MedWatch

Novo-selskab får trecifret millionbevilling fra manden bag Microsoft

Tyske Evotec, der har Novo Holdings i ejerkredsen, har netop modtaget en bevilling på 157 millioner kroner fra Bill & Melinda Gates-fonden møntet til udvikling af nye behandlinger mod tuberkulose.

En trecifret millionbevilling fra Bill & Melinda Gates-fonden til tyske Evotec skal gå til udvikling af nye behandlinger af tuberkulose. | Foto: Evotec/PR

Det Hamburg-baserede biotekselskab Evotec, som specialiserer sig i at opdage nye lægemidler i samarbejde med de store medicinalselskaber, har fået 23,8 mio. dollar, svarende til lidt over 157 mio. kr. fra Bill & Melinda Gates-fonden.

Det skriver Evotec i en meddelelse.

Den tyske biotek- og kontraktforskningsvirksomhed er herhjemme blandt andet kendt for at have Novo Holdings i ejerkredsen og for at have indgået forskningssamarbejder med en række danske selskaber – sidste år med Novo Nordisk og Leo Pharma og for nyligt med Grit42, der har specialiseret sig i dataanalyse på lægemiddelområdet.

De mange millioner fra manden bag Microsoft, bliver uddelt til Evotec over en femårig periode og skal gå til udvikling af nye behandlinger mod sygdommen tuberkulose, som hvert år er skyld i cirka 1,8 mio. dødsfald.

Det gør den til den mest dødbringende infektionssygdom i verden – overhalet af hiv/aids. Ifølge Læger Uden Grænser dør hvert 18. sekund et menneske af sygdommen.

Risiko for resistens

Det er muligt at behandle tuberkulose effektivt og forholdsvis billigt med en basisbehandling, der består af fire forskellige slags medicin.

Selve behandlingen er dog langvarig og kompliceret, med et forløb på omkring seks måneder. Desuden er medicinen mod tuberkulose udviklet til voksne og fungerer ikke optimalt på børn.

Endelig er der risiko for, at tuberkulosen kan udvikle sig til at blive multiresistent, hvis ikke medicinen tages rigtigt.

At tuberkulosen er multiresistent betyder, at sygdommen er modstandsdygtig over for to af de mest effektive typer medicin til behandling af tuberkulose – og at medicinen altså ikke længere bider på sygdommen.

Sammen med Repair Impact fonden er Bill & Melinda Gates-fonden blandt det temmelig lille antal af internationale fonde, som støtter arbejdet med netop antibiotikaresistens.

Bevillingen til Evotec er da også betinget af, at Evotec i medicinudviklingen tager højde for problemstillingen vedrørende resistens.

God investering for Novo

Det var i februar 2017, at købte Novo Holdings 10 pct. af ejerskabet i Evotec, og det har siden vist sig at være en god investering.

Novo Holdings betalte dengang 675 mio. kr. (90,3 mio. euro) for en aktiepost, der siden er steget 217 pct. i værdi på børsen og derfor i dag er 2,14 mia. kr. (29,0 mio. euro) værd.

Evotec smeder alliance med danskere om bekæmpelse af multirestistente bakterier

Novo Holdings-firma henter 60 millioner kr. hos Celgene

Evotec køber amerikansk selskab og begynder at satse på biologiske lægemidler

Novo Nordisk indgår samarbejde med tysk biotekkomet 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier