MedWatch

Nyt forskningsprojekt skal afdække muligheder for dansk honningeventyr

En forsker fra Københavns Universitet skal klarlægge, hvordan dansk honning kan bruges på hospitalerne.

Arkivfoto | Foto: Maud Lervik / Ritzau Scanpix

Danske biavlere kan stå foran et nyt og særdeles lukrativt salgseventyr i fremtiden.

Sådan kan virkeligheden ende med at se, hvis biavlerne får lov til at anvende honningen til andet end som sødt pålæg på brødet.

Det skal forskeren Annette Bruun Jensen fra Københavns Universitet nu undersøge.

Naturproduktet fra honningbierne kan nemlig også bruges i medicinalbranchen – endda i en sådan grad, at flere biavlere i andre lande tjener gode penge på de sukrede gyldne dråber.

Annette Bruun Jensen har modtaget godt en halv million kroner af Miljø- og Fødevarestyrelsen som en del af Biavlsprogram 2020-2022 til et forskningsprojekt over tre år, som skal klarlægge muligheder og metoder til at bruge honning fra danske bistader i medicinalindustrien.

Det skriver TV 2 Lorry.

"Biernes honning er helt fantastisk som medicin fordi de har forskellige egenskaber som gør at de kan hæmme bakterievækst," siger Annette Bruun Jensen til TV 2 Lorry.

"Honning har et meget højt sukkerindhold som gør at det får et osmotisk tryk, som gør at bakterierne enten helt kan dø eller i hvert fald ikke vokse," forklarer hun.

I dag bruger det danske sundhedsvæsen medicinsk honning fra Holland og særligt New Zealand, hvor manuka-honningen fra landet i det sydelige Stillehav er kendt for sine bakteriedræbende egenskaber.

Men det er ikke uden grund, at mulighederne for medicinsk honning produceret i Danmark nu skal undersøges.

"Der er et nyere studie, der har vist, at dansk honning kan hæmme bakterievækst endnu bedre end den meget højpotente manuka-honning fra New Zealand," forklarer Annette Bruun Jensen.

Det internationale studie blev offentliggjort sidste år i tidsskriftet Dermatology Research and Practice, hvor dansk honning fra Midtsjælland viste sig at have en bedre bakteriedræbende effekt end både hollandsk og newzealandsk honning.

I dag bruges den newzealandske manuka-honning i behandlingen på danske hospitaler til sårheling efter eksempelvis plastikoperationer.

Håbet er, at den medicinske honning i fremtiden kan komme fra danske bier. Hvordan det skal lade sig gøre, skal Annette Bruun Jensen nu finde ud af.

"For at man kan få et standardiseret honningprodukt, bliver man nødt til i perioder at have bierne inde i nogle drivhuse, så man kan kontrollere hvilke blomster, de henter nektar fra," siger hun.

Ifølge forskeren kan der blive muligheder for danske biavlere at tage del i det medicinske eventyr i fremtiden.

"Potentialet for den enkelte biavler er at man kan producere et produkt, der er mere værdifuldt," siger Annette Bruun Jensen og tilføjer:

"Hvis du skal købe en tube med 15 gram medicinsk honning, så betaler du cirka 60 kr., så der er meget stor prisforskel i forhold til almindelig honning."

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af TV 2 Lorry.).

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier