MedWatch

Stof fra psykedeliske svampe rykker frem i udviklingen som depressionsbehandling

Britiske Compass Pathways, der har den tidligere Lundbeckmand Hans Eriksson i rollen som medicinsk direktør, har gjort nye fremskridt i deres forsøg på at udvikle det aktive stof i euforiserende svampe, psilocybin, til en behandling mod depression.

Foto: Richard Vogel/AP/Ritzau Scanpix

Sammen med forskere fra Kings College i London har det britiske biotekselskab Compass Pathways opnået friske kliniske resultater i sine eksperimenter med at bruge psilocybin som en behandling mod depression.

Psilocybin er bedre kendt som det aktive stof i psykedeliske svampe, og Compass' erklærede målsætning er at føre stoffet gennem den kliniske udvikling.

I det nye studie, der inkluderede 89 raske personer, blev stoffet testet i samvirkning med støtte fra en assisterende terapeut.

Under studiet viste stoffet sig veltoleret, og de mest markante bivirkninger var af en forventet psykedelisk natur. Forskerne noterede sig ikke nogen negativ påvirkning af den kognitive eller emotionelle funktion.

Midlet er allerede ved at blive testet i et igangværende fase 2a forsøg mod behandlingsresistent depression i EU og USA - altså en variant af depression, hvor man ikke har haft held med effektiv behandling fra eksisterende metoder. Compass Pathways' psilocybin-stof, der går under navnet COMP360, har fået en priority review-særstatus hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder. Det skal sikre en hurtigere godkendelse, når Compass har indsamlet tilstrækkeligt med data.

Compass Pathways er stiftet af parret Ekaterina Malievskaia og George Goldsmith, og selskabets svenske medicinske direktør Hans Eriksson har tidligere arbejdet mange år i henholdsvis Astrazeneca og Lundbeck. I sidstnævnte selskab skal han ifølge Compass Pathways' hjemmeside have haft en aktiv rolle i udviklingen og godkendelsen af blandt andet Cipralex og Rexulti.

Selskabet er langt fra det eneste selskab, som er interesseret i at udvikle psilocybin mod forskellige psykiatriske lidelse. Andre selskaber tester stoffet som behandlinger mod blandt andet tvangstanker - OCD - og Alzheimers sygdom.

Britisk biotekfirma skal afprøve psykedelisk stof i fase 2 mod depression

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier