MedWatch

Pfizer skal producere remdesivir for Gilead

I et forsøg på at udvide produktionen af coronamidlet remdesivir har Gilead, som har udviklet lægemidlet, indgået en række aftaler med flere eksterne parter om at masseproducere behandlingen for at møde den globale efterspørgsel. 

Pfizer er både ved at udvikle sin egen vaccine mod coronavirus, men skal nu også producere den lindrende behandling remdesivir for Gilead. | Foto: Dominick Reuter/AFP / AFP

Den næste årrække skal Pfizer hjælpe den anden store amerikanske medicinalvirksomhed Gilead med at producere remdesivir til verdensmarkedet, hvor efterspørgslen på det eneste lægemidler, der indtil videre har vist sig at have nogen effekt på coronasygdommen covid-19, er enorm.

Det skriver Pfizer i en pressemeddelelse.

For at imødegå efterspørgslen har Gilead indgået flere aftaler med forskellige eksterne parter om at producere remdesivir, og aftalen med Pfizer gælder i en længere uspecificeret række år, hvor selskabet vil bruge sine faciliteter i den amerikanske stat Kansas til produktionen.

Pfizer glæder sig over aftalen og ser den som et nødvendigt led i forsøget på at kæmpe imod spredningen af coronavirussen Sars-cov-2, hvor den amerikanske medicinalgigant tilbage i marts opfordrede life science-parter verden over til at samarbejde på kryds og tværs i bestræbelserne.

"Fra begyndelsen var det tydeligt, at intet selskab eller udvikler alene kunne stoppe covid-19-krisen. Pfizers aftale med Gilead er et rigtig godt eksempel på medlemmer af det innovative økosystem, som arbejder sammen om at levere medicinske løsninger," siger den adm. direktør Albert Bourla i virksomhedens meddelelse.

"Vi har flere kræfter sammen end hver for sig. I den ånd er vi glade for, at Gilead vil bruge vores produktionskapacitet til at hjælpe med at levere medicin til patienterne som hurtigt som muligt," siger han videre.

Vacciner på vej

Remdesivir er også kendt under navnet Veklury i Europa, hvor det er godkendt til brug mod covid-19, hvor resultater har vist, at patienter i behandling bliver udskrevet hurtigere fra hospitalsindlæggelse. I USA er remdesivir stadig kun godkendt til nødbrug, og Gilead har en række fase 3-studier med midlet i gang rundt om i verden.

Ud over at hjælpe med remdesivir-produktionen er Pfizer samtidig ved at udvikle sin egen vaccine sammen med tyske Biontech mod coronavirussen, og virksomhederne har indgået en aftale på godt 2 mia. dollar med den amerikanske stat om at købe vaccinen, hvis den ender på markedet i sidste ende.

EU forhandler også om at sikre sig leveringsaftaler med en række vaccineudviklere, herunder Pfizer og Biontech, men forhandlingerne er løbet ind i en række uenigheder mellem virksomhederne og unionen.

Gilead: Til september kan vi levere coronamedicin til alle

Pfizer: Prisen for coronavaccine bliver den samme i I-lande som i USA 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier