MedWatch

Danske selskaber får 20 mio. kr. af EU til coronavirusvaccine – aktie brager op

Biotekfirmaet Expres2ion er i front for et konsortium af danske virksomheder, der netop har fået 20,2 mio. af EU til at udvikle en vaccine mod den nye coronavirus. Expres2ions aktie stiger kraftigt.

Et konsortium anført af biotekselskabet Expres2ion har fået 20,2 mio. kr. af EU's Horizon 2020-program. | Foto: Expres2ion Biotechnologies / PR

En danskudviklet vaccine mod den nye coronavirus, der fredag fylder alle medieflader, er trådt et skridt nærmere.

I hvert fald har et konsortium anført af biotekselskabet Expres2ion netop modtaget 20,2 mio. kr. fra EU's Horizon 2020-program, der støtter innovative virksomheder med udviklingsprojekter, som kan gøre en forskel.

Pengene er møntet på videreudvikling af den vaccine mod virussen, som Expres2ion allerede i begyndelsen af februar meldte, at selskabet var gået i gang med at udvikle.

Expres2ion er noteret på Nasdaq-børsen i Stockholm, hvor aktien fredag stiger 22 pct. til kurs 9,1. Siden årsskiftet er selskabets aktie nu steget 136 pct.

"Dette er et resultat af en dedikeret og hurtig respons på at gøre noget aktivt imod en alvorlig infektionssygdom, som spreder sig voldsomt i verden i dag," siger Bent U. Frandsen, der er adm. i Expres2ion, til MedWatch om den nye investering.

Dette er et resultat af en dedikeret og hurtig respons på at gøre noget aktivt imod en alvorlig infektionssygdom, som spreder sig voldsomt i verden i dag.

Bent U. Frandsen, adm. i Expres2ion

Udover Expres2ion består konsortiet af den danske kontraktproducent AGC Biologics og vaccineselskabet Adaptvac, der er et joint venture mellem Expres2ion og Nextgen Vaccines, der er stiftet af vaccineforskere fra Københavns Universitet. Hertil kommer en række internationale forskningsinstitutter og Københavns Universitet.

Af de 20 mio. kr. går 6 mio. kr. direkte til Expres2ion.

"Det viser også, at Expres2ion har verdensklasse relationer med højkompetente forskningsinstitutioner, og at vi endda særdeles hurtigt kan sammensætte et konsortium, der kan håndtere både produktions-, præklinisk- og klinisk udvikling og opnå funding på EU-niveau," siger Bent U. Frandsen.

Ifølge Expres2ion har det nye konsortium al den ekspertise, der kræves for hurtig klinisk udvikling af coronavirusvaccinen, og det er målet først at udføre proof-of-concept-forsøg og dernæst et klinisk fase 1/2-forsøg i mennesker.

Sidstnævnte skal efter planen ske allerede inden for 12 måneder, oplyser Expres2ion.

"Jeg glæder mig over, at Expres2ions arbejdsindsats honoreres allerede på nuværende tidspunkt i form af dette EU-tilskud. Det kommer til at understøtte vores ambitiøse tidsplan om at iværksætte kliniske undersøgelser inden for 12 måneder," siger Bent U. Frandsen.

Søger også støtte hos internationale vaccinefond

Ud over EU har Expres2ion sammen med sine alliancepartnere også søgt finansiel støtte til vaccineudviklingen hos den internationale vaccinefond Cepi.

Bag Cepi står en række stater og velgørende organisationer, der er gået sammen om at danne den internationale vaccinefond i Norge.

Ved ansøgningsfristen havde Cepi modtaget 48 ansøgninger til udviklingen af en vaccine mod covid-19, og de kom både fra akademiske institutioner, biotek- og medicinalselskaber, herunder altså også fra det nye konsortium med Expres2ion i spidsen.

Udover Expres2ion har også Moderna, Sanofi, Pfizer, J&J og senest AJ Vaccines meldt sig i kapløbet om at komme først med en vaccine mod coronavirussen.

Danske selskaber danner konsortium – vil udvikle vaccine mod covid-19

Vaccineselskab skyder op på børsen på grund af coronavaccine: "Det er helt vildt"

Milliardfond vil booste forretningspotentialet i corona-vaccine

Dansk vaccinefirma starter udvikling af vaccine mod coronavirus 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier