MedWatch

Mulig kur på vej mod forhøjet kolesterol

Mange har en øget risiko for blodpropper på grund af en bestemt type af genetisk betinget kolesterol, der ikke kan behandles. Det kan ny kur ændre på, men forskerne står langt fra markedet.

Medicinen mod lipoprotein(a) er ikke på markedet endnu, men tanken er, at folk selv skal kunne foretage injektionen, ligesom diabetespatienter selv tager insulin. Foto: Stine Bidstrup/INDBLIK

For første gang er det lykkedes forskere at fremstille et medikament, som kan sænke niveauet af den særlige type kolesterol kaldet ‘lipoprotein(a)’.​​​

20 procent af befolkningen har det arvelige kolesterol i forhøjede og potentielt farlige mængder i blodet, og har derfor øget risiko for at få blodprop i hjertet og hjernen og for forsnævring af den hjerteklap, der fører ud til hovedpulsåren.

Det skriver Dagbladet Politiken.

"Det har potentialet til at blive en kæmpe revolution, og det er et fremskridt, som med stor sandsynlighed vil få afgørende betydning for mange mennesker," siger professor i klinisk biokemi Børge Nordestgaard, Københavns Universitet.

Det er påvist og helt sikkert, at den nye medicin får lipoprotein(a)-tallet til at falde meget markant, forklarer Børge Nordestgaard, men den sidste del af forskningen, som skal fastslå, at faldet er helt oppe på 80 procent og også forhindrer tidlig død, blodpropper og forsnævringer af hjerteklappen, skal først til at søsættes. Derfor vil medicinen formentlig ikke komme på markedet i Danmark og resten af verden før om cirka fem år, vurderer Børge Nordestgaard.

Amgen investerer 18 mia. kr. i kinesisk biotekselskab

Novo Nordisk starter fase 1-forsøg med kolesterolsænkende lægemiddel

Amgen skruer op for priskrig på kolesterolmidler med tung rabat

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier