MedWatch

J&J-topchef solgte aktier lige inden mediehistorie om asbest i babypudder

Adm. direktør Alex Gorsky fra den amerikanske medicinalgigant Johnson & Johnson solgte ud af sine private aktier i firmaet to dage før, at nyhedsbureauet Reuters offentliggjorde dokumenter om asbest i virksomhedens babypudder. Nu vidner han i retten.

Alex Gorsky har under vidneansvar i højesteret i New Jersey lovet, at han ikke vidste noget om en henvendelse fra nyhedsbureauet Reuters, da han solgte ud af sine private aktier i firmaet. Foto: LUCAS JACKSON/Reuters / X90066

Det er en speget affære om asbest i pudder til babynumser, hemmeligholdelse af information og mulig insiderhandel for millioner af dollar, som topchef, Alex Gorsky, i den amerikanske medicinalmastodont J&J skal redegøre for.

Han er indkaldt som vidne i en retssag, hvor en række patienter med en særlig asbest-relateret kræft hævder, at det kommer af deres forældres brug af virksomhedens babypudder på dem, da de var i ble-alderen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I november 2018 kontaktede en journalist fra samme bureau J&J for at få et interview om en række dokumenter, som efter reporterens opfattelse viste, at medicinalproducenten var opmærksom på, at der siden 1971 fra tid til anden blev fundet mindre mængder af asbest i selskabets talkum.

To dage efter henvendelsen solgte Alex Gorsky private aktier i J&J for 38,6 mio. dollar, svarende til over 260 mio. kr.

Ville købe et hus

I retten har Gorsky forklaret, at han ikke var blevet vist den email, som virksomheden havde modtaget fra reporteren.

Reuters publicerede historien den 14. december 2018 om, at J&J havde hemmeligholdt sin viden om fund af asbest gennem årtier, hvilket straks barberede mere end 40 mia. dollar eller mere end 270 mia. kr. af virksomhedens værdi.

Den gang afviste J&J historien som "en absurd konspirationsteori".

"Min handel fandt sted på et tidspunkt, hvor jeg ikke havde den slags viden om nyhedsartiklen," sagde Gorsky i retten mandag i denne uge, hvor han forklarede, at salget blev motiveret af hans planer om at købe et hus.

Reuters har ikke været i stand til finde nogen informationer om et daværende huskøb.

Skulle have beholdt dem

Alex Gorsky påpegede samtidig, at han havde solgt mindre end ti pct. af sin aktiepost i selskabet, og at aktierne ville være mere værd i dag, hvis han havde beholdt dem.

J&J står foran mere end 16.000 søgsmål, der anklager virksomheden for at have solgt babypudder med asbest og have undladt at advare brugerne. Virksomheden kæmper samtidig med en kommende undersøgelse af sikkerhedspolitiet, FBI, om virksomhedens ærlighed omkring produktsikkerheden.

Dommer sparer J&J for 7.993.200.000 dollar

J&J gyder 5 mia dollar på vandene

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier