Novo Nordisk og Biomarin optrapper kamp i retten – slås om milliarder og fortrolig viden

I retten kriges Novo Nordisk og biotekselskabet Biomarin nu om seks sælgere på det amerikanske hæmofilimarked, som Biomarin har ansat – eller "plyndret," som det danske selskab kalder det – fra Novo Nordisk.
Salgsmålet mellem Novo Nordisk og Biomarin startede, da Novo Nordisks chef for salg af hæmofilimidler på den amerikanske østkyst, James Stephens, skiftede til Biomarin i september. | Foto: Stine Tidsvilde / Ritzau Scanpix
Salgsmålet mellem Novo Nordisk og Biomarin startede, da Novo Nordisks chef for salg af hæmofilimidler på den amerikanske østkyst, James Stephens, skiftede til Biomarin i september. | Foto: Stine Tidsvilde / Ritzau Scanpix

Der er udbrudt et juridisk slagsmål mellem Novo Nordisk og det amerikanske biotekselskab Biomarin.

Det viser retsdokumenter, som MedWatch er i besiddelse af.

Slagmarken er det store hæmofilimarked, der indbringer 10 mia. kr. i årlig omsætning til Novo Nordisk, som Biomarin vil kapre med sin nye genterapi valoctocogene roxaparvovec, også kaldet valrox, der lige nu er til godkendelse hos FDA.

Novo Nordisk og Biomarin kriges nu i flere retssager, der omhandler seks tidligere Novo Nordisk-sælgere på det amerikanske hæmofilimarked, som Biomarin har ansat.

Novo Nordisk hævder, at Biomarin har "plyndret" Novo Nordisks salgsstyrke for at tilegne sig selskabets salgsplaner og forretningshemmeligheder, og at de ansatte har brudt klausuler, der forhindrer dem i at arbejde for en konkurrent.

"Biomarin gjorde dette for at forstyrre Novo Nordisks evne til at konkurrere på fair vilkår med Biomarins genterapibehandling," skriver Novo Nordisks advokater i et retsdokument.

Biomarin hævder omvendt, at Novo Nordisk "chikanerer" Biomarin med en omgang juridisk "whack-a-mole" og handler i ond tro.

"Denne usportslige opførsel er unødvendig og reflekterer blot Novo Nordisks fortsatte strategi om at chikanere forsvarerne (Biomarin og de pågældende sælgere, red.) ved enhver given lejlighed," skriver Biomarins advokater i et retsdokument.

Snuppede salgschef

Slagsmålet begyndte i september, da Novo Nordisks chef for salg af hæmofilimidler på den amerikanske østkyst, James Stephens, skiftede til Biomarin.

Det skete på trods af, at James Stephens ifølge Novo Nordisk havde underskrevet en konkurrenceklausul, der forhindrede ham i at arbejde for en konkurrent i et år efter, at han forlod Novo Nordisk.

Allerede dengang hævdede Novo Nordisk, at Biomarin havde "iværksat et kalkuleret komplot" og ville føre "ulovlig og unfair konkurrence" mod Novo Nordisk på hæmofilimarkedet.

Novo Nordisk gik desuden i gang med at kulegrave "mistænkelig aktivitet" på James Stephens computer, fordi han en måned før jobskiftet kopierede en række fortrolige filer til et USB-drev. Filerne indeholdt ifølge Novo Nordisk lister over potentielle kunder, det vil sige hospitalscentre og læger.

Siden har Biomarin ansat yderligere fem af Novo Nordisks hæmofilisælgere og forsøger ifølge det danske medicinalselskab aktivt at rekruttere yderligere Novo Nordisk-ansatte.

Den 21. januar alene ansatte Biomarin fire sælgere fra Novo Nordisks amerikanske organisation: Billy Duckworth, Thomas Russomano, Julie Golla og Thomas Hainline.

Sidstnævnte var dog ifølge Novo Nordisk blevet fyret en måned tidligere for at have snydt med bilag, der kostede Novo Nordisk 23.000 dollar (153.000 kr.) i unødvendige flyrejseudgifter.

Den 24. februar ansatte Biomarin desuden salgslederen Rick Bedford, som ifølge Novo Nordisk var med til at udvikle Novo Nordisks salgsstrategi for hæmofilimidler i USA.

Novo Nordisk og Biomarin kriges nu i mindst fem retssager: En i delstaten New York om James Stephens, en i Californien om Billy Duckworth, en i Massachusetts om Thomas Russomano, en i Texas om Julie Golla og en i New Jersey om Thomas Hainline og Biomarins ageren generelt.

Milliardmarked på spil

Kampen om det amerikanske hæmofilimarked, som danner grundlag for retsstriden mellem Novo Nordisk og Biomarin, er en kamp om milliarder.

USA er således Novo Nordisks klart største enkeltmarked inden for hæmofili. Ud af de 10 mia. kr., som Novo Nordisk tjente i 2019 på hæmofilimidler, kom 4 mia. kr. fra USA.

Novo Nordisks bedst sælgende middel på hæmofilimarkedet er Novoseven, som fungerer ved at tilføre et protein, der midlertidigt hjælper blodet med at størkne. Midlet virker mod to af de mest udbredte blødersygdomme: Hæmofili A og hæmofili B.

Biomarins valrox fungerer derimod ved at give patienten et funktionsdygtigt gen, der producerer det protein, som mangler for at blodet kan størkne. Det er meningen, at valrox skal være en engangsbehandling med mangeårig kurerende virkning mod hæmofili A.

Genterapien er endnu ikke godkendt, men de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, tager stilling til terapien senest den 21. august.

Novo Nordisk har ikke tænkt sig blot at kigge på, mens Biomarin lancerer sin genterapi. Det danske medicinalfirma indgik i oktober et samarbejde med det amerikanske genterapiselskab Bluebird Bio om at udvikle en endnu mere langvarig genterapi mod hæmofili, som skal tage kampen op med Biomarin i fremtiden.

Biomarins adm. direktør Jean-Jacques Bienaime sagde i januar, at han mener, det bliver afgørende at komme først på markedet med en genterapi, fordi "hver gang, man behandler en patient, så forsvinder den patient fra markedet."

Det citat bruger Novo Nordisk i en af sine retssager mod Biomarin til at begrunde, at Biomarin har "betydeligt finansielt incitament til hurtigt og på uretfærdig vis sikre sig markedsandele inden for hæmofili."

Biomarin har tidligere sagt, at selskabet overvejer at prissætte valrox mellem 2 og 3 mio. dollar (13 og 20 mio. kr.), hvilket kan gøre genterapien til verdens dyreste lægemiddel foran Novartis' Zolgensma, der har en listepris på 2,125 mio. dollar (14 mio. kr.)

Biomarin affejer

Mens Novo Nordisk føler sig overbevist om, at Biomarin er på strandhugst hos selskabet, så er Biomarin anderledes overbevist om, at Novo Nordisk blot trækker dem rundt i manegen.

"Novo Nordisk sagsøger (ved flere domstole, red.) aggressivt Biomarin for grundlæggende de samme handlinger og søger grundlæggende de samme straffe. Antageligvis håber selskabet, at det ved at kaste flere snører ud, til sidst kan finde et publikum, der har sympati," skriver Biomarins advokater i et retsdokument.

"Novo Nordisks strategi er ikke at sikre et retfærdigt, hurtigt og omkostningseffektivt resultat i denne retssag. Det er det stik modsatte," skriver Biomarins advokater videre.

Novo Nordisk: Sagsøgt salgschef spillede dobbeltrolle og tog 1000 emails til Biomarin 

Novo Nordisk sagsøger salgschef efter jobskifte – frygter læk af fortrolig viden 

Novo Nordisk undersøger sagsøgt salgschefs computer – lagde filer på USB før jobskifte 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også