MedWatch

Coronapandemi har gjort det lettere for biotekselskaber at få fat på professionelle investorer

Mens rejseaktiviteten er sat på pause hos venturefondene og de professionelle investorer, er det pludselig blevet lettere for de spæde biotekselskaber at få fat på investorerne. Men trækker covid-19-krisen i langdrag, kan det også få negative effekter.

"Min svartid er da væsentligt kortere end normalt, hvilket givetvis har noget af gøre med den reducerede rejseaktivitet," siger Sten Verland, partner hos Sunstone Capital. | Foto: Sunstone / PR

Til daglig er høj rejseaktivitet en del af jobbeskrivelselsen for de professionelle investorer, men den praksis har covid-19-pandemien sat en stopper for i den kommende tid.

Men for de unge biotekselskaber kan det have en uventet positiv effekt. I hvert fald sådan som tingene ser ud lige nu, for de professionelle investorer er pludselig blevet meget lettere at få fat på end normalt.

Det fortæller Jacqueline Ameri, der er adm. direktør for Pancryos, der netop i år er begyndt at kigge på at rejse penge til blandt andet kliniske forsøg.

"Fordi alle er mere eller mindre isolerede, er der langt mere tid til at lave opfølgning og dybdeborende analyser med de forskellige investorer, der som regel har travlt med rejser, så på nogle måder har det her faktisk speedet dialogen op med flere af dem og haft en positiv effekt på processen. Jeg håber, det er en positiv effekt, som bliver ved at være der gennem krisen," siger Jacqueline Ameri og tilføjer:

"Det har hjulpet mig til at holde fast i optimismen, selvom vi er midt en stor samfundskrise, men det er selvfølgelig stadig tidligt i procssen og meget svært at bedømme, hvordan tingene kommer til at udvikle sig i den nuværende situation."

Ikke bekymret for nuværende

En lignende oplevelse rapporterer biotekselskabet Cytoki Phama.

Selskabet fik sidste år koblet en moden investor på i form af Lundbeckfonden Emerge, men er på jagt efter flere investorer, som kan indgå et syndikat med den danske venturefond.

Det er blevet lettere at komme i dialog med folk for øjeblikket, i forhold til både samarbejdspartnere, potentielle investorer og så videre.

Rasmus Jørgensen, adm. direktør, Cytoki Pharma.

Som det ser ud nu, er han ikke umiddelbart nervøs for udsigterne til at rejse finansiering i de kommende måneder, men forholder sig dog trods alt afventende.

"Jeg er ikke bekymret for nuværende, men det er virkelig svært at spå om konsekvenserne på nuværende tidspunkt, fordi tingene ændrer sig hele tiden. Alle går jo og venter på, hvad der præcis kommer til at ske," siger Rasmus Jørgensen, adm. direktør for selskabet.

"Men jeg kan sige så meget, at det er blevet lettere at komme i dialog med folk for øjeblikket, i forhold til både samarbejdspartnere, potentielle investorer og så videre, fordi folk rejser ikke, og der er ikke en masse møder, som folk render til hele tiden," tilføjer han, omend lægerne, som han ellers har været i dialog med i forbindelse med selskabets arbejde, er en klar undtagelse til denne regel.

Kan ramme nye investeringer negativt

Hos en af Danmarks mest prominente venturefonden, Sunstone Capital, sidder hele holdet hjemme og tager sig af opgaverne over tele- eller videokonferencer, og partner Sten Verland kan da også godt nikke genkendende til det indtryk, som selskaberne får for øjeblikket.

"Min svartid er da væsentligt kortere end normalt, hvilket givetvis har noget af gøre med den reducerede rejseaktivitet, som jo er noget, investorer og partnere inden for venturekapitalen gør meget i forhold til bestyrelsesmøder og lignende. Så det er sikkert rigtig nok, at det er lettere at få fat på os for øjeblikket," siger han til MedWatch.

Hvis verden ellers er nogenlunde normaliseret til sommer, tror jeg ikke, at det kommer til at påvirke vores investeringsplaner overhovedet.

Sten Verland, partner, Sunstone Capital

Fonden forsøger for øjeblikket at arbejde mere eller mindre uændret, hvilket er lettest med de selskaber, som allerede indgå i porteføljen. Med hensyn til nyinvesteringer er han en smule mere skeptisk, i hvert fald hvis krisen trækker i langdrag.

"Et af vores store investorevents her i foråret, Bio-Europe, bliver digitalt, og vi er ret spændte på at se, hvordan det kommer til at fungere, for det kan jo aldrig blive helt det samme. I og med at man ikke er til stede, så tror jeg ikke, at muligheden for at netværke vil være helt den samme,"

"Hvis det her er noget, som kommer til stå på langt hen i foråret, vil jeg ikke udelukke, at det kan få konsekvenser for nye investeringer, fordi det lægger også begrænsninger på de nye biotekselskaber i forhold til, hvordan de kan agere, og hvilke data de kan indsamle og så videre. Lige nu ser det dog fint ud," siger Sten Verland.

Sunstone Capital har ikke en dediceret kvote for, hvor mange nyinvesteringer, der skal laves per år, men rejste sidste år 600 mio. kr. til en ny fond, som skal investeres i cirka 10 selskaber over en to til fire år lang periode.

"Med den plan, vi arbejder ud fra for øjebikket, vil vi investere i plus-minus tre selskaber om året, så det vil være i den størrelsesorden, at vi eventuelt vil se forsinkelser. Men hvis verden ellers er nogenlunde normaliseret til sommer, tror jeg ikke, at det kommer til at påvirke vores investeringsplaner overhovedet," siger Sten Verland.

Sunstone henter 600 mio kr til ny biotekfond

Biotekhåb satser på at kurere diabetes: "Der er ikke mange som os i Europa" 

Lundbeckfonden tager tidligere Novo-chefs biotekbaby under sine vinger  

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 38

Ugen bød på en milliardkontrakt til Bavarian Nordic, mens Novo Nordisk forventer at sende et ugentligt insullin på markedet inden længe. Medicinrobotter skal erstatte manglende medarbejdere i sundhedsvæsenet. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier