MedWatch

Finansudvalget var advaret om skattely

Fortroligt aktstykke afslører, at Folketingets Finansudvalg kendte til, at køberen af statens vaccineproduktion er i skattely

Foto: AJ Vaccines

Folketingets Finansudvalg blev advaret om, at køberen af statens vaccinefabrik sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih og hans firma AJ Vaccines er i skattely.

Alligevel gav et flertal i udvalget - med undtagelse af Enhedslisten, SF og Alternativet - grønt lys til et salg 23. juni 2016 uden at stille et eneste spørgsmål.

Det afslører et fortroligt aktstykke fra fra Sundhedsministeriet til Finansudvalget, som Ekstra Bladet er i besiddelse af. Heri står der blandt andet om den saudiske køber, der omtales som AJ Biologics:

"Der er tale om et malaysisk baseret selskab (...) 80 procent af AJ Biologics ejes af selskabet Pergola Holding, som er registreret på De Britiske Jomfruøer."

Det undrer skatteekspert Christian Hallum fra Oxfam IBIS, at politikerne ikke var mere påpasselige:

"Det er et svigt, at Finansudvalget ikke reagerer på det, inden de godkender et salg. Når man ser den struktur, selskabet har med både Malaysia og åbenlyse skattely, så står de første ti opfølgende spørgsmål i kø, fordi meget tyder på, at man har valgt de her lande for at få nogle skattefordele. Præcis hvilke kan man ikke sige, fordi der er meget lidt gennemsigtighed i de her strukturer.

"Problemet med skattely er jo ikke kun skattehensyn. Uigennemsigtigheden gør også, at man ikke ved, hvem der i sidste ende er de reelle ejere, og hvem der får indkomsten, når de er på De Britiske Jomfruøer. Det er jo kritisk infrastruktur, man sælger fra, så det burde man bestemt også have spurgt til," siger han.

Christen Amby, skatteekspert og medlem af af Skatterådet, mener også, at sheikens struktur burde efterlade en byge af spørgsmål.

"De er delvist ejet fra Malaysia, hvilket er meget gunstigt, fordi der er en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark, så man ikke betaler udbytteskat herhjemme. Og så gør de jo brug af velkendte skattely, der ofte bruges til at sløre, hvem der egentlig ejer dem, og hvad de får af penge."

"Man kan derfor med rette spørge sig selv her, hvad de tænkte på i Finansudvalget, da de godkendte det her salg. Det er meget mærkeligt, at de ikke fik mere styr på, hvem de egentlig solgte til," siger han.

Siden Finansudvalget fik oplyst, at køberen af statens tidligere vaccinefabrik er ejet gennem et selskab på De Britiske Jomfruøer, så har sheik Abdulaziz Hamad Aljomaihs taget endnu et af verdens mest notoriske skattely på Cayman Islands i brug - så statens tidligere vaccineproduktion i dag er ejet gennem to selskaber i skattely.

Det afslører en gennemgang af hans firma AJ Vaccines regnskaber.

Ifølge den anerkendte organisationen Tax Justice Network indeks fra 2019 er De Britiske Jomfruøer og Cayman Islands nummer henholdsvis et og tre, når det kommer til skattely, der hjælper virksomheder med at undgå at betale skat.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt, at få en kommentar fra statsminister Mette Frederiksen(S), der en måned før Finansudvalget gav grønt lys i 2016, var ude med en skarp kritik af skattely.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier