MedWatch

Gilead vil søge om godkendelse til gigtmiddel i år

Gilead vil inden årets udgang bede de amerikanske myndigheder vurdere lægemiddelkandidat fra belgisk biotekselskab til behandling af leddegigt.

Foto: Stephen Lam / Reuters / Ritzau Scanpix

Knap fire års samabejde mellem Gilead og belgiske Galapagos kan senere i år nå sit foreløbige klimaks.

Inden 2019 bliver til 2020 planlægger selskaberne således at søge om amerikansk markedsføringstilladelse til lægemiddelkandidaten filgotinib til behandling af leddegigt, også kaldet reumatoid artitis.

Det eksperimentelle lægemiddel har tidligere vist gode resultater i det fase 3-program, som Gilead og Galapagos agter at basere ansøgningen til den amerikanske myndighed FDA på.

Filgotinib er en selektiv hæmmer af proteinet janus kinase 1 - eller JAK1 – og undersøges desuden som en potentiel behandlingsmulighed til mænd med moderat til svært aktive tilfælde af de kroniske tarmsygdomme Crohns sygdom og blødende tyktarmsinflammation, colitis ulcerosa.

Tidligere opkøbsmål

Hvis FDA vender tomlen op til filgotinib mod leddegigt kan selskaberne se frem til at skulle konkurrence med Abbvie, hvis JAK1-hæmmer upadacitinib aktuelt ligger til vurdering hos FDA, der har tildelt midlet såkaldt priority review, hvilket betyder, at godkendelsesprocessen fremskyndes og Abbvie allerede i årets tredje kvartal kan forventer en afgørelse.

Faktisk samarbejdede Galapagos oprindeligt med Abbvie om udviklingen af sin kandidat, men i 2015 droppede Abbvie samarbejdsaftalen med en potentiel værdi på 1,4 mia. dollars og takkede nej til at købe rettigheder til filgotinib for i stedet at satse på sin egen JAK1-hæmmer.

I slutningen af 2015 indgik det belgiske biotekselskab i stedet en aftale med Gilead om sin kandidat. Her betalte Gilead samlet 725 mio. dollars i en licensbetaling og aktieinvestering i partneren.

Op til aftalen med Gilead var Galapagos ofte blevet fremhævet som en mulig opkøbskandidat for verdens store medicinalselskaber, hvor blandt andre Amgen, Abbvie og Johnson & Johnson blev meldt som interesserede købere af den belgiske virksomhed.

Gigtmiddel fra Gilead og Galapagos viser nye gode data - tvekamp mod Abbvie lurer

Gilead får J&J til at sløjfe 14 års samarbejde

Gilead indgår milliardstor partneraftale med belgisk selskab 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier