MedWatch

Lundbeck optakt: Viruseffekter slår igennem i andet kvartal

Analytikerne regner med en andet kvartal, der for Lundbeck betyder væsentligt mere begrænset salgsvækst i første kvartal. Men der er mulighed for en positiv overraskelse.

Foto: Jens Dresling

Coronaeffekter ventes at ramme Lundbeck i andet kvartal, hvor salgsvæksten formentlig bliver noget mere begrænset end i årets første tre måneder.

Udfordringer i forhold til at komme til lægen kan betyde, at færre nye patienter er kommet i behandling. Samtidig ventes såvel distributører og patienter at have brugt af de nødlagre af medicin, der blev opbygget i første kvartal.

"Jeg tror, at vi vil se samme tendens som for mange af de øvrige medicinalselskaber, nemlig at næsten hele den positive effekt, vi så i første kvartal med lageropbygning på grund af coronaudbruddet, bliver vendt rundt," siger Michael Friis Jørgensen, analysechef i Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

Estimater indsamlet af Lundbeck viser, at analytikerne i gennemsnit venter en omsætning på 4275 mio. kr. i andet kvartal.

Det vil i givet fald være en vækst på under 1 pct. fra 4246 mio. kr. i samme periode sidste år og markant mindre end i første kvartal, hvor Lundbecks salg voksede med 8 pct.

Driftsresultatet, EBIT, ventes samtidig at falde til 589 mio. kr. fra 1105 mio. kr. året før.

Prognosen under lup

For hele 2020 ser analytikerne, som Lundbeck har indhentet estimater fra, til gengæld umiddelbart mulighed for en positiv overraskelse.

Omsætningen estimeres til 18 mia. kr. i år, eller helt i toppen af Lundbecks prognose på 17,4-18 mia. kr. Og målt på driftsresultatet, EBIT, venter analytikerne et overskud på ca. 2 mia. kr., eller en bid højere Lundbecks forventning om et plus på 1,4-1,9 mia. kr.

Michael Friis Jørgensen ser dog risiko for, at Lundbeck må sænke den øvre del af sin prognose og varsle et driftsresultat på formentlig 1,4-1,7 mia. kr.

"Det store spørgsmål er, om de fastholder, eller må sænke den øvre del af prognosen," siger Michael Friis Jørgensen og tilføjer:

"Lundbeck kommer med forventninger i danske kroner, og den seneste tids dollarsvækkelse er dyr for dem. Jeg tror ikke rigtigt, at de har noget, der kan kompensere for det, så jeg vil skyde på, at man piller toppen lidt ned."

Han vil desuden holde godt øje med kommentarer om lanceringen i USA af Vyepti til forebyggelse af migræne.

Analytikere estimerer et salg af Vyepti på 17 mio. kr. i andet kvartal, hvor Lundbeck på grund af coronaudbruddet har haft svært ved at promovere midlet.

"Aktiekursen er meget afhængig af, hvilken vægt man tillægger Vyepti, og den "traction" den får på markedet. Det er det, der ligesom kan tippe aktien," siger Michael Friis Jørgensen.

Regnskabet ventes offentliggjort torsdag den 13. august om morgenen.

Lundbeck fastholder forventningerne efter stor vækst i salget af kerneprodukter

Lundbeck forbereder sig på større usikkerhed i kommende kvartaler

Lundbeck stopper fase 2-studie med skizofrenimiddel

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier