MedWatch

Bavarian-direktør: Vi har fået en mere modstandsdygtig forretning

Efter et andet kvartal, der i høj grad er påvirket af negative effekter fra coronapandemien, glæder Bavarian Nordics finansdirektør sig over, at selskabets portefølje er blevet mere robust, så den kan absorbere corona-slagene.

Foto: PR / Bavarian Nordic

Umiddelbart kunne det ligne en blandet landhandel i andet kvartal for Bavarian Nordic.

For mens omsætningen per automatik er steget på grund af, at virksomheden har købt to nye produkter ind i porteføljen, vaccinerne Rabipur og Encepur, så har de to vacciner langt fra præsteret lige så godt, som de gjorde, mens de var på Glaxosmithklines hænder.

Men det er noget, som Bavarians ledelse tager helt med ro, fortæller finansdirektør Henrik Juuel, for man regner med, at det er en midlertidig tilstand som følge af coronapandemien.

"Det er rigtigt, at salget af vores to nye vacciner er gået tilbage, men det er faktisk mere eller mindre, hvad vi havde regnet med i forhold til vores guidance. Så derfor er der heller ikke nogen ændringer i vores forventninger," siger han til MedWatch.

Mere robust portefølje

De to nye vacciner er da heller ikke Bavarians eneste kilde til omsætning i andet kvartal. For virksomheden har endnu engang leveret sin koppevaccine, Jynneos, til den amerikanske regering, en proces, som ikke er påvirket af covid-19-situationen.

Så Bavarian Nordic får 320 mio. kr. ind på kontoen i andet kvartal fra salget af den vaccine.

Og netop det, at man nu har tre kilder til produktomsætning er for Henrik Juuel illustrativt for noget af det, som han glæder sig over i dette første halvår.

"Det er et udtryk for, at vi har fået en meget mere diversificeret forretning, der gør, at vi er mere modstandsdygtige overfor denne type situationer. Så ja, vi bliver ramt af covid-19, men det er noget, vi kan tage," siger Henrik Juuel.

De nyligt publicerede toplinjeresultater fra et fase 3-studie med den nye, frysetørrede version af Jynneos kommer heller ikke til at have nogen indflydelse på tallene for i år. Selskabet regner først med at kunne fremlægge de fulde resultater fra studiet i det nye år og vil derefter søge om godkendelse.

"Det er selvfølgelig en vigtig milepæl for den her version af vaccinen, fordi vi har en udestående ordre på den frysetørrede version, som venter på os, når vi får den godkendt, men det er ikke noget, som betyder noget lige nu og her," siger Henrik Juuel.

Den udestående ordre lyder på 13 mio. doser og har en værdi af lige knap 300 mio. dollar.

Tager markedsandele

Det er den nye vaccine mod hundegalskab, eller rabies, Rabipur, som især har taget et stort dyk – fra 253 mio. kr. til 142 mio. kr.

Nedturen kommer sig af, at den på det europæiske marked først og fremmest er en rejsevaccine, og det har været småt med rejser i første halvår af 2020. Encepur, som er en vaccine mod vesteuropæisk flåtbåren hjernebetændelse, er gået tilbage fra 214 mio. kr. til 193 mio. kr.

Kigger man dybere på udviklingen påpeger Henrik Juuel også, at der faktisk er nogle positive tendenser af spore for de to vacciner, som gør, at Bavarian Nordic ser frem til en større normalisering af markedet.

"I USA har vi for Rabipur faktisk øget vores markedsandel fra 64 pct. til 85 pct. i første halvår af 2020. Så nedenunder de umiddelbare tal er der faktisk nogle positive events. Og noget lignende ser vi for Encepur, som historisk har tabt markedsandele, men nu ser ud til at stabilisere sig," forklarer Henrik Juuel.

Færre uforudsigeligheder i andet kvartal

Første halvår har som sådan også været meget begivenhedsrigt for Bavarian Nordic, og Henrik Juuel regner umiddelbart med et lidt mere stilfærdigt andet halvår.

Både hvad angår covid-19, men også eksempelvis begivenheder som den nylige godkendelse af selskabet kombinerede ebola-vaccine med Janssen, som udløste en milepælsbetaling til Bavarian Nordic på 10 mio. dollar.

"Vi forventer ikke flere af den slags begivenheder i år. Resten af årets omsætning bliver produktomsætning i forhold til leveringen af vores koppevaccine, hvor vi godt nok tog rigtig meget af omsætningen i andet kvartal, men der kommer mere i tredje og fjerde kvartal, og vores to andre produkter skal også fortsat bidrage," forklarer Henrik Juuel.

Lige umiddelbart bliver en af de mest imødesete begivenheder, hvorvidt Bavarian får sat gang i kliniske studier for sin vaccine mod sars-cov-2 i samarbejde med biotekselskabet Adaptvac.

Bavarians nyindkøbte vacciner lider tilbageslag i andet kvartal 

Bavarian Nordic overtager salg og distribution af rabies-vaccine i USA 

Bavarian scorer positive fase 3-data med frysetørret koppevaccine 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier