MedWatch

Store medicinalfirmaer skal stå skoleret i retssag om amerikansk opioid-epidemi

En amerikansk dommer har underkendt et forsøg fra store medicinalselskaber, apotekerkæder og distributører om at få afvist anklager imod dem og baner dermed vejen for en historisk retssag i oktober.

Den amerikanske dommer Dan A. Polster fra staten Ohio fastholder, at en række anklagede selskaber i sager om opioidkrisen i landet skal for en dommer. | Foto: Handout/Reuters/Ritzau Scanpix

Den amerikanske dommer Dan Polster har nægtet at afvise en række anklager mod medicinalselskaber, apotekerkæder og distributører for deres ansvar i den landsdækkende opioidkrise, der hærger i USA.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De anklagede parter tæller giganter på området som Johnson & Johnson, CVS, Rite Aid, Walgreens og Wallmart, som ellers havde forsøgt at få kendt anklagerne ugyldige, da de opfattende dem som konspiration mod selskaberne.

Det afviste Polster, som også holdt fast i gyldigheden af en række anklager mod generika-producenterne Allergan, Teva og Mallinckrodt.

Tusindvis af sager på vej

Dan Polster holder styr på ca. 2.000 sagsøgninger fra stater og byer på baggrund af opioidkrisen, og hans afgørelser kommer forud for en retssag den 21. oktober, hvor to kommuner i staten Ohio har anklaget medicinalselskabet Purdue Pharma og flere andre firmaer for at hælde benzin på epidemien med vildledende markedsføring.

Afhængighed af opioider var skyld i ca. 400.000 amerikanske dødsfald fra 1999 til 2017 ifølge USA’s Center for sygdomskontrol og forebyggelse.

Johnson & Johnson har meldt ud, at de vil appellere en dom fra Oklahoma fra den 26. august, hvor selskabet blev dømt til at betale 572 mio. dollar i erstatning til staten for firmaets ansvar i epidemien.

Purdue, der er ejet af den velhavende Sackler-familie, har været i forhandlinger om et nationalt forlig på mellem 10 og 12 mia. dollar, reporterer Reuters, hvilket kunne ende i en konkursbegæring, men det afviser både Purdue og Sacklerfamilien.

Teva-aktien falder 10 pct. efter Purdues mulige millardforlig

Teva og Johnson & Johnsons aktier stiger efter milliardbøde i opioidsag

Johnson & Johnson taber opioid-retssag

Opioid-selskaber indgår forlig med amerikansk stat 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier