MedWatch

Gileads covid-19-håb remdesivir bliver afprøvet i Danmark

Danske patienter afprøver nu lægemidlet remdesivir fra Gilead Sciences, som er et af de førende håb i kampen mod coronavirussygdommen covid-19.

Foto: Eric Risberg / AP / Ritzau Scanpix

De første danske patienter er nu blevet indlemmet i et studie, som det amerikanske biotekselskab Gilead Sciences har startet i samarbejde med den amerikanske stat, der skal afprøve midlet remdesivir mod coronavirussygdommen covid-19.

Det skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

I første omgang skal 12 danske patienter indgå i et af studierne, som på verdensplan skal omfatte 440 patienter. Rigshospitalet forventer, at flere danske patienter bliver inddraget på et senere tidspunkt.

Remdesivir er egentlig et skrinlagt middel, som Gilead tidligere afprøvede mod ebola, men har nu vist sig at være et af de fremmeste håb mod covid-19. Gilead startede to fase 3-studier mod covid-19 i slutningen af februar.

Allerede inden da udtalte Bruce Aylward, der er rådgiver for WHO's generaldirektør, at remdesivir var "et lægemiddel, som vi lige nu tror kan have effekt."

I Danmark indgår – foruden Rigshospitalet - de infektionsmedicinske afdelinger i Aarhus, Aalborg, Odense, Nordsjælland, Hvidovre og Roskilde i studiet.

Isik Johansen, der er professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital, er forhåbningsfuld på vegne af remdesivirs antivirale evner.

"Vores håb er, at medicinen også kan virke på mennesker, der er inficeret med den aktuelle coronavirus, som plager verden lige nu, fordi den genetisk set har ganske meget til fælles med de to andre coronavirusser, som forårsager sars og mers. Så nu må vi krydse fingre for, at den virker hos de patienter, hvor infektionen har udviklet sig til en alvorlig og livstruende lungebetændelse," skriver han i pressemeddelelsen.

Gilead starter to fase 3-studier med middel mod covid-19

Professor: Gilead-middel er håbet mod coronavirus 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier