MedWatch

Tidligere Barda-chef: Jeg blev fyret for at betvivle klorokin-behandling mod covid-19

Klorokin og det beslægtede hydroxyklorokin er blevet fremhævet som en mulig behandling for covid-19 af USA's præsident, Donald Trump, men landets beredskabschef Rick Bright har tvivlet på dette.

USA præsident, Donald Trump, har ved flere lejligheder fremhævet klorokin og hydroxyklorokin som mulige behandlinger mod covid-19. Men da chefen for USA pandemiberedskab, Rick Bright, betvivlede dette, blev han fyret, mener han selv. | Foto: Mandel Nhan / AFP / RITZAU SCANPIX

En opfordring til yderligere undersøgelser af lægemidlernw hydroxyklorokin og klorokin resulterede i en fyreseddel.

Sådan lyder påstanden fra Rick Bright, der nu er tidligere direktør for Styrelsen for Avanceret Biomedicinsk Forskning og Udvikling (Barda), i en meddelelse til amerikanske medier.

I en udtalelse siger Bright, at han ikke kunne stå inde for en officiel anbefaling af midlet, der flere gange af præsident Donald Trump har været fremhævet som en mulig behandling for covid-19.

Myndigheden Barda spiller en nøglerolle i udviklingen af behandling, indkøb af vacciner og pandemiberedskabet i USA ifølge Reuters.

Tirsdag blev Bright indsat i en smallere rolle som leder af et offentligt-privat partnerskab under sundhedsmyndighederne.

"Mens jeg er klar til at se på alle muligheder og at tænke "uden for boksen", så modsatte jeg mig med rette forsøget på at give et uefterprøvet lægemiddel til den amerikanske offentlighed," siger Bright i en udtalelse ifølge Reuters.

Bright vil nu en indgive en klage til højere instanser i de amerikanske sundhedsmyndigheder.

"Jeg mener, at denne forflytning skete som en reaktion på min insisteren på, at regeringen bør investere millionerne tildelt af Kongressen i sikre og videnskabeligt efterprøvede løsninger. Ikke i midler, vacciner og andre teknologier, der mangler videnskabelig efterprøvning," siger Bright i udtalelsen ifølge New York Times.

"Jeg råber op, fordi videnskaben - ikke politik eller nepotisme - skal vise vejen i kampen mod dette dødelige virus."

Trump blev adspurgt til Brights forflytning under coronapressemødet tirsdag lokal tid:

"Jeg har aldrig hørt om ham. En fyr sagde, at han blev fjernet fra et job. Måske blev han, måske blev han ikke. Man ville være nødt til at høre begge parter," sagde Trump ifølge Reuters.

Efter at flere studier har sået tvivl om effekten af hydroxyklorokin, har Donald Trump på det seneste udtalt sig lidt mere varsomt om midlets effekt.

Reuters beskriver, at amerikanske læger i mangel på kendte behandlinger har anvendt hydroxyklorokin og klorokin til patienter med svigtende helbred, efter at mindre studier har antydet en mulig effekt.

Nogle har fortalt, at de er blevet presset af patienter til at anvende midlet.

Mere fra MedWatch

Evaxion sparer stort millionbeløb til klinisk forsøg gennem MSD-partnerskab

Efter Evaxion har indgået en samarbejdsaftale med amerikanske MSD, som stiller sit blockbuster-middel Keytruda frit til rådighed i et fase 2b-forsøg, står det danske biotekselskab til at spare i omegnen af 50 mio. kr. uden at skulle afgive nogen kommercielle rettigheder til en mulig kombinationsbehandling.

Læs også

Trial banner

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier