MedWatch

Medie: Amerikansk rabatforbud kan blive sløjfet til fordel for loft over egenbetalinger

En regelændring i USA, der vil gøre det ulovligt for medicinalselskaber at tilbyde rabatter til mellemmænd gennem offentlige sundhedsprogrammer, kan muligvis blive droppet og udskiftet med en regel, der lægger et loft over, hvor meget patienterne selv skal betale for deres medicin. Det siger unavngivne kilder til Biocentury.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Susan Walsh

Repræsentanter for den amerikanske regering og landets kongres, herunder både demokrater og republikanere, diskuterer muligheden for at indføre en ny lov, der vil lægge loft over, hvor meget patienter selv kan ende med at betale for deres lægemidler gennem den offentlige sundhedskanal Medicare Part D.

Det skriver mediet Biocentury, som har talt med unavngivne personer med kendskab til diskussionerne.

Planen er at den nye lov skal træde i stedet for den regelændring, som Trump-regeringen allerede har lagt op til i Medicare Part D - nemlig at gøre rabatter fra medicinalselskaber til de store indkøbsorganisationer (PBM'er) ulovlige.

Diskussionerne er foregået mellem Joe Grogan, direktør for the Domestic Policy Council under det hvide hus, og Wendell Primus, der er seniorrådgiver på budget- og sundhedsspørgsmål for formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.

Hun har ifølge Biocentury været yderst kritisk over for det foreslåede rabatforbud fra regeringen, som hun mener vil øge forsikringspræmien betydeligt for amerikanere under Medicare Part D, da de nuværende rabatter er med til at sikre en lav præmie. Samme advarsel kom Novo Nordisks topchef, Lars Fruergaard Jørgensen, med i forbindelse med det danske selskabs kvartalsregnskab for nylig.

Herudover mener Nancy Pelosi, at rabatforbuddet vil komme medicinalselskaberne til gode på bekostning af skatteyderne, og de fleste medicinalselskaber har da også hilst tiltaget velkommen.

Biocentury henviser samtidig til et estimat fra det såkaldte Congressional Budget Office, der indikerer, at det vil koste staten 177 mia. dollar (1179 mia. kr.) over en tiårig periode, hvis man eliminerer rabatterne.

Ifølge mediet har Joe Grogan også været kritisk over for rabatforbuddet på grund af de forventede omkostninger for staten, men det standpunkt har ført til spændinger mellem ham og landets sundhedsminister, tidligere Eli Lilly-direktør Alex Azar, som har været primus motor på rabatforslaget.

Så en eventuel endelig aftale mellem Joe Grogan og Nancy Pelosi skal stadig forbi en række forhindringer i både kongressen og det hvide hus.

Fruergaard om amerikansk rabatreform: "Det vil skabe et hul et andet sted" 

Medicinalselskaber kan vinde på Trumps hidtil hårdeste slag mod høje medicinpriser 

Indkøbsorganisationer jubler over Trumps tiltag mod høje medicinpriser 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier