MedWatch

Canada tager kampen op mod høje medicinpriser

En lille canadisk styrelse har bemyndigelse til at vurdere listepriser på patenteret medicin og kræve en del af omsætningen fra salget tilbagebetalt, hvis prisen er for høj.

Et lille agentur i Canada er ved at tage kampen op mod høje medicinpriser i landet. | Foto: /Ritzau Scanpix/Linda Kastrup

Der er bare 83 ansatte i en lille styrelse i Canada, som er i fuld gang med at vise tænder og intensivere sin kamp mod høje medicinpriser i landet. Styrelsen kan vurdere og anklage listepriser på medicin for at være for høje og samtidig beordre medicinalfirmaerne til at tilbagebetale en del af omsætningen fra medicinsalget.

Styrelsen hedder Patented Medicine Prices Review Board (PMPRB), og siden 2013 har den mere end fordoblet antallet af undersøgelser af medicin, som den mistænker for at være prissat for højt.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Til dato har PMPRB startet 122 sager mod forskellige medicinpriser. Herunder eksempelvis en sjælden sygdomsmedicin fra Horizon, som koster 325.000 canadiske dollar, svarende til ca. 1,7 mio. kr., om året per patient.

Canadiske politikere er endda på vej med yderligere lovgivning, som styrker PMPRB’s bemyndigelse og hjælper agenturet til at sætte en bredere dagsorden om at inddæmme høje medicinpriser i Canada.

Medicinalfirmaernes brancheorganisation i Canada, Innovative Medicines Canada, har argumenteret, at det, hvis premierminister Justin Trudeau godkender lovforslaget, kan både udsætte og begrænse canadiernes adgang til ny patenteret medicin. I februar tilbød en række medicinalfirmaer ellers at betale 8,6 mia. canadiske dollar, eller ca. 43 mia. kr., fra deres omsætning over en periode på ti år mod at undgå de politiske reformer for PMPRB.

Stephen Frank er direktør i den canadiske brancheorganisation for sundhedsforsikringer, og han vurderer, at de kommende reformer er et udtryk for et bredt politisk ønske om at gøre noget ved medicinpriserne.

"Der er et momentum og en politisk energi omkring engagementet i prissætningen af medicin. Der er mange lag i det her, som på en måde falder på plads nu og giver PMPRB det rum, de har brug for til at blive endnu mere aktive," siger han.

Medicin til 13 mio kr per behandling rammer markedet i USA

Donald Trump vil diskutere medicinpriser med demokratiske ledere

Novo krydsede klinger med mellemmænd og lovgivere i amerikansk høring

Indkøbere afviser rolle i USA's prisstigninger under høring – og går med til kulegravning 

Mere fra MedWatch

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Mens Coloplast betaler godt 20 pct. i effektiv skattesats herhjemme, lægger medicoselskabet næsten 40 pct. i skatteposen af sit overskud i Frankrig, viser nye detaljerede skatteoplysninger fra virksomheden. Størstedelen af medicoselskabets ansatte arbejder i Ungarn, hvor firmaet også betaler den laveste selskabsskat på bare 15 pct, men produktionen er lagt i landet af en række andre årsager, fortæller Coloplast.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier