MedWatch

Pfizer og GSKs nye samarbejde om håndkøbsmedicin er en realitet

Medicinalvirksomhederne Pfizer og Glaxosmithkline har nu også formelt slået de to selskabers porteføljer af håndskøbslægemidler sammen i et nyt selskab, der i første omgang føres videre under GSK men senere skal udskilles som et selvstændigt selskab.

Foto: Loriene Perera/REUTERS / X06711

Et tidligere annonceret samarbejde mellem Glaxosmithkline og Pfizer om at samle de to selskabers håndkøbslægemidler i et fælles selskab er 1. august trådt i kraft.

Ifølge de stiftende virksomheder har fusionen af de to selskabers produktporteføljer skabt verdens største virksomhed udelukkende fokuseret på salg og markedsføring af lægemidler uden recept.

Selskabet, der har fået navnet GSK Consumer Healthcare, vil i første omgang blive drevet som en division af GSK, men på lidt længere sigt er planen af udskille forretningsområdet i en selvstændig virksomhed, der skal børsnoteres i Storbritannien.

Timingen for dette styres i de kommende fem år udelukkende af GSK, der ejer 68 pct. af aktierne i det nye selskab, mens Pfizer sidder på de resterende 32 pct. Er selskabet om fem år ikke spundet ud af GSK får Pfizer samme mulighed som GSK til at igangsætte en adskillelse og børsnotering.

Købte Novartis ud

GSK har tidligere indgået i et lignende samarbejde med Novartis, men den britiske medicinalvirksomhed købte i 2018 den daværende partner ud af samarbejdet.

Afslutningen af det blot tre år lange samarbejde skete i et forsøg på at eliminere en usikkerhed for GSK, der var indbygget i samarbejdet med Novartis, da Novartis ved oprettelsen af det fælles selskab i 2015 havde sikret retten til, at det i en 17 år lang periode kunne pålægge GSK at købe hele selskabet.

Efterfølgende indgik GSK i forhandlinger med Pfizer om helt at overtage amerikanernes division for håndkøbsmedicin, men i foråret 2018 meldte GSK sig ud af forhandlingerne.

I december 2018 kunne parterne dog meddele, at de var blevet enige om det samarbejde, der nu er en realitet.

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier