MedWatch

Analytiker: Ganske stærke data for Novos nye fedmemedicin

Med to succesfulde studier mod fedme i lommen, står semaglutid efterhånden rigtigt stært i forhold til at blive godkendt til behandling mod netop svær overvægt. Det mener Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen.

Foto: Stine Tidsvilde / Ritzau Scanpix

Novo Nordisk har for anden gang på godt to uger fremlagt overbevisende data fra et fase 3a-studie med lægemidlet semaglutid til behandling af patienter med svær overvægt.

Forsøget, Step 1, med 1961 patienter viste en markant reduktion i kropsvægten hos dem, som modtog semaglutid, i forhold til dem, der fik placebo.

"Studiet viser et meget stort vægttab på næsten 15 pct. og endnu større for dem, som fuldførte studiet uden at få andre behandlinger, og det står over for et vægttab på 2,4 pct. i placebo. Det er en meget stor forskel og et meget stærkt vægttab for semaglutid," siger Søren Løntoft Hansen, som er medicinalanalytiker hos Sydbank.

Step 1-studiet viste, at patienter, som modtog behandling med semaglutid, oplevede "statistisk signifikante og overlegne" reduktioner i kropsvægten efter 68 ugers behandling på på gennemsnitligt 14,9 pct. fra en basisvægt på 105,3 kilogram, mens patienter, der alene fik placebo, kun tabte 2,4 pct.

Tallene var endnu bedre, hvis man udelukkende kigger på de patienter, der tog semaglutid "efter hensigten", det vil sige uden andre behandlinger mod fedme. I de tilfælde var det gennemsnitlige vægttab på 16,9 pct.

Succes for anden gang i streg

Step 1 er det andet sæt data, som er kommet fra Step-programmet. For godt to uger siden viste Step 4 også, at patienter, som blev ved med at indtage semaglutid efter de første 20 uger og 48 uger frem, tabte sig markant, mens patienterne på placebo faktisk igen tog på.

Det illustrerede, fortalte Novo Nordisks forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, at fedme er en kronisk sygdom, som kræver en kronisk medicinsk behandling.

Med tallene fra Step 4 i baghovedet er det dog ikke overraskende, at Step 1 også viser effekt. Det er dog et mere klassisk, rendyrket studie, hvor der ikke er frasorteret nogle patienter de første 20 uger, påpeger Sydbanks analytiker, hvilket var tilfældet i Step 4, og derfor er de positive resultater i Step 1 ekstra vigtige.

"Derfor er et vægttab på omkring 15 pct. ganske stærkt. Jeg hæfter mig også ved andelen af patienter, der taber sig mere end 5 pct., hvilket sundhedsmyndigheder og ledende forskere anser for meningsfuldt. Når BMI hos en patient er over 30, så er det meningsfuldt at tabe 5 pct. af kropsvægten," forklarer Søren Løntoft Hansen.

Step 1 viste netop, at 86,4 pct. af patienterne, der indtog dosen på 2,4 milligram Semaglutide hver uge, fik et vægttab på 5 pt. eller mere. Hos placebopatienterne gjaldt det kun for 31,5 pct. vedkommende. For de patienter, som kun fik semaglutid og altså ingen anden terapi opnåede endnu flere, 92,4 pct., en vægtreduktion på mindst 5 pct., mens tallet var på 33,1 pct. for de patienter, som fik placebo.

Ser ingen grund til at semaglutid ikke skulle godkendes til fedme

Efter de to første studier ser Sydbanks analytiker indtil nu ingen grund til, at semaglutid ikke skulle blive godkendt til behandling af fedme og svær overvægt.

"Nej, det er ganske, ganske stærke data. Og det er langt over, hvad der er godkendelseskriterierne for effekten af et fedmemiddel," siger Søren Løntoft Hansen og tilføjer:

"Så skal der komme data frem med bivirkningerne, der trækker så meget i modsat retning i forhold til effekten. Det synes ikke at være tilfældet. Data overgår langt kriterierne på effekten, og Novo siger samtidig, at det er veltolereret, og at bivirkninger er milde og hurtigt aftagende."

Søren Løntoft Hansen peger i den forbindelse på, at semaglutid er en GLP1-analog, der er en "velforsket lægemiddelkategori", som man har undersøgt i mange år.

Sydbanks analytiker regner med, at Novo Nordisk med Semaglutide, hvis det markedsgodkendes, vil kunne nå et topsalg om ti år på 18 mia. kr. Det kan dog blive til meget mere, hvis markedet for fedme udvikler sig rigtigt.

Der er i dag langt flere overvægtige med en BMI over 30, end der eksempelvis er diabetikere, men medicinsk behandling mod fedme står Novo Nordisk nærmest alene med, da det godkendte Saxenda er et af få virksomme alternativer. Derfor mener Søren Løntoft Hansen, at Novo Nordisk kunne bruge en konkurrent og kollega, som kan være med til at udvikle medicinsk behandling mod fedme.

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier