MedWatch

Analysehus: Glem Bluebird, Novo Nordisk bør købe hollandsk genterapifirma

I et indlæg på sin hjemmeside foreslår analysehuset Evaluate Pharma, at Novo Nordisk bør købe det hollandske selskab Uniqure for at lave et hurtigt angreb på konkurrenterne på blødermarkedet.

Det hollandske biotekselskab Uniqure afprøver en genterapi mod hæmofili B i fase 3, som kan komme først på markedet. | Foto: Uniqure / PR

Det er fint, at Novo Nordisk har landet en aftale med Bluebird Bio om at udvikle en genterapi mod blødersygdommen hæmofili, men hvis det danske selskab virkelig vil slå igennem på blødermarkedet, skal der mere hurtigtvirkende indgreb til.

Sådan lyder vurderingen fra det britiske analysehus Evaluate Pharma i et indlæg på selskabets hjemmeside.

"Med mindre, selskabet (Novo Nordisk, red.) agerer hurtigt, risikerer det at blive hægtet af på et nøgleområde," skriver Evaluate Pharma.

Derfor bør Novo Nordisk lave et opkøb – specifikt et opkøb af det hollandske genterapifirma Uniqure, mener analysehuset.

Uniqure afprøver en genterapi mod hæmofili B i fase 3 ved navn AMT-061, og det er den, som Evaluate Pharma især mener kunne være interessant for Novo Nordisk.

Mens Novo Nordisk og Bluebird Bio nemlig skal udvikle en genterapi mod hæmofili A, hvor Biomarin og partnerskabet mellem Pfizer og Sangamo allerede er godt på vej mod at få genterapier godkendt, så har Uniqure mulighed for at levere den første godkendte genterapi mod hæmofili B.

Uniqures spidskonkurrent inden for genterapier mod hæmofili B er et partnerskab mellem Pfizer og Spark Therapeutics, men Uniqure ser ud til at komme først med fase 3-dataene.

"Og på trods af opkøbsrygter er Uniqure ikke for dyr: Med en markedsværdi på omkring 1,8 mia. dollar, kan Novo forvente at betale mindre end 3 mia. dollar, selv med en præmie. Det danske selskab har før vist, at det er villigt til at betale den slags summer med sidste års mislykkede opkøbstilbud på 3,1 mia. dollar på Ablynx," skriver Evaluate Pharma.

Analysehuset peger desuden på, at Uniqure også har en præklinisk genterapi mod hæmofili A, og en præklinisk kandidat mod stofskiftesygdommen Fabrys sygdom, der primært rammer nyrer og hjertekarsystemet og derfor ikke er helt uden for Novo Nordisks ressortområde.

Til gengæld medgiver Evaluate Pharma, at Uniqures RNA-middel mod Huntingtons sygdom i fase 1 rammer skævt i forhold til Novo Nordisk portefølje, men det kan løses med et frasalg, mener analysehuset.

Novo Nordisk allierer sig med Bluebird Bio om at udvikle genterapier

Novo-chef om Bluebird-aftale: "Vi stikker en tå i vandet i et helt nyt område" 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier