjelse til de data, man allerede har. Men det er min klare overbevisning, at eksempelvis 100.000 anmeldelser af et givent lægemiddel er meget mere værd end et studie, hvor man har inddraget 2000-3000 patienter, så på længere sigt kan det her vise sig som en valid kilde," siger han.

Drugstars vil få flere til at skille sig forsvarligt af med medicinrester: "Vi regner med, at farmaselskaberne tager ansvar og betaler deres del af udgiften" Selskab bag medicin-app afleverer stor donation til patientforeninger Tidligere IMS-direktør skal skabe guldrandet forretning for Drugstars 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier