MedWatch

Novo Nordisks salgsvækst gik fra 14 pct. til nul – mere usikkerhed venter forude

Efter to kvartaler med vidt forskellig salgsvækst advarer Novo Nordisks finansdirektør Karsten Munk Knudsen om fortsat volatilitet på grund af coronaviruspandemien. Analytiker forventer flere negative effekter, men mener, at det værste er overstået.

Karsten Munk Knudsen, finansdirektør i Novo Nordisk. Foto: Novo Nordisk / PR

Coronaviruspandemien har sendt Novo Nordisks omsætning ud på en uvant rutsjebanetur, som ifølge finansdirektør Karsten Munk Knudsen langt fra er overstået.

I årets første kvartal steg Novo Nordisks omsætning med 14 pct. svarende til 4,7 mia. kr., sammenlignet med samme kvartal sidste år. I andet kvartal var kanonvæksten afløst af et fald på 30 mio. kr.

Og det får Novo Nordisk til at varsle, at man skal forvente "volatilitet" i salgsvæksten fremover.

Det skyldes, at verdens medicingrossister og patienter i første kvartal hamstrede medicin og opbyggede lagre, som nu bliver brugt på bekostning af nysalget. Samtidig starter færre patienter på nye behandlinger – ca. 15 pct. færre end normalt.

"Vi forventer, at de faktorer til en vis grad vil fortsætte i andet halvår," siger Karsten Munk Knudsen på et pressemøde torsdag formiddag.

Novo Nordisk estimerer, at der er opbygget lagre af selskabets medicin for 2 mia. kr., og at 500 mio. kr. af dem nu er brugt. Det efterlader 1,5 mia. kr., som vil trække fra i selskabets kommende regnskaber.

Volatiliteten består i, at det ikke er til at sige, hvornår det vil ske.

"Vi har ikke en præcis indsigt i, hvornår den destocking (afvikling af de opbyggede lagre, red.) vil foregå, og der er selvfølgelig mange usikkerheder forbundet med covid-19-pandemien, og hvordan det udvikler sig i de kommende måneder og kvartaler. Det er derfor, at vi formulerer os, som vi gør," siger Karsten Munk Knudsen.

Det værste er ovre

Søren Løntoft Hansen, analytiker hos Sydbank, mener derfor også, at Novo Nordisk fortsat vil opleve et pres på salgsvæksten i de kommende regnskaber.

Han forventer "lave, encifrede vækstrater" i konstante valutaer, det vil sige fraregnet valutakursudsving.

Men – som vi har hørt så mange gange før under pandemien – meget kan ændre sig.

"Vi kan jo se de seneste uger med smittetal og så videre, at det er svært at forudse, hvordan udbruddet med coronavirus udvikler sig fremadrettet. Kommer der en opblomstring? Er der noget der skal lukkes ned igen? Er det små nedlukninger eller større markeder, der måske skal lukke ned igen? Det kan give noget volatilitet," siger Søren Løntoft Hansen.

Analytikeren har dog også godt nyt. Han mener nemlig, at det værste er overstået for selskabet.

"Med mindre vi ser, at meget skal lukke ned igen, så tror jeg, at det her kvartal var kvartalet med den største negative effekt af covid-19," siger Søren Løntoft Hansen.

Personlig beslutning

En af årsagerne til, at det er svært at forudse, hvornår patienter vil tære på de medicinlagre, der blev opbygget i første kvartal, er, at det i høj grad afhænger af personlige beslutninger.

Det siger Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk, på pressemødet.

"Når du lever med en kronisk sygdom og er afhængig af livsvigtig medicin, og der pludselig kommer en nedlukning, så vil du beskytte dig selv (ved at opbygge et lager, red.)," siger Lars Fruergaard Jørgensen.

"Mange patienter vil formentlig holde fast i det, hvis de bor et sted, hvor der fortsat er udbrud af covid-19, og de er bekymrede over, hvordan det vil forløbe. Det er en personlig reflektion over ens egen sygdom og sikkerhed," siger han videre.

"Vi har været heldige"

Selvom Novo Nordisks salg er påvirket kraftigt af coronaviruspandemien, så er selskabet stort set gået fri, når det kommer til kliniske studier.

Selskabets største konkurrent, Eli Lilly, har ellers været nødt til at udskyde opstarten af nye studier, og sætte patientindrullering på pause i de fleste igangværende studier på grund af det pres, som pandemien har lagt på verdens sundhedssystemer.

"Vi har været heldige," konstaterer Lars Fruergaard Jørgensen.

"Alle vores større studier var så fremskredne, at vi ikke blev påvirket af covid-19. De var fuldt rekrutterede, og vi havde de fleste data i hus, så heldigvis oplevede vi ingen større forsinkelser," siger topchefen.

Novo Nordisks omsætning falder – laver om på årets forventninger

Rejser og events på pause: Corona har sparet Novo Nordisk for 1 mia. kr.

Analytiker: Novos stærke styring af omkostningerne bør belønnes

Novo Nordisk dropper to fedmemidler

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier