MedWatch

Teva donerer seks millioner doser malariamedicin til bekæmpelse af corona

Medicinalselskabet Teva har ligesom Novartis valgt at bortgive millioner af doser hydroxychloroquin til kampen mod covid-19. Midlet har hidtil været brugt mod blandt andet malaria, og også Mylan skruer nu op for produktionen. I Danmark er forsøg med det lignende middel klorokin som behandling mod corona netop skudt i gang.

Den israelske medicinalkoncern Teva, der har danske Kåre Schultz som adm. direktør,t donerer 6 mio. doser af midlet hydroxyklorokin til kampen mod covid-19. Foto: Ammar Awad/Reuters/Ritzau Scanpix

Den israelske medicinalkoncern Teva, der har danske Kåre Schultz som adm. direktør, har valgt at donere 6 mio. doser af midlet hydroxychloroquin til kampen mod covid-19, som har spredt sig på verdensplan.

Det oplyste selskabet i en meddelelse sent torsdag.

Dermed følger kopigiganten i sporene på Novartis fra Schweitz, der dagen efter annoncerede, at selskabet bortgiver 130 mio. doser af midlet, som sammen med det lignende middel klorokin lige nu undersøges i kliniske studier forskellige steder i verden som behandling af covid-19.

Det sker ikke mindst i Danmark, hvor Hvidovre Hospital lørdag meddelte, at hospitalet i samarbejde med den praktiserende læge Stig Ekkert som det første danske hospital vil teste klorokin som kur mod coronavirus. 50 corona-ramte patienter skal deltage i det danske forsøg.

Teva donerer de 6 mio. doser gennem grossister til hospitaler i USA inden den 31. marts og supplerer med yderligere 10 mio. doser inden for en måned, oplyser selskabet.

Også kopiselskabet Mylan fortalte forleden, at selskabet har genstartet produktionen af ​​hydroxychloroquinsulfat-tabletter på sin fabrik i West Virginia i USA for at imødekomme potentialet for øget efterspørgsel som følge af produktets potentielle effektivitet til behandling af covid-19.

Gøres tilgængelig i USA, trods kritik

Hydroxychloroquinsulfat-tabletter er godkendt af FDA, de amerikanske lægemiddelmyndigheder, til behandling af malaria, den kroniske bindevævsgigtsygdom Lupus og rheumatoid arthritis (leddegigt).

I Kina, Singapore, Australien, Polen og Frankrig har man allerede forsøgt sig med at behandle coronasmittede med klorokin uden at have videnskabelig evidens, og amerikanske embedsmænd anmodede forleden om straks at få det gjort tilgængeligt i USA også til brug mod virussen.

Torsdag imødekom den amerikanske præsident Donald Trump opfordringen ved på et pressemøde at erklære medicinen tilgængelig for amerikanere smittet med covid-19.

De amerikanske sundhedsmyndigheder kritiserede efterfølgende Trumps udmelding med den grund, at klorokin som nævnt ikke er godkendt til behandling af coronavirus - en pointe også den danske Lægemiddelstyrelse har betonet.

Malariamedicin til coronasmittede patienter er god idé, hvis der vel at mærke er bevis for virkningen, mener styrelsen.

”Vi skal vide, om det virker, og derfor skal der laves kliniske forsøg. Man skal ikke gå ud og bruge medicin lemfældigt med patienter som forsøgskaniner uden garanti for, at medicinen virker,” sagde Lægemiddelstyrelsens direktør, Thomas Senderovitz, forleden til TV2.

Siden har Lægemiddelstyrelsen valgt at skride ind, så det gældende fra i dag, mandag ikke er muligt for praktiserende læger at udskrive klorokin. Brugsforbuddet gælder ikke speciallæger og hospitaler.

Kliniske forsøg er ligesom i Danmark, noget man i Norge netop er ved at sætte gang. Her har man - ifølge det norske medie NKTV sparket gang i de indledende øvelser, hvor flere norske hospitaler i samarbejde med Verdenssundhedsorganisationen, WHO i den kommende tid tester malaria- og ebolamedicin på corona-patienter.

Sidstnævnte er Gileads fejlede ebola-lægemiddelkandidat remdesivir, som Gilead i sidste måned fortalte, at det vil køre ind i et fase 1-forsøg i Kina.

Her har midlet har vist lovende takter, efter at være givet som eksperimentel behandling til personer dødeligt syge på grund af coronavirussen.

Remdisivir var oprindeligt tiltænkt som en ebolabehandling, men kunne ikke hamle op med konkurrerende midler. Til gengæld havde den vist lovende prækliniske resultater mod MERS, en anden form for coronavirus.

Styrelse stopper adgang til malariamedicin: Danskere skal ikke være "forsøgskaniner"

Novartis donerer medicin til bekæmpelse af coronapandemi

Hvidovre Hospital vil teste malariamiddel som kur mod corona

Gilead lever højt på potentielt middel mod coronavirus

Dansk corona-vaccine kan være klar om et år

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier