MedWatch

Lundbeck slår forventningerne trods lægemiddel i frit fald

Lundbeck har indledt året bedre end forventet og oppræciserer forventningerne til 2019 efter et kvartal, hvor patentudløbet på den tidligere storsællert Onfi rammer selskabet hårdt.

Foto: /Ritzau Scanpix/Torkil Adsersen

Medicinalvirksomheden Lundbeck har onsdag morgen leveret et regnskab for første kvartal, der på alle væsentlige parametre går tilbage i forhold til samme kvartal sidste år.

Alligevel formår Lundbeck at overraske ved solidt at overgå analytikernes forventninger til både omsætning og bundlinje.

Således går omsætningen otte pct. tilbage og ender for perioden på 4,2 mia. kr. mod analytikernes forventning på 4,1 mia. kr. Ligeledes falder nettoresultatet fra 1,2 mia. kr. i første kvartal i 2018 til 898 mio. kr. i år - det er dog stadig tilstrækkeligt til at overgå forventninger fra analytikerkorpset, der før regnskabet lød på et overskud på 855 mio. kr.

"Vi er meget tilfredse med den gode start på året og den fortsat stærke vækst i salget af vores strategiske produkter (Abilify Maintena, Brintellix/Trintellix, Northera og Rexulti, red.), som er steget 24 pct. sammenlignet med første kvartal i 2018. Alle disse produkter havde tocifret vækst, og salget voksede i alle geografiske regioner, hvilket var med til at sikre driftsoverskuddet på 1,2 mia. kr. i første kvartal," siger Deborah Dunsire, administrerende direktør for Lundbeck, i en kommentar til regnskabet.

På baggrund af resultaterne løfter medicinalkoncernen fra Valby bundniveauet for forventningerne til årets omsætning, der nu lyder på mellem 16,3 og 16,7 mia. kr. mod tidligere mellem 16,1 og 16,7 mia. kr. Forventningen til driftsresulatet (ebit) fastholdes på 4,2 - 4,6 mia. kr.

Onfi i frit fald

Den dalende omsætning og overskud skal først og fremmest tilskrives patentudløbet på epilepsimidlet Onfi, der i dette kvartal slår igennem med fuld kraft.

Onfi, som går under det generiske navn clobazam, har gennem flere år været Lundbecks absolut bedst sælgende lægemiddel, og indbragte i 2018 3,165 mia. kr. til selskabet, men ved afslutningen af 2018 måtte selskabet dog se flere kopiprodukter blive lanceret til væsentligt lavere priser end originalproduktet, hvorfor salget faldt 45 pct. i fjerde kvartal.

Den udvikling har taget yderligere fart i 2019, hvor Lundbeck må konstatere, at salget af midlet falder 64 pct. fra 903 mio. kr. for et år siden til 325 mio. kr. i årets første tre måneder.

Også her klarer Lundbeck sig dog en spids bedre, end analytikerne havde frygtet. Deres forventning lød på et samlet salg af Onfi på 319 mio. kr.

Sabril, der ligeledes er gået af patent, falder 26 pct. til 254 mio. kr.

Som modvægt kan Lundbeck glæde sig over, at omsætningen fra Abilify Maintena vokser 27 pct., Brintellix/Trintellix vokser 29 pct. og Rexulti med 30 pct.

Adm. direktør Deborah Dunsire lader sig da heller ikke slå ud af tilbagegangen i regnskabsbøgerne.

"Overordnet er vi meget tilfredse med de finansielle resultater i første kvartal. Vi har øget vores kassebeholdning med mere end 1 mia. kr. sammenlignet med første kvartal 2018, og vi er godt på vej til at indfri vores finansielle forventninger til hele året," siger Deborah Dunsire, administrerende direktør for Lundbeck.

Før regnskabet: Analytiker forventer stort indhug i omsætningen for Lundbeck 

Mere fra MedWatch

Eir Ventures har rejst over 900 mio. kr.

Life science-fonden Eir Ventures gik sidste år i luften med et håb om at rejse 100 mio. euro inden for et år. Lidt over et år senere har fonden rejst 122,3 mio. euro, svarende til 900 mio. kr.

WSA taber en halv milliard kr. i 2021

Det fusionerede høreselskab WS Audiology kommer ud af 2021 med endnu et stort underskud. Til gengæld steg omsætningen organisk med 22 pct., mens EBITDA steg med 40 pct. i forhold til året før.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier