MedWatch

Johnson & Johnson taber opioid-retssag

En amerikansk domstol har mandag idømt Johnson & Johnson at betale en bøde på 572 mio. dollars for selskabets ansvar for, at de smertestillende midler opioider i dag misbruges i stort omfang.

Foto: MARIO TAMA/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Den amerikanske medicinalgigant Johnson & Johnson har mandag tabt en retssag i Oklahoma og blevet erklæret ansvarlig for opiod-krisen i delstaten. Johnson & Johnson skal derfor betale 572 mio. dollar i erstatning til Oklahomas sundhedsmyndigheder.

Erstatningen er mindre end frygtet, og derfor stiger aktien i mandagens eftermarked op mod 5 pct. Delstaten Oklahoma havde søgt at få op mod 17,5 mia. dollar i erstatning.

Det skriver Bloomberg News.

Retssagen er den første af - formentlig - mange retssager mod Johnson & Johnson i spørgsmålet, og samtidig den første til at blive behandlet på delstatsniveau og nå frem til en dom.

Dommeren i retssagen, Thad Balkman, fandt, at Johnson & Johnson skabte en "midlertid gene for offentligheden" ved at foranledige læger til at overmedicinere patienter med opiod-baserede smertestillende midler. Derfor skal selskabet dække delstatens udgifter til behandling og håndtering af en kraftig stigning i afhængighed og overdoser.

Retssagen mod Johnson & Johnson anses som en vigtig vindpil i tusindvis af lignende sager, som er rejst af byer, amter og delstater i USA mod medicinalproducenterne Johnson & Johnson, konkurrenterne Purdue Pharma og israelske Teva samt distributørerne McKesson, Cardinal Health og Amerisourcebergen.

Analytikere har ifølge Bloomberg News anslået, at selskaberne samlet kan ende med at skulle betale 100 mia. dollar i erstatning.

Teva stiger mandag i eftermarkedet også med cirka 5 pct.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier