MedWatch

Bavarian bekræfter problemer med ebolavaccines indtog i DRCongo

Ifølge Rolf Sass Sørensen, kommunikationschef i Bavarian Nordic, mener DRCongos regering, at det er "for voldsomt" at benytte selskabets ebolavaccine, fordi landet allerede benytter en anden ebolavaccine.

En congolesisk sundhedsarbejder giver her MSD's ebolavaccine til en mand i byen Goma i DRCongo. Foto: Olivia Acland / Reuters / Ritzau Scanpix

Selv om der findes to forskellige vacciner mod ebola, har myndighederne i DRCongo foreløbigt kun valgt at benytte den ene af dem i forbindelse med det ebolaudbrud, som har ramt det afrikanske land.

Den vaccine, som myndighederne indtil videre ikke ønsker at bruge, er udviklet af det danske biotekselskab Bavarian Nordic i samarbejde med Janssen Pharmaceuticals, et datterselskab i den amerikanske Johnson & Johnson-koncern.

Hos Bavarian Nordic fortæller kommunikationsansvarlig Rolf Sass Sørensen, at verdenssundhedsorganisationen (WHO) ellers for nylig anbefalede brugen af selskabets ebolavaccine, og at regeringen i DRCongo indledningsvist også viste interesse for at tage vaccinen i anvendelse.

"Men siden har regeringen lavet en kovending og truffet en nylig beslutning, fordi de mener, at det er for voldsomt at bruge to forskellige vacciner," siger Rolf Sass Sørensen og fortsætter:

"Hvad der ligger bag den beslutning, er svær at gætte på, for det kan kun være spekulation. Og vi har ingen kommentar til det."

Meldingen kommer efter, at det belgiske medie De Standaard fredag morgen skrev, at DRCongos myndigheder forholdte sig skeptiske over for Bavarian og Janssens ebolavaccine.

Stor enighed om at bruge begge vacciner

Den vaccine, som allerede er taget i brug i DRCongo, er udviklet af amerikanske MSD og går under navnet rVSV-ZEBOV. Både MSD's og Bavarian Nordics vaccine er i senfaseudvikling og har været igennem studier, så de forventeligt snart godkendes til kommercielt brug.

Ifølge Rolf Sass Sørensen har de to vacciner lidt forskellige kvaliteter, men at der stadig er stor enighed om, at en kombination af begge vacciner vil være den rigtige metode i den situation, som DRCongo i øjeblikket befinder sig i.

"Eksperter mener, at det er en meget alvorlig situation, og at selv hvis man gik rationelt ind og vurderede situationen nu, så ville man ikke have den under kontrol de næste seks måneder. Det er jo virkelig voldsomt, hvis der bliver ved med at komme nye tilfælde til de næste seks måneder," siger Rolf Sass Sørensen.

"Derfor mener langt de fleste, at man skal gøre alt, hvad man kan for at stoppe det her udbrud – blandt andet ved at benytte begge vacciner," tilføjer han.

Den kommunikationsansvarlige fra Bavarian Nordic understreger, at selskabet vil fortsætte med at stå parat med sin vaccine til hjælp i både DRCongo og de andre afrikanske lande, hvis der skulle opstå et ønske om levering hos de lokale myndigheder.

Selve kontakten med de congolesiske myndigheder ligger udenfor Bavarian Nordics hænder, da det er partneren Janssen, der tager sig af den del.

Ifølge tal fra WHO er over 1600 personer døde af ebola i DRCongo siden august 2018.

Det er dermed det næstdødeligste ebolaudbrud i historien – kun overgået af et udbrud fra 2014 til 2016 i Vestafrika. Her døde mere end 11.000 personer.

Medie: Bavarian har problemer med at få godkendt ebolavaccine i DRCongo

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier